«Να τα βρείτε με τους Έλληνες»

Παροτρύνει την πΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Στο σημερινό της φύλλο και με πρωτοσέλιδη καταχώρηση η σκοπιανή εφημερίδα Utrinski Vesnik, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γαλλική υποστήριξη για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, τουλάχιστον, παρουσιάζεται στη συνέντευξη του εκπροσώπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάντ Μπαλερό στο σκοπιανό δημοσιογράφο Τόνι Γκλαμτσέφσκι (Тони Гламчевски).
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η Γαλλία στηρίζει τη πΓΔΜ» αλλά υπάρχει η διευκρινιστική συνέχεια πως «οι Σλαβομακεδόνες οφείλουν να διαπραγματευτούν με τους Έλληνες για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος".
Σημειώνεται πως ο Μπαλερό είχε διατελέσει πρέσβης της Γαλλίας στα Σκόπια και θεωρείται ‘οικείος’ ως προς τα σκοπιανά δεδομένα.
Ο Γάλλος πολιτικός επεσήμανε πως η απουσία μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ δεν πρέπει να θεωρείται ως αποτυχία, αλλά ως αναβολή, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει μια ενδεχόμενη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. ο Μπαλερό δήλωσε ότι "οι δύο πλευρές - Αθήνα και Σκόπια– είναι αυτές που πρέπει να αποφασίσουν" και η Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια στέκεται στο πλευρό της πΓΔΜ. Επεσήμανε πως η κατάργηση των θεωρήσεων της βίζας ήταν μια μεγάλη νίκη της πΓΔΜ.
«Όταν ήμουν πρέσβης στην πΓΔΜ, είδα ιδίοις όμμασι, τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Έγιναν, πράγματι, αρκετές μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Και όλα αυτά αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορούμε να πούμε δεν είναι μόνο οι Σλαβομακεδόνες και η πΓΔΜ κοντά στην Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη κοντά στους Σλαβομακεδόνες»

Ο Γάλλος πολιτικός διετύπωσε την θέση της Γαλλίας πως η ένταξη της πΓΔΜ κατά τη διάρκεια της Ισπανικής προεδρίας είναι αναμφίβολα δεμένη με τη διένεξη που υπάρχει με την Ελλάδα. «Ο χρόνος που βρίσκεται μπροστά μας δεν πρέπει να χαθεί από την πΓΔΜ αλλά να αξιοποιηθεί σωστά, ώστε να λυθεί το ζήτημα με την Ελλάδα».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα τοποθετηθεί διαμεσολαβητής ο Χαβιέ Σολάνα, όπως ακούγεται, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως όποιος και αν τοποθετηθεί από τον Ο.Η.Ε. είναι ευπρόσδεκτος.