«Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό παράγοντα ύπαρξης της πΓΔΜ»

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Τις σκέψεις και απόψεις δύο Ελλήνων, του Νεοκλή Σαρρή και του Μιχάλη Ρέλλου, παρουσιάζει το σκοπιανό «Канал 5 Телевизија» .
Στο δημοσίευμα που έχει τον τίτλο «Το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί στα πλαίσια της Ε.Ε.» (Прашањето за името може да се решава и во рамките на ЕУ )επισημαίνεται πως από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν τα Σκόπια και η Αθήνα θα εξαρτηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ.
Οι δύο διακεκριμένοι Έλληνες εκφράζουν την άποψη, σύμφωνα με το Κανάλ 5, πως θα υπάρξει λύση την επόμενη φορά, εφ’ όσον βέβαια, επικρατήσει η καλή διάθεση και η λογική και από τις δύο πλευρές.
Τονίζεται πως με την αναβολή της συζήτησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών δίνεται περισσότερος χρόνος στην πΓΔΜ να δει θετικότερα τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ.
Ο Μιχάλης Ρέλλος, που χαρακτηρίζεται ως ‘εμπειρογνώμων αναλυτής’, εκφράζει την άποψη πως στη διάρκεια της Ισπανικής προεδρίας δεν περιμένει να αλλάξει οτιδήποτε με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εκτός από τον αμερικανικό παράγοντα που σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τις θέσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, ίσως και της Αγγλίας, ώστε να δοθεί (στην Ε.Ε.) μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα της χώρας σας» δήλωσε ο κ. Ρέλλος και τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την κόκκινη γραμμή».

Ο Νεοκλής Σαρρής αναφέρθηκε στα προβλήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.
«Ο εθνικισμός της πΓΔΜ που βρίσκεται σε δύο επίπεδα, περιπλέκει τη διαδικασία, αλλά είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση».
Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη πως οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν.
«Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό παράγοντα για την ύπαρξη του κράτους σας και υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και συνεργασιών στο κοινωνικό και οικονομικό τομέα».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να δοθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πολιτικά πράγματα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά:
«Ναι. Πιστεύω ότι μπορεί. Θα ήθελα να πω ότι είμαι σίγουρος πως θα λυθεί, εφ’ όσον βέβαια υπάρξει θετική στάση από την πΓΔΜ.»
Για το ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονος τόνισε πως :
«Η θέση της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. είναι τόσο ισχυρή που αν δεν λυθεί το πρόβλημα, δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις»
Σύμφωνα με το σκοπιανό Κανάλ 5, οι Έλληνες αναλυτές και εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν την πΓΔΜ να δεχθεί την πρόταση της ‘Βόρειας Μακεδονίας’ καθώς αυτή θα είναι μια νίκη και όχι ήττα για τη χώρα.

---
Ο Νεοκλής Σαρρής είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας και Πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.)

Ο Μιχάλης Ρέλλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος και ιδρυτής του ‘Αχιλλέως’ –Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Εθνικών θεμάτων.

Αρχαίες περσικές επιγραφές και η ελληνική παρουσία

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιγραφές που βρέθηκαν στην Οχύρωση της αρχαίας περσικής Περσεπόλεως, στο νότιο δυτικό Ιράν.
Μετά από δεκάδες χρόνια ερευνών όπου πολυάριθμοι μελετητές και γλωσσολόγοι είχαν ως αντικείμενο την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών αυτών διαπίστωσαν πως πέρα από τη βασιλική περσική γραφή, που είναι γνωστή, υπήρχε και η λαϊκή μορφή της περσικής γλώσσας.
Μια ισχυρή απόδειξη αποτελεί ένας μισο-κατεστραμμένος πήλινος δίσκος που είναι χαραγμένος με αρχαία περσική γραφή που ήταν σε καθημερινή χρήση.
Ο δίσκος αυτός βρέθηκε στην περιοχή της Οχύρωσης της αρχαίας Περσεπόλεως και βρίσκεται σήμερα στο Ανατολικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
Η ενεπίγραφη πινακίδα αποτελούσε διοικητικό αρχείο πληρωμών για διάφορα προϊόντα πέντε οικισμών της περιοχής της Περσεπόλεως και χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώς οι Πέρσες οι οποίοι ζούσαν στο κέντρο της περσικής αυτοκρατορίας συνήθιζαν να γράφουν στην καθημερινότητα τους, στην περσική γλώσσα και γραφή», δήλωσε ο Γκιλ Στάιν διευθυντής του Ανατολικού Ινστιτούτου και συμπλήρωσε πως «η ανακάλυψη αυτή είναι για μας μια μεγάλη έκπληξη».

Σημειώνεται πως η αρχαία περσική γραφή ήταν από τις πρώτες σφηνοειδείς που είχαν αποκρυπτογραφηθεί μεταξύ των ετών 1800-1840.

Πρόγονος της σύγχρονης περσικής

Με την αποκρυπτογράφηση, οι μελετητές παρατήρησαν πως η αρχαία περσική ήταν πρόγονος της σύγχρονης περσικής και μάλιστα σχετική με την σανσκριτική γλώσσα.
Μπορούσαν έτσι να καταλάβουν τις επιγραφές του Δαρείου, του Ξέρξη, και των διαδόχων του, των βασιλέων της περσικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από τον Κύρο τον Μέγα, στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. για να διαλυθεί από το Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του μετά το 330 π.Χ.
Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι γραφολόγοι της αρχαίας περσικής γραφής πίστευαν πως η περσική γλώσσα και γραφή χρησιμοποιούνταν μόνο από τους βασιλείς για να δώσουν το στίγμα τους στα έργα που είχαν πράξει.
Για να καταγράψουν οποιαδήποτε άλλες πληροφορίες που σχετίζονταν με διοικητικά θέματα οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν άλλες γλώσσες και γραφές όπως αραμαϊκή, βαβυλωνιακή, ελαμιτική, που προέρχονταν από λαούς της αυτοκρατορίας τους.

Δεκάδες χιλιάδες πινακίδες

Οι δίσκοι, όμως, που ανακαλύφθηκαν, στην παλιά οχύρωση της Περσεπόλεως, έδωσαν μια νέα διάσταση στο γλωσσικό υπόβαθρο της περσικής αυτοκρατορίας. Διενεργήθηκαν σχετικές αρχαιολογικές ανασκαφές από το Ανατολικό Ινστιτούτο στη δεκαετία του 1930, με άδεια της ιρανικής κυβέρνησης και εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1937 στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού για ανάλυση και μελέτη των αρχαίων επιγραφών.
Το αρχείο που διαμορφώθηκε είναι τεράστιο, αφού περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες πήλινες πινακίδες και θραύσματα με κείμενα στη γλώσσα των Ελαμιτών, που ήταν η εντόπια γλώσσα και γραφή, 2.000 χρόνια πριν την ίδρυση της περσικής αυτοκρατορίας.
Περιλαμβάνει, επίσης, εκατοντάδες πήλινες πινακίδες και θραύσματα χαραγμένα στην αραμαϊκή γλώσσα, που ήταν μια σημιτική γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής από την εποχή των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων (9ο-8ο αιώνες π.Χ.)
Περιλαμβάνει, ακόμη, χιλιάδες δισκία που αν και δεν περιέχουν κάποια γραφή εντούτοις είναι αξιόλογα λόγω των σφραγίδων που είναι χαραγμένες σε αυτά. Δεκάδες μελετητές ασχολήθηκαν επί πολλά χρόνια για να αποκρυπτογραφήσουν τις πινακίδες αυτές.

Τα σημαντικά κείμενα

Σημαντικά θεωρούνται πως στις χιλιάδες αυτές επιγραφές της αρχαίας Περσεπόλεως έχουν βρεθεί :
-Ένα κείμενο στα φρυγικά (που ήταν γλώσσα της δυτικής Ανατολίας (στη σημερινή Τουρκία).
-Ένα ελληνικό κείμενο και
-Ένα κείμενο στα περσικά της γλώσσας των ηγεμόνων της αυτοκρατορίας.
Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε από την ανάλυση των αρχαιολογικών στοιχείων είναι πως οι γραφείς των πινακίδων αυτών είχαν μεγάλη ευχέρεια να γράφουν σε πολλές γλώσσες, πράγμα το οποίο δηλώνει τη μόρφωση τους αλλά και τη γνώση των αρχαίων γλωσσών.
Το καλό είναι πως η καταγραφή σε πολλές γλώσσες δίνει τη δυνατότητα στους γραφολόγους να αποκρυπτογραφήσουν και γλώσσες που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο να το πράξουν.
Η εύρεση αρχαίων ελληνικών πινακίδων στάθηκε ως οδηγός για αποκρυπτογράφηση και άλλων γλωσσών.
Η πρώτη ανακοίνωση για την ανακάλυψη της αρχαίας περσικής διαλέκτου έγινε το Νοέμβριο του 2006 σε συνέδριο που έγινε στο Παρίσι, σε συνεργασία του πανεπιστημίου του Σικάγου.
Μια σχετική μελέτη, «Οι γλώσσες της αρχαίας Περσίας», των Στόλπερ και Γιαν Ταβερνιέρ του Πανεπιστημίου Leuven του Βελγίου δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια.