Ποιο είναι το τρίτο πρόσωπο της διαφθοράς στα Βαλκάνια;


Του Destan JONUZI- 'Koha e re'

Στα Βαλκάνια έχουνε χάσει το ‘κεφάλι’ τους οι αρχηγοί κυβερνήσεων που ενεπλάκησαν στη διαφθορά. Μήπως βρίσκεται στο επόμενο στάδιο και τα Σκόπια;

Σχολιαστές της διεθνούς πολιτικής σκέφτονται ότι το κενό στο πάζλ θα έρθει από την πΓΔΜ και η εξέλιξη αυτή θα συνδεθεί με την επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως ακριβώς συνέβη στην Κροατία για την επίλυση της διαφοράς με τη Σλοβενία.

Οι πρόσφατες συλλήψεις των Βαλκάνιων πολιτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για πράξεις διαφθοράς, έχουν σοκάρει το κοινό και έχουν φέρει στην επιφάνεια μια ενδεχομένως συντονισμένη δράση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για να καθαρίσουν την περιοχή από την κατηγορία των διεφθαρμένων πολιτικών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι άπιαστο το ‘μεγάλο ψάρι’ της βαλκανικής πολιτικής διαφθοράς και ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς γίνεται επιλεκτικά, αφού συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν μόνον πρώην πολιτικοί ή πολιτικοί της αντιπολίτευσης και όχι οι πρωτοστατούντες πολικοί που βρίσκονται σήμερα σε ανώτερα κλιμάκια.

«Οι χώρες που προσβλέπουν να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές δομές, όπως είναι για παράδειγμα η πΓΔΜ, δεν μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχοντας διεφθαρμένους πολιτικούς», δήλωσε ο Νάνο Ρουζίν πρώην διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συμπτωματικό ότι αυτή η δράση κατά της διαφθοράς απευθύνθηκε προς το παρόν σε αυτούς που δεν είναι πλέον ενεργά στην πολιτική, ή είναι πρώην πολιτικοί ή ανήκουν στο χώρο της αντιπολίτευσης και όχι σε αυτούς που ασκούν σήμερα την εξουσία.

Ο αναλυτής Άλμπερ Μούσλιου θεωρεί ότι η πΓΔΜ έχει αρχίσει να φθάνει στο όριο των πολιτικών συλλήψεων.

Ο Λιούμπε Μποσκόφσκι (αρχηγός κόμματος) προειδοποίησε ότι αν έλθει στην εξουσία θα φυλακίσει πολιτικούς που είναι μπλεγμένοι με τη διαφθορά. Ο Τσερβενκόφσκι προειδοποίησε για ποινικές διώξεις τόσο τον υπουργό Εσωτερικών όσο και το διευθυντή του τμήματος των Δημοσίων Εσόδων.( των Σκοπίων)

«Είμαι βέβαιος ότι η σκοπιανή πολιτική ελίτ δεν θα αποφύγει την αποποινικοποίηση», δήλωσε ο Μούσλιου.

«Σίγουρα πρόκειται για μια συντονισμένη πολιτική μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για την εξάλειψη των διεφθαρμένων πολιτικών και διεφθαρμένης εξουσίας. Και αυτό είναι ένα μάθημα για τους επόμενους» δήλωσε ο αναλυτής Bilal Mersel.

«Η θέση των Βρυξελλών είναι κατά της διαφθοράς σε χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές και ένας τρόπος για τις δεχθούν είναι να καταπολεμήσουν τη διαφθορά που υπάρχει σε αυτές» δήλωσε ο Στέφο Πενταρόφσκι. Όλες οι συλλήψεις που έγιναν στα Βαλκάνια δεν έχουν σχέση μεταξύ τους αλλά δεν είναι και τυχαίες.

«Η κυβέρνηση έκανε επιλογή στην καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν βλέπει την διαφθορά εντός των θεσμικών οργάνων, αλλά ψάχνει να βρει ένα θύμα από την αντιπολίτευση», είπε ο Πενταρόφσκι.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη του αδελφού του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς (Μαυροβούνιο) για αξιόποινες πράξεις, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Η σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ, αν και κατηγορήθηκε από πολλές πλευρές για διαφθορά και κατάχρηση των πόρων του προϋπολογισμού, εντούτοις δεν φαίνεται να ακολουθεί τη δικαστική οδό.

--

Τίτλος άρθρου: “Fshesa ballkanike” i afrohet Maqedonisë

Δημοσίευση: Koha e re, 29.12.2010

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος