Σκόπια: Η αμερικανική πρεσβεία επιχορηγεί στην προστασία των τοιχογραφιών στους Στόβους

Τοιχογραφία της Βασιλικής στους Στόβους: " ΥΠΕΡ ΕΥΧΗΣ"
Σεπτέμβριος 27, 2010.

Η αμερικανική πρεσβεία επιχορηγεί με 72.600 δολάρια τα Σκόπια, για να ξεκινήσουν την αποκατάσταη και συντήρηση των τοιχογραφιών στη Βασιλική των Στόβων, που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα και θεωρούνται οι παλαιότερες στην πΓΔΜ.

Η σημερινή συμφωνία για τη συντήρηση των Στόβων, υπεγράφη από τον αμερικανό πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ και την σκοπιανή υπουργό πολιτισμού Ελισάβετ Κανσέσκα- Μίλεβσκα, παρουσία των εμπειρογνωμόνων και των αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αμερικανοί Τζιμ Βάϊσμεν και Ελίζαμπεθ Γκέβχαρντ, οι οποίοι είχαν προβεί σε  σημαντικές ανασκαφές τη δεκαετία του 1970 στην περιοχή.

Οι τοιχογραφίες της Βασιλικής των Στόβων, ανακαλύφθηκαν πριν από τριάντα χρόνια και έκτοτε έμειναν απροστάτευτες και εκτεθειμένες στον ήλιο, τον άνεμο και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, γράφει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα ‘Κυρίλιτσα’.

Οι τοιχογραφίες στο νότιο τοίχο της Βασιλικής ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Τζιμ Βάϊσμεν το 1973. Ενώ οι τοιχογραφίες στο βόρειο τμήμα του τοίχου ανακαλύφθηκαν από την ακαδημαϊκό Μπλάγκα Αλέξοβα. Είχαν αφαιρεθεί το 2004 για να συντηρηθούν, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Περισσότερα για Στόβους: Στόβοι: η αρχαία πόλη της Παιονίας (Stobi)





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος