Ανησυχία στην πΓΔΜ για την κρίση της Ελλάδας

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η δημοσιονομική αστάθεια της Ελλάδας προκαλεί φόβο για περαιτέρω επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας κρίσης στην πΓΔΜ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Slobodna Evropa εκφράζονται ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο της πΓΔΜ από δύο πιθανότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Γράφει συγκεκριμένα ο Срѓан Стојанчов:
«Δύο είναι οι πλευρές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Από τη μια πλευρά είναι η αναμενόμενη μείωση των ξένων επενδύσεων που προέρχονται από την Ελλάδα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα από τις επιχειρήσεις για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει τη γενικότερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων, θα αναζητούσαν αυτές, εναλλακτικές θέσεις για τις επενδύσεις.
»Είναι δύσκολο να προβλεφτεί εάν και πόσο θα επηρεάσει δυσμενώς η κρίση και ιδιαίτερα με τον νέο προϋπολογισμό της Ελλάδας τη χώρα μας.»
Στο οικονομικό άρθρο επισημαίνεται πως αν χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τότε θα υπάρξουν προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες και φυσικά στα υποκαταστήματά τους στις γειτονικές χώρες. «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ας σημειωθεί πως κατέχει μια εμπορική τράπεζα στα Σκόπια»…
Ο συντάκτης σημειώνει πως το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των τοπικών οικονομολόγων αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αισιόδοξο.
«Ο οικονομολόγος Βλαντιμίρ Γκλικόροφ του Ινστιτούτου Οικονομικών της Βιέννης, υποστηρίζει πως είναι ακόμη ασαφές για το πόσο βαθιά είναι η κρίση στην Ελλάδα. Επισημαίνει, μάλιστα, πως αν η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πΓΔΜ», γράφει o Срѓан Стојанчов.
Ο αναφερόμενος οικονομικός αρθογράφος, απευθύνθηκε σε έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσεις στα Σκόπα για να ζητήσει την άποψή τους, αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε γι’ αυτό.
Ο σκοπιανός διευθυντής του Οργανισμού για τις Ξένες Επενδύσεις κ. Βίκτορ Μίζο υποστηρίζει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πΓΔΜ είναι διαφοροποιημένες από την Ελλάδα και δεν πρέπει να συνδέεται η κρίση της χώρας αυτής με τις επιχειρήσεις αυτές.
«Είναι αλήθεια», τονίζει, «πως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην πΓΔΜ είναι η Ελλάδα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως σε μια αναπτυγμένη οικονομία της αγοράς ( όπως της ελληνικής) δεν πρέπει να συνδυάζονται οι καταστάσεις που επικρατούν στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα».
Ως κατακλείδα στο άρθρο, σημειώνει πως στα χέρια των Ελλήνων επενδυτών βρίσκονται ορισμένες από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις της πΓΔΜ, όπως η Family Ζυθοποιία, η CEMENTARNICA USJE, η Commerce Bank και τα διυλιστήρια Okta και σε μια ενδεχόμενη κρίση που θα επεκταθεί στην πΓΔΜ θα είναι καταστρεπτική για τη χώρα.

MINA News Agency a Major Embarassment of Objectivity and Truth in Reporting

FYROM’s efforts to disseminate propaganda in the internet, has reached recently epidemic proportions. FYROM’s propaganda machine has been masterful at using certain electronic media in performing this task, and intentionally producing lies and misinformation.

One of the most suitable candidates for earning the title of the News “Best Manipulator” is the infamous MINA. Today’s MINA landscape consists of tiresome repetition of half-truths and falsehoods when dealing with neighbouring Greece.

A fine example can be found on the news story concerning Ms Dora Grosomanidou, the former Head of the Greek Liaison Office in FYROM. Ms Grosomanidou had given an interview for Financial Times on 04.07.2007 where she stated explicitely:

““Greece has to face the new reality, as the Former Yugoslav Republic of Macedonia has been recognised under its constitutional name by more than half of the members of the United Nations

Let’s check out now, how the Masters of Manipulation in MINA, distorted and presented Ms Grosomanidou’s statements.

CASE 1. In MINA’s related report of the 1st May 2008, we can find.

Someone here just shot on his own foot. Ms Grosomanidou never stated “‘Macedonia’ [Meant here FYROM] has been around before Greece“. MINA commited an amateurish, pitiful attempt to distort her original statements. They have a point though. Indeed, the culprit behind this petty article could constitute a Jerry Springer’s Material.

The rest of the article can be found here
tracking

Νέγρος σε αρχαίο ελληνικό νόμισμα

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Οι νέγροι δεν ζούσαν μόνον στην Αφρική. Για τους αρχαίους που ταξίδευαν και κυριαρχούσαν στα πέρατα της γης, οι νέγροι αποτελούσαν «μηχανισμό παραγωγής».
Φυσικά και δεν ήταν μόνον οι Βρετανοί που κουβαλούσαν κατά χιλιάδες τους νέγρους στον Νέο Κόσμο, ούτε μόνον οι Ρωμαίοι που τους είχαν για δουλειές που απαξίωναν οι ίδιοι να κάνουν. Ήταν και οι αρχαίοι Έλληνες, οι πρώτοι διδάξαντες!
Αλλά ήταν και οι μοναδικοί στην Ιστορία που έδειχναν σεβασμό και στο έργο αλλά και στην προσωπικότητά τους...
Αυτό μας δηλώνει το απεικονιζόμενο νόμισμα, που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα μιας περασμένης δουλοκτητικής εποχής με άγνωστες, όμως, παραμέτρους, τουλάχιστον στους αρχαίους ελληνικούς αιώνες.
Στη μία πλευρά του απεικονίζεται μια αγελάδα με γυρισμένο το κεφάλι προς την ανασηκωμένη ουρά της και ένα μοσχάρι που την βυζαίνει. Στην άλλη πλευρά υπάρχει το κεφάλι ενός νέγρου άνδρα.
Πρόκειται ένα από τα πλέον σπάνια αρχαία νομίσματα του αρχαίου ελληνικού χώρου.
Προέρχεται από ιδιωτική συλλογή Ελβετού συλλέκτη. Εντυπωσιάζει η καθαρότητα της απεικόνισης και ο ιδιαίτερος τόνος που του αποδίδεται.
Είναι βάρους 6,05 γραμμαρίων και εικάζεται πως προέρχεται από νομισματοκοπείο της Καρίας ή της Λυκίας της Μικράς Ασίας γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ.
Νομισματολόγοι καθορίζουν το νόμισμα αυτό ότι πρόκειται για μισό στατήρα ως υποδιαίρεση του αιγινήτικου ή του σαμιώτικου προτύπου.
Το νόμισμα δεν περιέχει έγγραφη αναφορά ώστε να δοθεί η δυνατότητα να καθοριστεί επακριβώς η χρονολόγηση και ο τόπος παραγωγής ή χρησιμοποίησής του.
Αν και η μία πλευρά με την εικονιζόμενη αγελάδα έχει συναντηθεί σε νομίσματα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Μικράς Ασίας, εντούτοις, η άλλη πλευρά με την κεφαλή του νέγρου παραξενεύει και συγχρόνως εντυπωσιάζει.
Πρόκειται, μάλλον, για εικόνα της καθημερινότητας που απεικονίσθηκε στο αρχαίο νόμισμα, από όπου διαφαίνεται η αγροτική ζωή στην αρχαιότητα. Δούλοι νέγροι, αιχμάλωτοι ίσως, ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες.
Το νόμισμα βρέθηκε στη Λέσβο περί το 1870 και καθορίστηκε από τον γερμανό συγγραφέα και περιηγητή Friedrich Martin von Bodenstedt ως δημιούργημα του νομισματοκοπείου της αρχαίας Φώκαιας, όπου εκεί συνηθίζονταν οι παραστάσεις των νομισμάτων να περιέχουν σκηνές από την καθημερινότητα της εποχής.