Βουλγαρικός στρατός: ξεπερασμένος και πανάκριβος για τους φορολογούμενος







Απρίλιος 15, 2010

-Δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα σε δαπάνες-

Σόφια.

« Τα κονδύλια που διαθέτει η Βουλγαρία στο στρατό της είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθεί να είναι ξεπερασμένος και ως προς τον εξοπλισμό και ως προς την χρηματοδότησή του»

Τα παραπάνω αποτελούν συμπέρασμα έκθεσης που κατέθεσε, χθες, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εκτιμηθούν οι δαπάνες που κατανέμονται ετησίως στην βουλγαρική άμυνα.

Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό στρατιωτών ανά κατοίκους στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο βουλγαρικό ‘Πρόφιτ’, στην Βουλγαρία, αντιστοιχούν 45 στρατιώτες ανά 10.000 κατοίκους, ενώ πρώτη χώρα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα με 119 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει 35 στρατιώτες ανά 10.000 κατοίκους ενώ η Αυστρία έχει 12.

Δεύτερη μετά την Ελλάδα είναι η αντιστοιχία των δαπανών της για τις στρατιωτικές δαπάνες που φθάνουν τα 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ενώ η Ελλάδα έχει 2,5 %, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη το έχει η Ιρλανδία με 0,58 % του ΑΕΠ.

Η στρατιωτική έκθεση αναφερόμενη στο έτος 2009 υπογραμμίζει ότι η βουλγαρική οικονομία δαπανά 10.500 € κατά μέσο όρο για ένα στρατιώτη ετησίως, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, φθάνει περίπου στο ένα πέμπτο του μέσου κοινοτικού όρου.

Οι εξοπλιστικές δαπάνες φθάνουν τα € 4,950 ανά στρατιώτη όταν η Αυστρία για παράδειγμα δαπανά επτά φορές περισσότερα.

Ο υπέρογκος στρατός σε σχέση με τον πληθυσμό θεωρείται κατά κύριο λόγο η αιτία της αδυναμίας ανανέωσης του εξοπλισμού της χώρας, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004 και στην ΕΕ το 2007.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος