Οι μυστικοί πόλεμοι της Μοσάντ


Φεβρουάριος 20, 2010

Για περισσότερο από μισό αιώνα η μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ (Mossand- Μοσάντ), έχουν κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν συχνά το επίκεντρο των θεωριών συνομωσίας.

Η Μοσάντ έχει κατηγορηθεί για την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, για τους βομβαρδισμούς στο Lockerbie και για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ενώ μερικές από τις δράσεις της έχουν εξυμνηθεί μέσα στο Ισραήλ, ο οργανισμός αυτός, έχει τεθεί κατά καιρούς υπό κριτική, για προσβολή της κυριαρχίας άλλων κρατών, κατηγορήθηκε και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Μοσάντ ιδρύθηκε το 1951 από τον Δαβίδ Μπεν Γκουριόν (David Ben-Gurion) του τότε πρωθυπουργού του νεοσυσταθέντος κράτους του Ισραήλ, ο οποίος όρισε πως οι μηχανισμοί πληροφοριών παρέχουν την «πρώτη γραμμή άμυνας» σε μια εποχή που το Ισραήλ βρισκόταν «υπό της πολιορκίας των εχθρών του».

Η Μοσάντ δημιούργησε μια τεράστια φήμη, όχι μόνον από τις ύποπτες δολοφονίες αλλά και από επιτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης και αποστολές συλλογής πληροφοριών, όπως η απελευθέρωση των 100 ομήρων στο Αεροδρόμιο Έντεμπε στην Ουγκάντα το 1976.

Η πρώτη σημαντική νίκη ήρθε το 1960, όταν πράκτορες της Μοσάντ απήγαγαν τον Άντολφ Άιχμαν, ενός ναζί, εγκληματία πολέμου, που ζούσε στην Αργεντινή, ο οποίος μεταφέρθηκε λαθραία στο Ισραήλ για να εκτελεστεί δύο χρόνια αργότερα.

Ενώ η σύλληψη αυτή που ήταν κατόπιν προτροπής του Μπεν Γκουριόν, επιδοκιμάστηκε στο Ισραήλ, η Αργεντινή διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για την παραβίαση της κυριαρχία της.
Στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα όπου τονίζονταν ότι οι πράξεις αυτές εάν επαναληφθούν θα θέσουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Το ψήφισμα όμως αυτό του ΟΗΕ δεν μπορούσε να εμποδίσει τους Ισραηλινούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να επιχειρούν οποτεδήποτε σχεδίαζαν σε ξένο έδαφος.

Επιχείρηση «οργή του Θεού»

Στη δεκαετία του 1970, πράκτορες της Μοσάντ δολοφόνησαν έναν αριθμό ατόμων που τους έφερε να συνδέονται με την ομάδα «Μαύρος Σεπτέμβρης», η οποία ομάδα, με βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, έφερε το θάνατο σε 11 Ισραηλινούς αθλητές και τον προπονητής τους.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1972 δολοφονούν τον Wael Zwaiter,την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, έναν μεταφραστή Παλαιστίνιο στη ζούσε στη Ρώμη, που φερόταν ως αρχηγός του «Μαύρου Σεπτέμβρη».

Τον Δεκέμβριο του 1972 ενεργούν κατά του Mahmoud Hamshari, που φερόταν ως επικεφαλής της παραπάνω οργάνωσης. Δολοφονείται στο σπίτι του στο Παρίσι, με βόμβα που σύνδεσαν με το τηλέφωνο του σπιτιού του.

Στις 21 Ιουλίου του 1973 σκοτώνουν τον Μαροκινό σερβιτόρο Αχμέτ Bouchiki στη Νορβηγία καθώς επέστρεφε με την έγκυο γυναίκα του από τον κινηματογράφο. Τον είχαν ταυτίσει με τον Αλί Χασάν Σαλάμι, έναν ηγέτη του «Μαύρου Σεπτέμβρη».

Όταν όμως οι Ισραηλινοί πράκτορες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα συνελήφθησαν από τις νορβηγικές αρχές και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης στη Νορβηγία.

Η εκτέλεση του Μαροκινού ήταν Λάθος...

Ο Αλί Χασάν Σαλάμι εντοπίστηκε τελικά στη Βηρυτό του Λιβάνου και δολοφονήθηκε το 1979, από τη Μοσάντ, αφού παγίδεψαν οι ισραηλινοί πράκτορες το αυτοκίνητό του με εκρηκτικό μηχανισμό. Σκοτώθηκαν τότε συνολικά από την έκρηξη και άλλα οκτώ άτομα.


Δολοφονίες υψηλού προφίλ

Μοσάντ συνέχισε να πραγματοποιεί υψηλού προφίλ δολοφονίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ το 1988, που ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Τυνησία.
Τον Fathi Shaqaqi, αρχηγός της Ισλαμικής Τζιχάντ, δολοφονήθηκε το 1995 στη Μάλτα.

Λόγω της μυστικότητας η πολιτική της χαρακτηρίζεται ως «ασαφής» και μια σειρά ενεργειών αποδίδονται σε πρωτοβουλίες των υπαλλήλων της Μοσάντ.

Ο Τζέραλντ Μπούλ (Gerald Bull), Καναδός επιστήμονας, ο οποίος ανέπτυξε το «Σούπερ Όπλο» ("Super Gun") για το Ιράκ, πιστεύεται πως δολοφονήθηκε από τη Μοσάντ το Μάρτιο του 1990 στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες.

Το 1996 ο Yahya Ayyash, γνωστός ως ‘Ο μηχανικός’ σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας από ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά κινητό τηλέφωνο και η δολοφονία του αποδίδεται στη ισραηλινή κατασκοπεία.

Το Σεπτέμβριο του 2004 η Συρία κατηγόρησε τη Μοσάντ για το θάνατο του Izz El-Sheikh Deen Khalil, μέλους της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Δαμασκό, στο αυτοκίνητό του που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Αποτυχίες

Αλλά μέσα στις λαμπρές επιτυχίες της Μοσάντ υπάρχουν, βέβαια, και οι αποτυχίες της.
Μία από αυτές αναφέρεται στο έτος 1954, όταν πράκτορες του Ισραήλ τοποθέτησαν βόμβες σε κινηματογράφους, καφετέριες και άλλες αμερικανικής ιδιοκτησίας εγκαταστάσεις της Αιγύπτου, όπου σύχναζαν κυρίως αλλοδαποί.

Στόχος τους ήταν η υπονόμευση της κυβέρνησης του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ για να καθυστερήσουν την απόσυρσή των βρετανικών στρατευμάτων από το Σινά.

Η ενέργεια αυτή απέτυχε και οδήγησε σε παραίτηση του τότε υπουργού άμυνας του Ισραήλ Pinhas Lavon.

Σήμερα είναι πάλι κατηγορούμενη για τον υποτιθέμενο ρόλο της στη δολοφονία του Mahmoud al-Mabhouh, ανώτερου στελέχους της Χαμάς που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Ντουμπάϊ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η χρησιμοποίηση, μάλιστα, βρετανικών και άλλων ευρωπαϊκών διαβατηρίων από τους πράκτορες –δολοφόνους, έφερε έντονες αντιδράσεις κατά του Τελ Αβίβ από το Λονδίνο, το Παρίσι, το Δουβλίνο και τη Βιέννη.

Στο μητρώο της Μοσάντ καταγράφονται και μη στρατιωτικές ενέργειες.
Το 1992 με επέμβαση της Μοσάντ απελευθερώθηκαν εκατοντάδες Βόσνιοι Εβραίοι από το πολιορκημένο Σαράγεβο.

Σήμερα επικεφαλής της Μοσάντ είναι ο Meir Dagan, πρώην διοικητής ομάδας κομάντος που υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό στους πολέμους του 1967 και 1973 και στην εισβολή του Λιβάνου το 1982.
Κατορθώνει και επιβιώνει στη θέση αυτή εδώ και οκτώ χρόνια παρά τις κυβερνητικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- πληροφορίες από Aljazeera