Στρώμνιτσα - Струмица «Mακεδονική» επιγραφή σε προϊστορικό οικισμό


Η 'μακεδονική' επιγραφή που βρέθηκε στον 'Πύργο του Τσάρου', στην Στρώμνιτσα.

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Δεν θα προβαίναμε στη δημοσίευση του παρόντος άρθρου αν δεν μας εντυπωσιάζανε δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι η ίδια η εύρεση της ανάγλυφης επιγραφής σε βάση αρχαίου αγάλματος στον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην πόλη Στρώμνιτσα ( Strumica - Струмица) της γειτονικής χώρας.( Τριάντα -σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της λίμνης Δοϊράνη).
Το δεύτερο είναι ότι παρότι δόθηκε στη δημοσιότητα η αρχαιολογική ανακάλυψη, εντούτοις δεν γίνεται καμία αναφορά για το περιεχόμενο της επιγραφής.
Και αυτό δεν μπορώ να μην το χαρακτηρίσω ως σοβαρή παράλειψη, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα.
Η ενημέρωση είναι πάντως πλήρης, αφού το αρχαιολογικό εύρημα και ο προϊστορικός οικισμός παρουσιάζονται και σε Video.

Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της σκοπιανής ιστοσελίδας ‘a1.com’:

«Откриени остатоци од праисториска населба на Цареви кули»
Η ιστοσελίδα που φιλοξενεί την ανακάλυψη της επιγραφής


που θα πει:
«Ανακαλύφθηκαν αρχαία στον προϊστορικό οικισμό του ‘πύργου του τσάρου’ ».
Το δημοσίευμα είναι στην κυριλλική γραφή και λέει τα εξής:

« Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην νοτιοανατολική πλευρά του θρυλικού ‘Πύργου του Τσάρου’ (-τσάρεβι κούλα).
»Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα που ανάγονται στην πρώιμη νεολιθική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ‘πέρασμα’ αφού βρίσκεται κοντά στον Στρυμόνα ο οποίος αφού διασχίσει τη Βουλγαρία, καταλήγει στην Ελλάδα.
»Για πρώτη φορά εμφανίζεται στη Μακεδονία τέτοιος πολιτισμός. Μέχρι τώρα παρόμοια ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στο Ντέλτσοβο και στο Κότσανσκο, αν και αυτά που βρέθηκαν εδώ είναι τα πιο αξιόλογα.
»Ο προϊστορικός οικισμός αποδεικνύει ότι το ‘Τσάρεβι Κούλα’ είχε πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν ο οποίος διήρκησε αδιάκοπα από την 5η χιλιετία έως τον 15 και τον 16ο αιώνα.
» Με αυτό επιβεβαιώνεται ότι η τοποθεσία ήταν μια από τις πιο σημαντικές, όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.»

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται και το ‘εύρημα’ το οποίο είναι μια βάση αγάλματος όπου υπάρχουν εγχάρακτες πέντε σειρές με γράμματα.Παρατηρήσαμε τις λέξεις που σχηματίζουν τα γράμματα αυτά. Αν και δεν είναι αρκετά ευδιάκριτα η λέξη η οποία ξεχωρίζει είναι « Η ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ» στην πρώτη γραμμή ενώ υπάρχει μια αμφιβολία για την πριν από αυτήν λέξη « ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» ενώ στη δεύτερη γραμμή ξεχωρίζουν «...ΔΟΥΛΩ..».
Πρόκειται, δηλαδή, για αρχαία μακεδονική επιγραφή που είναι γραμμένη στη γλώσσα των κατοίκων που ζούσαν στην περιοχή αυτή.Οι σλαβομακεδόνες αρχαιολόγοι, φυσικά και γνωρίζουν πως πρόκειται για ελληνική γραφή.
Πως πρόκειται, δηλαδή, για επιγραφή που είναι γραμμένη στη λαλούσα γλώσσα, των αρχαίων Μακεδόνων κατοίκων, της περιοχής αυτής, όπως, βέβαια και όλης της ιστορικής Μακεδονίας (εντός και εκτός σημερινής Ελλάδας).Παρακάτω φιλοξενούμε Video όπου η επιγραφή φαίνεται καλύτερα.

(Το βίντεο διαγράφηκε από τους Σκοπιανούς, που το είχαν αναρτήσει)