‘Sitel’: «Πως ο Λιούμπομιρ Φρισκόσκι πήγε να πουλήσει το όνομα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’»

Δεκέμβριος 15, 2010.



Με τον παραπάνω τίτλο το περιοδικό 'Μπίζνες 24' εξηγεί τις μυστικές συμφωνίες που έγιναν με την Ελλάδα επί της εποχής του προέδρου Γκλιγκόροφ.

Μέσα από τα έγγραφα της ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας που κατατέθηκαν στο προεδρείο της Δημόσιας Ασφάλειας, εξηγείται πως έγιναν τα γεγονότα την εποχή εκείνη.

Στη σημερινή αναφορά γίνεται γνωστή η αίτηση κατά την οποία απευθύνονται ευθύνες στον Φρισκόσκι, που ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών, και ο οποίος ενήργησε αντίθετα με τα επίσημα καθήκοντά του και τις υποχρεώσεις, όπως  καθορίζονται, αυτά, από το Σύνταγμα.

Τα γεγονότα τα οποία αναφέρονται στο Business 24, αφορούν τα έτη 1993-94.

Υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες έγινε προσφορά εκατομμυρίων προς τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ για να εγκαταλείψει το όνομα της κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο έγγραφο, η υπόθεση ξεκίνησε από τον πρώην επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, Νικόλαο Γρυλλάκη, ο οποίος την εποχή εκείνη έφυγε από την Ελλάδα, εξαιτίας μιας ποινικής δίωξης από την ελληνική πολιτεία, αν και ο πρόεδρος δεν συμφωνούσε, ωστόσο ο Φρισκόσκι, τον έκρυψε στο υπουργικό του διαμέρισμα στα Σκόπια.

Ο Φρισκόσκι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Πρόεδρο Γκλιγκόροφ για να επιτρέψει τον Γρυλλάκη να διαμείνει στα Σκόπια, προσφέροντάς του έναν ανεκτίμητο ελληνικό αμφορέα από αρχαίο ναυάγιο, ένα χρυσό ρολόι και εκατό χιλιάδες δολάρια που φέρεται ότι τα έστελνε ως χαιρετισμό ο Χι πρώην επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Γκλιγκόροφ δεν αποδέχθηκε την προσφορά αυτή.

Άλλη προσπάθεια, όπως αναφέρει το Business 24, έγινε από δύο αστυνομικούς που ήταν άνθρωποι του Φρισκόσκι.

Ο τότε υπουργός τους είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο να τους προσλάβει στο γραφείο του.

Οι αξιωματικοί, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, άγνωστα άτομα από την Ελλάδα προσέφεραν στον πρόεδρο Γκλιγκόροφ ένα εκατομμύριο δολάρια τα οποία θα κατέθεταν σε οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο με σκοπό να εγκαταλείψει ο πρόεδρος το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Γκλιγκόροφ αρνήθηκε την πρότασή τους και όταν πρόσφεραν να δωρίσουν εκατομμύρια για τη χώρα, αρνήθηκε πάλι την προσφορά.

Το Business 24 στα επόμενα φύλλα του θα διανακοινώσει έγγραφα των σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών που περιγράφουν συναντήσεις τους με έλληνες συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και στο Βουκουρέστι καθώς και συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν για την επίλυση του προβλήματος. Στις αναφορές αυτές παρουσιάζονται και άγνωστες λεπτομέρειες για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Γκλιγκόροφ.




Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος