Σκόπια: Ο …έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών

Δεκέμβριος 29, 2010.


Για πρώτη και τελευταία φορά από πέρσι η Ελεγκτική Επιτροπή των μυστικών υπηρεσιών όφειλε να πάρει μια δήλωση από τον Μιγιάλκοφ και τον Βοσίνοφ, οι οποίοι είναι επικεφαλής, αντίστοιχα, της Αντικατασκοπείας και της Υπηρεσίας Συλλογής Πληροφοριών.

Πόσα χρήματα δαπανώνται στην UBK και στις δραστηριότητες της ΑΡ για το 2010;

Έχουμε ή δεν έχουμε κίνδυνο για την ασφάλεια της δημοκρατίας των Σκοπίων;

Αντ’ αυτού- η UBK παρέδωσε μια έκθεση με εργασίες που αναφέρονται στο 2009, δύο ημέρες πριν από το τέλος του 2010,ενώ η υπηρεσία του Μποσίνοφ έφερε μια έκθεση με πρόγραμμα εργασίας για την αρχή του νέου έτους, όπως ισχυρίστηκε το σοσιαλιστικό κόμμα.

«Προφανώς αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί ένα απλό κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά νόμους που να εφαρμόζονται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με τους οποίους δεν θα καταπατούνται αλλά θα προστατεύονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες» δήλωσε ο Μέντε Ντινέσκι από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Αν και εκλήθη από την Επιτροπή Ελέγχου, ο Σάσο Μιγιάλκοφ, δεν ήρθε, έστειλε έναν εκπρόσωπό του, που είναι το δεξί χέρι του στη μυστική υπηρεσία, τον Siljan Avramovski.

Γιατί δεν είναι παρών ο Mijalkov σε αυτήν τη συνάντηση;

«Θα τον ρωτήσω» δήλωσε ο Μπεσίμ Δογάνη πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής.

Τον προσκαλέσατε;

« Όπως πάντα, ποτέ όμως δεν συμμετείχε, όπως άλλωστε και σήμερα, έστειλε τον αναπληρωτή του. Σήμερα, για πρώτη φορά, έχουμε τη τιμή να παρίσταται ένας διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόοδο», είπε ο Μπεσίμ Δογάνη, πρόεδρος της επιτροπής.

Ο πρώτος άνθρωπος της Αντικατασκοπείας Αλεξαντάρ Μποσίνοφ (Александар Боцинов) ήταν πίσω από τις πλάτες του σωματοφύλακά του και δεν κατάφερα να τον ρωτήσω αν οι ισχυρισμοί του SDSM ήταν αληθείς. Ο Μποσίνοφ υπέβαλε εμπρόθεσμα την έκθεση εργασιών του αλλά η επιτροπή την έκρινε ως ανακριβή και για αυτό ενημέρωσε τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος.

Την έκθεση όμως αυτή, την υποστήριξαν κατά πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνητικού VMRO-DPMNE στην επιτροπή και ως εκ τούτου η έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντικατασκοπίας θεωρήθηκε ως θετική.

Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της Μυστικής Αστυνομίας του τρέχοντος έτους.

Αν και είναι έμπειρος ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Μπεσίμ Δογάνη, επί δύο χρόνια η Επιτροπή προσπάθησε δύο φορές να ελέγξει το έργο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και τις δύο φορές απέτυχε.

Άλλωστε όλα τα εννέα μέλη της επιτροπής μέχρι πριν από τρεις μήνες δεν είχαν πιστοποιητικά ασφαλείας, παρόλο που η διεθνής κοινότητα είναι κατηγορηματική ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο, εδώ είναι προφανές ότι δεν ακολουθείται αυτή η τακτική.

--

Τίτλος άρθρου: «Мијалков го нема во јавноста»

Δημοσίευση: Α1, 29.12.2010, Βίντεο
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος