Ο Πούτιν στη Σόφια: Υπέγραψε συμφωνία για South Stream


Νοέμβριος 13, 2010.


«Στο Συμβούλιο των Υπουργών, υπεγράφησαν τρία έγγραφα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Μπόϊκο Μπορίσοφ και Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας για την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού σήμερα στη Σόφια.

Δύο από τις συμφωνίες αυτές σχετίζονται με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Από τη βουλγαρική πλευρά υπέγραψε η Μάγια Χρίστοβα, εκτελεστικός διευθυντής της βουλγαρικής Energy Holding (BEH) ενώ από τη ρωσική πλευρά, ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος της Gazprom.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές με μετοχές σε ποσοστό 50 %.

Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τη κατανομή των μετοχών της εταιρείας στο πλαίσιο του σχεδίου ‘South Stream’.

Η τρίτη συμφωνία αναφέρεται σε συνθήκη κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πούτιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σόφιας με καθυστέρηση μισής ώρας από την προγραμματισμένη, στις 13:40 ώρα Σόφιας.

Η Ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη αμέσως στο Συμβούλιο των Υπουργών, όπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ καλωσόρισε τους επισκέπτες του.

Τον Ρώσο πρωθυπουργό ‘υποδέχθηκαν’ εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οικολόγοι, με συνθήματα αποδοκιμασίας. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων στο κέντρο της Σόφιας ήταν ο ποιητής Σουγκάρεφ και ο τραγουδιστής Βάσκο, όπως αναφέρουν οι «24 ΄Ωρες».

Η Gazprom Export, όπως αναφέρεται, διαμόρφωσε μια πρόταση για ‘κατ’ αποκοπήν της τιμής του φυσικού αερίου’ που παρέχεται στη Βουλγαρία, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να μειωθεί από 5 έως 7% ως τα τέλη του 2012.

Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε η εξάλειψη των μεσαζόντων στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από τον Ιανουάριο του 2013.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για το South Stream θα υπάρξουν κέρδη της τάξης των 5 με 6 δις στους προϋπολογισμούς των δύο χωρών που θα ευνοήσουν περισσότερο τις επόμενες γενιές.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησηςη της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος