Το βυθισμένο νησί των Πτολεμαίων και ο τάφος του Αλέξανδρου



Τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος βρίσκεται στο βυθό του Μεγάλου Λιμένα της Αλεξάνδρειας. Εντυπωσιακές είναι οι λίθινες επιγραφές στα ιερογλυφικά και στα ελληνικά. (Δυστυχώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη)


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Μια σημαντική υποβρύχια αρχαιολογική εξερεύνηση του λιμανιού της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δέκα επτά χρόνια.
Δύτες-αρχαιολόγοι μένουν έκθαμβοι μπροστά σε έναν βυθό που παρόμοιο δεν έχουν συναντήσει, αφού πρόκειται για μια ολόκληρη βυθισμένη αρχαία πόλη.
Τα βασιλικά παλάτια και τα κτήρια τα οποία περιγράφει με εξαιρετική ευγλωττία ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων βρίσκονται στο βυθό του Μεγάλου Λιμανιού της Αλεξάνδρειας.
Σύμφωνα με τον γεωφυσικό Άμος Νουρ, η περιοχή βρίσκεται επάνω στο ρήγμα Σικελίας-Καΐρου, και υπέστη σοβαρότατες ζημιές, ειδικά από τα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ.
Όπως μας γίνεται γνωστό από τη βυζαντινή ιστοριογραφία περισσότεροι από 23 σεισμοί χτύπησαν την αιγυπτιακή ακτή από το 320 μ.Χ. έως το 1303. Μεγαλύτερη από όλες ήταν αυτή του 365 μ.Χ.

Ενδεικτικά χαρτογραφούνται τα βυθισμένα σημεία της αρχαίας πόλης και κυρίως το βυθισμένο νησί της Αντιρόδου, μέσα στο σημερινό λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.


Με την πάροδο του χρόνου ο βυθός του λιμανιού υποχώρησε γύρω στα επτά μέτρα, τα βασιλικά οικοδομικά τετράγωνα κατέρρευσαν και βυθίστηκαν κάτω από τα κύματα.
Οι πεσμένοι κίονες, τα κιονόκρανα, τα αγάλματα, οι λίθινες επιγραφές με ιερογλυφική και ελληνική γραφή, οι εναπομείναντες οδοί, τα πλινθώματα μολύβδου, και οι αμφορείς ρυπαίνονται στο βυθό του σύγχρονου λιμανιού, όπου έχει επικαθήσει μια βρώμικη κρούστα 16 αιώνων, η οποία, επιπρόσθετα, βομβαρδίζεται καθημερινά από τα βοθρολύματα που ρίχνονται στη θάλασσα του λιμανιού.
Προς έκπληξη όλων, αρκετά από τα αρχαία οικοδομικά τετράγωνα έχουν διασωθεί, ώστε να επιτρέψουν στους αρχαιολόγους, να επιχειρήσουν μια σοβαρή χαρτογράφηση όλης της βυθισμένης περιοχής.
Ο επικεφαλής όλης αυτής της προσπάθειας, Φράνκ Γκόντιο, του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας που εδρεύει στο Παρίσι, τονίζει πως:
«Πολλοί κλασσικοί συγγραφείς,- ο Στράβων, ακόμη και ο Ιούλιος Καίσαρ, στα σχόλιά τους, περιγράφουν την Αλεξάνδρεια όπως την είδαν στις επισκέψεις τους σε αυτήν, αλλά είναι αδύνατο να καθοριστεί κάτι ή να προσομοιάσει με την ιδιαίτερη περιγραφή των κειμένων τους».
Σημειώνεται πως από την εποχή της κατάκτησης της Αιγύπτου από τον Ναπολέοντα το 1789, ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν δημιουργήσει περισσότερους από 30 χάρτες της Πτολεμαϊκής και Ρωμαϊκής Αλεξάνδρειας. Όλοι, όμως οι χάρτες αυτοί, έχουν αποδειχθεί ανακριβείς κυρίως για την περιοχή του λιμανιού.
Ο Φ. Γκόντιο και η ομάδα του σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο της Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας (και ειδικότερα με το τμήμα της υποβρύχιας αρχαιολογίας) άρχισαν να χαρτογραφούν την βυθισμένη πόλη, στο ανατολικό λιμάνι από το 1992.
Προσδιορίζουν, μάλιστα, τη θέση του παλατιού της Κλεοπάτρας της Ζ΄, της πιο διάσημης από τους Πτολεμαίους, στο τωρινό βυθισμένο νησί της Αντιρόδου, μιας βασιλική ιδιοκτησίας καθ’ όλη την πτολεμαϊκή περίοδο (305 έως 30 π.Χ.).
Επειδή εξάλλου σύμφωνα με τις πηγές ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, δεν αποκλείεται η τοποθεσία του να βρίσκεται στα υποθαλάσσια βασιλικά οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία συν τω χρόνω θα ερευνηθούν λεπτομερώς.

Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα (VMRO):«Οι Σκοπιανοί δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.»

Καλά κρατά και η κόντρα μεταξύ Βουλγαρίας και πΓΔΜ.


Τώρα ξέσπασε και το εθνικό κόμμα της Βουλγαρίας, που ζητά από την Βουλγαρική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί αρνητικά στην ένταξη των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
«Το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα προτρέπει τη βουλγαρική κυβέρνηση να δηλώσει πως εάν η πΓΔΜ συνεχίζει να διεξάγει αντιβουλγαρική πολιτική δεν θα υπάρχει θέση για αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», αυτές ήταν οι δηλώσεις του ηγέτη του ΒΕΚ (VMRO) Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προς το πρακτορείο ειδήσεων Φόκους (Focus News Agency).

Όπως ήταν αναμενόμενο τις προηγούμενες φραστικές επιθέσεις του Καρακατσάνοφ οι σκοπιανές αρχές τις αγνόησαν και δεν επεδίωξαν να δώσουν λύση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Σπάρκα Μήτροβα, που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τη διπλωματία των δύο χωρών. (Μια γυναίκα από τη Γευγελή με βουλγαρικό διαβατήριο που δεν δέχθηκε να το αλλάξει κλπ.)

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ειδησεογραφικό πρακτορείο:
«Οι απόψεις του προέδρου της πΓΔΜ διακατέχονται από κυνισμό, δια των οποίων δηλώνεται ολοκάθαρα ότι η Κυβέρνηση των Σκοπίων είναι έτοιμη να θέσει σε κίνδυνο μία χώρα μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και επιπρόσθετα δεν επιδιώκει να δώσει τέλος στην αντιβουλγαρική πολιτική της. Προτείνουμε στη βουλγαρική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της μετά τα τελευταία γεγονότα της σκοπιανής ηγεσίας που δήλωσε πως θα συνεχίσει την πολιτική αυτή».
«Δηλώνουμε», συνέχισε ο Καρακατσάνοφ, «και κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση μας: η πΓΔΜ δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.»
Σε προηγούμενες, μάλιστα, τοποθετήσεις του, το Εθνικό Βουλγαρικό Κίνημα είπε πως αν δεν ελευθερώσουν οι Σκοπιανοί την Μήτροβα θα διαμαρτυρηθεί διαδηλώνοντας έξω από την πρεσβεία των Σκοπίων, στη Σόφια. Κι ακόμη, θα καταφύγει στο Στρασβούργο.


"Τα Σκόπια απαιτούν την επιστροφή των σλαβομακεδόνων»!

Βόρας: Αντάρτες Κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 1946

Με τον τίτλο «Η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρει λύση με τα Σκόπια» το μεγάλο κανάλι των Σκοπίων Balkaninsight παρουσιάζει τις θέσεις της πΓΔΜ για το ζήτημα που ανακίνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε ανταπόκρισή της η Sinisa-Jakov Marusic από την Αθήνα γράφει:

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, το πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), θα ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος της γειτονικής πΓΔΜ, αν νικήσει στις εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην εξουσία να επιλύσει το ζήτημα αυτό. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμφιλίωσης και όχι αντιπαράθεσης» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ στο κανάλι των ελληνικών ειδήσεων Newstime.gr , την περασμένη Τετάρτη.
Ο Λοβέρδος που έκανε χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού κατά τα έτη 2002 έως το 2004, κατηγόρησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για μετασχηματισμό της διαφοράς σχετικά με το όνομα μέσα σε μια συνολική αντιπαράθεση με τα Σκόπια.
Πέρσι, η Αθήνα εμπόδισε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λόγω της μακρόχρονης διαφοράς του ονόματος της πΓΔΜ, καταστρέφοντας σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.
Η Αθήνα υποστηρίζει πως το επίσημο όνομα της γείτονος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπονοεί ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές βλέψεις στην βόρεια ελληνική επαρχία, της Μακεδονίας.
Ο Λοβέρδος υποστήριξε πως η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ένα λάθος με τη μη συμμετοχή στις άμεσες συζητήσεις με τα Σκόπια και απεναντίας αναζήτησε μια κοινά αποδεκτή λύση με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Ως ένδειξη καλής θέλησης, «το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχτεί την επιστροφή στην Ελλάδα των Σλαβομακεδόνων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο Λοβέρδος.
«Σλαβομακεδόνες» είναι το όνομα που χρησιμοποιούν ορισμένοι Έλληνες επίσημοι αναφερόμενοι στους «Μακεδόνες».
Τα Σκόπια απαιτούν την επιστροφή των προσφύγων, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, το στρατιωτικό σκέλος του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο νικήθηκε στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε πρόσφατα στους ψηφοφόρους για να ετοιμαστούν για τις πρόωρες εκλογές στις οποίες εύχεται η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει μια νέα εντολή για να εξυγιανθεί πλήρως το οικονομικό και κοινωνικό κράτος.
Η «Μακεδονία» φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εμποδίσει την προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων.
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει, άλλωστε, ότι θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια λόγων της αναμονής επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων των δύο χωρών.

Το κλεμμένο χειρόγραφο του Αρχιμήδη




Το πολύτιμο χειρόγραφο των έργων του μαθηματικού Αρχιμήδη που αντιγράφηκε από μοναχό το 10ο αιώνα.


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ένας Αμερικανός συλλέκτης, έχει στην κατοχή του, το βυζαντινό χειρόγραφο του δέκατου αιώνα, αντίγραφο των αρχαίων κειμένων του Αρχιμήδη.
Το σπάνιο μεσαιωνικό ελληνικό χειρόγραφο δημοπρατήθηκε παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, πως επρόκειτο για προϊόν κλοπής.
Το χειρόγραφο περιέχει σημαντικές πραγματείες του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη.
Αντιγράφηκε από μοναχό μεταξύ των ετών 920-980 μ.Χ. , και βρισκόταν σε βιβλιοθήκη μονής που ανήκει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ.
Δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης. Αναφέρεται μάλιστα πως στα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας υπήρξε νομική παρέμβαση και του πατριαρχείου αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς όμως να κατορθώσουν να ματαιώσουν την διαδικασία της δημοπρασίας.
Ο Αμερικανός αγοραστής που παραμένει στην ανωνυμία δήλωσε δια του αντιπροσώπου του, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ερευνητών και επιστημόνων, πως το έργο θα είναι διαθέσιμο στους μελετητές.
Αν και τα κείμενα του Αρχιμήδη σβήστηκαν μερικώς και καλύφθηκαν από θρησκευτικούς-χριστιανικούς ύμνους περί το δέκατο τρίτο αιώνα, εντούτοις είναι ακόμα ευανάγνωστα και έχουν προσδώσει στους μελετητές την ‘εικόνα’ των πολύτιμων ιδεών του μεγάλου Μαθηματικού για την διαδικασία των μαθηματικών αποδείξεών του.
Το χειρόγραφο είναι η μόνη πηγή για την πραγματεία του στη μέθοδο μηχανικών θεωρημάτων και περιλαμβάνει πέντε άλλες άγνωστες εργασίες.
Σαν ιστορικό του χειρογράφου αναγράφονται από τον ‘Οίκο Χρίστις’ τα εξής: Εμφανίστηκε στη μονή καλογριών του Ιερού Τάφου της Κωνσταντινούπολης το 1907, και μετά από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτήθηκε από μια μη αναγνωρισμένη γαλλική οικογένεια η οποία το έβαλε στη δημοπρασία αυτή.
Η είδηση της επικείμενης πώλησης κέντρισαν το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για να αγοράσει το χειρόγραφο. «Ελέγξαμε το ιστορικό του χειρογράφου, της ιδιοκτησίας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως νόμιμα το κατείχε η γαλλική οικογένεια" είπε η εκπρόσωπος του Οίκου Χρίστις, Βρέντυ Λούτσμαν. «Επομένως αισθανθήκαμε πως είχαμε το δικαίωμα να το πουλήσουμε».
Ο περιφερειακός δικαστής Κίμπα Γούντ συμφώνησε με τον Οίκο της δημοπρασίας λίγες ώρες πριν την τελική διαδικασία, αφού απεφάνθη πως ο τίτλος ιδιοκτησίας των Γάλλων ήταν νόμιμος.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη πρόσφερε μέχρι $ 1,9 εκατ. πριν τελικά κατοχυρωθεί στον Αμερικανό στην τιμή των $2,2 εκατ.
Για να ξέρουμε που βρίσκονται πολλά αρχαία ελληνικά χειρόγραφα.