Βούλγαρος Υπουργός: Οι Σλαβομακεδόνες θα έχουν την τύχη των ...Μάγια

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Οι Σλαβομακεδόνες θα εξαφανιστούν όπως οι Μάγια και οι Αζτέκοι, ενώ οι Βούλγαροι θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον».
Αυτή είναι πρόβλεψη του Βούλγαρου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου υπεύθυνου για τη βουλγαρική διασπορά, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ. (φωτό)
Όπως δημοσιεύει στο σκοπιανό ‘Κανάλι 5’, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε πως οι Σλαβομακεδόνες θα έχουν την τύχη των Μάγια, των Αζτέκων και των Ίνκας.

«Σε μια συνέντευξή του στην Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία ο Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε πως αν τάση των Σλαβομακεδόνων να αποκτούν την βουλγαρική υπηκοότητα για να βγάλουν διαβατήριο, συνεχιστεί, θα δημιουργηθεί πολιτικό σοκ στη πΓΔΜ και ο λαός της θα έχει την τύχη των λαών της Λατινικής Αμερικής μετά την κατάκτηση της από τους Ισπανούς».


Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, ο Ντιμιτρόφ από παλαιότερα έκανε ‘συστηματική αντι-σλαβομακεδονική’ πολιτική για να σταματήσει η συνεχής παραποίηση της βουλγαρικής ιστορίας.

Γράφει η σκοπιανή εφημερίδα:
«Ένα μήνα μετά την ίδρυση του υπουργείου για την βουλγαρική διασπορά τουλάχιστον 20.000 Σλαβομακεδόνες έχουν βγάλει βουλγαρικά διαβατήρια και ο αριθμός τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου».

Απεναντίας ο Ντιμιτρόφ ισχυρίζεται πως 30.000 Σλαβομακεδόνες έγιναν Βούλγαροι τα οκτώ τελευταία χρόνια.

Πριν από δέκα μέρες, μάλιστα, σε μια συνέντευξη στην Deutsch Welle ο πρωθυπουργός της Bουλγαρίας, Μπορίσοφ, δήλωσε πως μεταξύ της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας υπάρχουν διενέξεις οι οποίες μπορούν να επιλυθούν μέσα από τις κοινές ιστορικές ρίζες των δύο λαών.

-

Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά οπλικά συστήματα



Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη επιθετικών οπλικών συστημάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία με τις ΗΠΑ».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτό δεξιά) σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Gazeta.ru”.
«Υπάρχει μια αδράνεια», συμπλήρωσε ο Πούτιν, «οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει πυραυλικά αμυντικά συστήματα (τα λεγόμενα 'PRO') και εμείς δεν κάναμε τίποτε. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια ανισορροπία και οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια δική μας ομπρέλα πυραύλων ώστε να αισθάνονται οι εταίροι μας ασφάλεια».
φωτό: ρωσικός πύραυλος

Ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει δικό της αμυντικό σύστημα πυραύλων γιατί από τη μια, η αποτελεσματικότητά του συστήματος δεν έχει αποδειχθεί, και από την άλλη, υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος για αυτό.
Διευκρίνισε μάλιστα πως οι σχεδιασμοί της Ρωσίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιφορτίσουν τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει πληροφορίες για τα επιθετικά όπλα που σχεδιάζει με αντάλλαγμα ...πληροφορίες για την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ» διευκρίνισε.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας εξέφρασε επίσης την θέση της Μόσχας να υπογράψει με την Ουάσιγκτον μια νέα συμφωνία που θα περιορίζει τη στρατηγική που διέπει τον επιθετικό οπλισμό, έτσι ώστε να αντικατασταθεί η γνωστή συνθήκη Start-1 η οποία έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Дневник

Η συναδελφικότητα του Τούρκου ψαρά...

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

Ο Κώστας είναι έλληνας ψαράς, όταν όμως εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά παράβαση του σχετικού νόμου, κατασχέθηκαν τα δίκτυα του από το τουρκικό λιμενικό σώμα.
Στη δημοπρασία, όμως που έγινε για τα δίκτυα αυτά, κατοχυρώθηκαν στον 45χρονο Σακίρ Ακντάγ που τα έστειλε στην Χίο για να τα πάρει πίσω ο έλληνας συνάδελφός του...
Ο Σακίρ Ακντάγ δήλωσε για την κίνησή του αυτή πως όταν ανταμώνουνε στο πέλαγος με τους Έλληνες αλιείς χαιρετιούνται και μιλάνε φιλικά.
« Έχω φιλία με τους έλληνες αλιείες εδώ και 18 με 19 χρόνια», είπε ο Σακίρ, «και πριν τρεις μήνες μου είπαν πως του κατάσχεσαν τα δίκτυα. Στη δημοπρασία που έγινε πρόσφερα 900 λίρες και τα πήρα, είναι μια χειρονομία της καλής φιλίας που έχω με τους έλληνες ψαράδες».

Πρώτο Θύμα η Σιβηρία…

...της κλιματικής αλλαγής

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Όσοι ζουν στην Βόρειο Ρωσία (Σιβηρία) δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ούτε για τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη ή έστω, αόριστα, για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Εντούτοις οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές», γράφει η Παρίς Μάτς.
«Στη Ρωσία, δε μιλάμε για αλλαγή κλίματος", δηλώνει ο Βλαντιμίρ Τσούπροβ(Владимир Чупров), διευθυντικό στέλεχος της Greenpeace, « οι πολιτικοί της Ρωσίας συχνά λένε πως υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας που ενδεχομένως θα καταστρέψει την τούντρα».

Όπως επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές:
οι χαλαζοπτώσεις είναι πιο συχνές, το χιόνι έρχεται ολοένα καθυστερημένα, και, αν τα ελάφια γεννήσουν πριν χιονίσει, τα μικρά τους θα πεθάνουν".
«Τα τελευταία χρόνια, η απότομη ψύξη-που παρατηρείται με τις πρωτόφαντες χαλαζοπτώσεις- κατά τη διάρκεια της άνοιξης στη Σιβηρία, σκοτώνει τη βλάστηση των βρύων και των λειχήνων από τα οποία τρέφονται τα ελάφια.
Η εξάντληση, επίσης, των υδάτων αναγκάζει και τους Νένετς (σ.σ. Ненцы = ρωσικός ποιμενικός λαός) να αναζητήσουν νέα γη, αφού αυτή ολοένα περιορίζεται».

«Τον χρόνο που πέρασε (2009), 165 οικογένειες Νένετς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια και την περιοχή που επί αιώνες έμεναν.
Επιπρόσθετα, με την τήξη των πάγων, το νερό απορροφιέται από τη γη και έτσι προκαλούνται, σε ανέλπιστο χρόνο, κατολισθήσεις και μεγάλες πλημμύρες. Η ιχθυοπανίδα που υπήρχε εξαφανίζεται», θα αναφέρει ο ανταποκριτής Φλόρ Ολίβ (Флор Олив).
«Σε ορισμένες περιοχές η μέση θερμοκρασία της Αρκτικής έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς», δηλώνει ο γεωμορφολόγος Φέντορ Ρομανένκο (Федор Романенко) που έκανε έρευνα για την Greenpeace, “ η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιταχυνθεί και με την τήξη των πάγων έχουμε αύξηση των αερίων του εδάφους, λόγω του εκλυόμενου μεθανίου. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει λόγω των χημικών αντιδράσεων που προκαλούνται από οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο παγωμένο χώμα»

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι πως για τρίτη χρονιά οι πολικές αρκούδες εγκαταλείπουν τον φυσικό τους χώρο και περιπλανούνται νοτιότερα για αναζήτηση τροφής. Σύμφωνα άλλωστε με διεθνείς στατιστικές από τις αρχές του αιώνα η θερμοκρασία εδώ έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς κελσίου.
Οι χήνες που υπήρχαν στη Σιβηρία αποδημούν πια ένα με δύο μήνες νωρίτερα από ότι στο παρελθόν.
«Στην ακτή του Αρκτικού Ωκεανού ήταν ο σταθμός Μάρα Σαλέ που κτίστηκε το 1914. Ανακαινίστηκε το 1956, τότε βρισκόταν 300 μέτρα από την ακτή, τώρα βρίσκεται μέσα στο νερό. Έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας…
Από παρατηρήσεις που γίνονται διαπιστώθηκε πως η θάλασσα ...προχωράει κατά έτος περίπου 2 μέτρα»...

Πηγή: Paris Match http://www.inopressa.ru/
Μεταφορά στην ελληνική: Γιώργος Εχέδωρος

250 χιλιάδες Αλβανοί Μετανάστες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι...

...γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρουν τη συνέπεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ελλάδας.

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ετοιμάζει νομοσχέδιο που δίνει στα παιδιά των μεταναστών την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα σε όλους τους μετανάστες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην τοπική αυτοδιοίκηση»
Γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης
(στη φωτό έναντι η ‘gazeta 55’) και ομιλούν για τη συνέπεια των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ.
«Συνεπής η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πρώτα βήματα της θητείας της ανοίγει μια νέα σελίδα στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική. Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε σε μια ανοιχτή συζήτηση μιας καινοτόμου πρότασης-νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, μετά από πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα».


Ο αρθογράφος αναφέρεται στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και τονίζει σε κάποιο σημείο:
«Με την ιθαγένεια παρέχεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για περίπου 250 χιλιάδες Αλβανούς και άλλους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα. Οι αλλοδαποί μπορούν να εκλέγοναι δημοτικοί συμβούλοι αλλά όχι δήμαρχοι».

---

Θα βάλουν ...φράχτη στη μέση του χωριού

Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010


Το νέο έτος βρίσκει το χωριό Γαζάρ του Λιβάνου σε έξαλλη κατάσταση

Το Γάζαρ είναι ένα μεγάλο χωριό 2.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα Υψώματα του Γκολάν, η περιοχή στην οποία βρίσκεται αμφισβητείται από τρία κράτη: Το Λίβανο, το Ισραήλ και τη Συρία.
Πρόσφατα έγινε συζήτηση διαχωρισμού του χωριού μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Αυτό εξαγρίωσε τους κατοίκους του χωριού που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
«Κανείς δε θέλει να γίνει αυτό», λέει ο Ναγίμπ Χατίμπ, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, «είμαστε που είμαστε αποκλεισμένοι και είναι σαν να ζούμε σε μια φυλακή, τώρα θέλουν να μας χωρίσουν με έναν φράχτη στη μέση».

Συνέχισε μάλιστα τη διαμαρτυρία του λέγοντας:

«Αν γίνει κάτι τέτοιο θα χωριστούν οι οικογένειες μας, οι μητέρες με τα παιδιά τους, παρόλα αυτά δεν έχουμε κάποια ειδοποίηση από την Κυβέρνηση. Δεν νοιάζεται κανείς για μας, μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα και ακούμε για το μέλλον του χωριού μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης»...
Ο Χατίμπ μπροστά στους εξαγριωμένους κατοίκους, θα πει στο δημοσιογράφο της media line:
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν το Ισραήλ θέλει να παραχωρήσει όλο το χωριό στο Λίβανο. Αλλά δεν μπορεί να είμαστε πρόσφυγες στα εδάφη μας. Είμαστε ένα ενωμένο χωριό, σαν μια μεγάλη οικογένεια και δεν θα αφήσουμε ούτε τα Ηνωμένα Έθνη να μας χωρίσουν στην μέση».
Σύμφωνα πάντως με το ‘An Nahar’ το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη βόρεια πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, όπου βρίσκεται το χωριό Γαζάρ, έως το τέλος Ιανουαρίου 2010, βάση μιας συμφωνίας μεταξύ της Unifil και του Ισραήλ. Παρά την ενημέρωση του Λιβάνου για τη συμφωνία, εντούτοις το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει επίσημα.
Η συμφωνία ορίζει πως οι κάτοικοι του χωριού θα μπορούν να μετακινούνται βόρεια και νότια της περιοχής χωρίς δυσκολίες.
Σημειώνεται πως την περιοχή κατέλαβαν οι Ισραηλινοί το 2006 κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.