Πρέσπες: Τι ζήτησε ο Γκρουέφκσι από τον Παπανδρέου

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Στη τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και πΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες την περασμένη Παρασκευή 27 Νοεμβίου 2009, εκτός των οικολογικών θεμάτων συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις τρεις χώρες.
Όπως, ήδη, αναφέραμε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαρί Μπερίσα επικέντρωσε τα αιτήματα στους μετανάστες Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. (Δες : Πρέσπες: Τι ζήτησε ο Μπερίσα από τον Παπανδρέου )
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, μετά την δίωρη συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους»

Επιπρόσθετα ο Γκρουέφσκι ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο διασυνοριακό σημείο μεταξύ των δύο χωρών, καθόρισε μάλιστα πως αυτό να είναι οι Πρέσπες.
Ζήτησε επίσης τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.
Όπως δημοσιεύτηκε, ο έλληνας πρωθυπουργός είδε θετικά αυτά τα ζητήματα.

Πηγές: Focus Information Agency
Το Βήμα

Πρέσπες: Τι ζήτησε ο Μπερίσα από τον Παπανδρέου

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών στις Πρέσπες την περασμένη Παρασκευή (χθές) δημοσίευσαν την κοινή ανακοίνωση που ήταν το οικολογικό και κύριο μέρος της συζήτησης τους. Έτσι έχουμε τις δύο χαρακτηριστικές δημοσιεύσεις των ελληνικών ΜΜΕ:
«οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας επιβεβαίωσαν την Παρασκευή την βούλησή τους για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής»
και
«Το πάρκο των Πρεσπών είναι η πρώτη προστατευόμενη διασυνοριακή περιοχή στην νοτιοανατολική Ευρώπη, που εγκαινιάστηκε το 2000 έπειτα από πρωτοβουλία των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας. Σήμερα οι τρεις πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής».
Ένα παρόμοιο κείμενο δεν βρήκαμε, δυστυχώς ούτε στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ούτε στα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
Η συνάντηση των Πρεσπών πρέπει ίσως να ληφθεί ως μια προσωπική συζήτηση μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και των δύο χωρών που προσβλέπουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το ενδιαφέρον των σκοπιανών Μέσων Ενημέρωσης επικεντρώθηκε σε ό,τι ειπώθηκε, αν ειπώθηκε, για τη ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. (Μία μάλιστα εφημερίδα αναφέρθηκε στην εκδοχή του ονόματος «Νέα Μακεδονία»).
Ενώ από την αλβανική πλευρά, αν και η συνάντηση παρουσιάστηκε με πρωτοσέλιδα, εντούτοις εστιάστηκε στην επίλυση μεταναστευτικών αλβανικών θεμάτων .
Στις αλβανικές εφημερίδες που διαβάσαμε δημοσιεύονται οι εισηγήσεις που έκανε ο αλβανός πρωθυπουργός προς το Γιώργο Παπανδρέου και που δεν είχαν καμία σχέση με το ...οικοσύστημα της περιοχής.

Τι ζήτησε ο Μπερίσα από τον Παπανδρέου

Στη διάρκεια, λοιπόν, της ...οικολογικής συνάντησης των Πρεσπών, ο Σαλί Μπερίσα ζήτησε από το Γιώργο Παπανδρέου:
Πρώτον -Την πλήρη υποστήριξή του στη διαδικασία ένταξης της χώρας του Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και ο έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Δεύτερον– Ο Μπερίσα δεν δίστασε να αναφερθεί σε ένα θέμα που καίει του μετανάστες Αλβανούς στην Ελλάδα. Προέτρεψε τον πρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης να δείξει ενδιαφέρον στα προβλήματά των μεταναστών. Συγκεκριμένα ζήτησε να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τα πτυχία και τα διπλώματα των αλβανών μεταναστών ισότιμα με τα ελληνικά.
Τρίτον– Αναφέρθηκε στην ελεύθερη μετακίνηση των Αλβανών προς την χώρα μας
Ζήτησε,δηλαδή, η Ελλάδα να άρει την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για όλους τους αλβανούς πολίτες.
Ο αλβανικός τύπος υποβαθμίζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, έκανε απλά μια αναφορά πως παρευρέθη και ο κ. Γκρουέφσκι στη συνάντηση των ηγετών στις Πρέσπες.