Ουκρανοί βουλευτές: Να απαγορευτεί ο κομμουνισμός στη χώρα!


Ἂρθρα & Σκέψεις 2 Ιαν. 10

Δύο αναπληρωματικά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ουκρανικού Κοινοβουλίου ο Ιοάν Χάρε και ο Γιαροσλάβ Ντοζόδζικ κατέθεσαν ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας από τη χώρα καθώς και την εξάλειψη των συμβόλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ουκρανικής "Газети.ua" στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το έγγραφο αναφέρεται ο στόχος του νομοσχεδίου που είναι η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Επιπλέον το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, καθορίζει τη νομική βάση για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία, απαγορεύονται οι δραστηριότητες των δημοσίων ενώσεων οι οποίες επιμένουν να ακολουθούν την κομμουνιστική ιδεολογία, την κομμουνιστική προπαγάνδα και την χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Οι υποστηρικτές του εγγράφου πιστεύουν ότι ο νόμος θα βελτιώσει την διεθνή εικόνα της Ουκρανίας, και πως η νομική απάλειψη του ολοκληρωτικού παρελθόντος της χώρας θα επισπεύσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσής της στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης.

Το Πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου




Η Παλαιά Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
القديمة المكتبة



Γράφει ο Ahmed Osman - عثمان أحمد

Η Αλεξάνδρεια έγινε το πιο σημαντικό κέντρο έρευνας και μελέτης του αρχαίου κόσμου, χάρη στην πολιτική των Πτολεμαίων βασιλέων μετά την κατάκτηση του αιγυπτιακού κράτους από τον Αλέξανδρο.

Ο Πτολεμαίος δημιούργησε το 280 π.Χ. ένα μουσείο στο νοτιοδυτικό τμήμα του ανακτόρου όπου φιλοξενούσε τους ξένους επισκέπτες, ποιητές, μελετητές και ερευνητές καθώς εκεί είχε δημιουργήσει και το Σαράπειο Ναό όπου ετιμάτο ο θεός Σεράπις.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πτολεμαίος ο Β΄ από τον πατέρα του, δημιούργησε δίπλα στο Ναό τη Σεράπεια Βιβλιοθήκη που βρισκόταν κοντά στο δυτικό νεκροταφείο του βασιλικού ανακτόρου. Στο έργο του βασιλιά σημαντική, όπως λέγεται, ήταν η βοήθεια του Αιγύπτιου ιερέα Μανέθωνα.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές που βρέθηκαν σε βιβλιοθήκες και ναούς της Μέμφιδος στην Ain Shams (αραβική ονομασία της Ηλιουπόλεως) ο Μανέθων δημιούργησε αντίγραφα αιγυπτιακών κειμένων στα ελληνικά τα οποία τοποθετήθηκαν στο Σεράπειο Ναό στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μανέθων έδωσε τρία σημαντικά στοιχεία στη βιβλιοθήκη:
το πρώτο ήταν μια σύνοψη της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας μέχρι του κράτους των Πτολεμαίων, ενώ το δεύτερο, η συλλογή των ιερογλυγικών γραφών, φιλοσοφικών και θεολογικών εξηγήσεων του κόσμου, και το τρίτο στοιχείο ήταν οι αναφορές στους φυσικούς νόμους της επιστήμης.
Ο Μανέθων εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρει και μετέφερε το ‘Τορά’ στα ελληνικά για να ενσωματωθεί στη βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη ήταν γενικών γνώσεων και περιελάμβανε τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Βαβυλώνας, της Συρίας, της Περσίας, της Ελλάδας καθώς και όλες τις μελέτες και φιλοσοφικά κείμενα της εποχής.

Οι περγαμηνές της βιβλιοθήκης περιείχαν θέματα σχετικά με την γλώσσα, τη ρητορική, τη νομολογία και νομοθεσία, τη γεωγραφία, ιστορία, φιλοσοφία, λογική, άθλημα, μηχανική, ιατρική, χημεία και τη φυσική.

Ήταν η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, που συγκεντρώθηκε η κληρονομιά των αρχαίων πολιτισμών και όλων των πηγών σε ένα και μοναδικό μέρος και σε μία συγκεκριμένη γλώσσα, την ελληνική, όπου υπήρχε η δυνατότητα σε κάθε μελετητή να έχει πρόσβαση στην παγκόσμια γνώση.
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας χαρακτηρίζεται ως μια επιστημονική επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία, όπου από εκεί έγινε ένα, μοναδικό, ποιοτικό άλμα στην ανθρώπινη γνώση.

Το παλαιό και αναχρονιστικό σύστημα επέτρεπε σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, των ειδικών, να έχουν πρόσβαση στα μυστήρια της γνώσης των γραπτών κειμένων, που ήταν κωδικοποιημένα σε διάφορες γλώσσες και βρίσκονταν σε διαφορετικά κράτη.
Ήρθε το ελληνικό αλφάβητο για να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στη γνώση των απλών ανθρώπων που έμαθαν εύκολα να διαβάζουν και να γράφουν.
Έτσι ένας σπουδαστής, ένας μελετητής, μπορούσε να έχει πρόσβαση στη γνώση των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Περσών, των Ελλήνων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και σε μια γλώσσα!

Μελετητές ήρθαν στην Αλεξάνδρεια από όλο τον τότε γνωστό κόσμο, από την Ινδία, την Περσία, την Βαβυλωνία, τη Συρία, οι Ναβαταίοι από τη Φοινίκη, την Λιβύη, την Ελλάδα και την Μικρά Ασία, για να συνεργαστούν όλα τα ανθρώπινα μυαλά στην οικοδόμηση ενός οράματος, ενός νέου παγκόσμιου πολιτισμού.

Έτσι το Σεράπειο, η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, κατέστη το Πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου.
Επί επτά αιώνες, από τον τρίτο αιώνα π.Χ. μέχρι τον τέταρτο μ.Χ. εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες μάθαιναν την παγκόσμια γνώση...

--
(σ.σ. το παρόν είναι απόσπασμα από το κείμενο του Άχμεντ Οσμάν που έχει τον τίτλο στα αραβικά: مكتبة الاسكندرية تعود في موقع آخ ).








200 εκατ. Ευρώ λιγότερα τα αλβανικά εμβάσματα

Ἂρθρα και Σκέψεις -2 Ιαν 2010

Η κρίση χτυπάει σοβαρά και τους Αλβανούς. Μετά από πολλά χρόνια τα εμβάσματα τα οποία στέλνουν οι Αλβανοί μετανάστες στην πατρίδα τους μειώθηκαν το περασμένο έτος κατά 200 εκατομμύρια Ευρώ.
Τα στοιχεία, όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα ‘Τέμα’ προέρχονται από την Τράπεζα της Αλβανίας.
Σημειώνεται πως η μείωση των εμβασμάτων των μεταναστών έχει μεγεθύνει τις καθημερινές δυσκολίες χιλιάδων οικογενειών που αποκλειστικά συντηρούνται από αυτά.
«Η Τράπεζα της Αλβανίας», όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, « αναφέρει πως το αντίκτυπο της μείωσης των μεταναστευτικών εμβασμάτων είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας στην εγχώρια μείωση της κατανάλωσης. Τα εμβάσματα των μεταναστών έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχονται οι αναπτυγμένες οικονομικά χώρες».
Η Τράπεζα της Αλβανίας θα διατυπώσει την άποψη πως «η έλλειψη των 200 εκατ. Ευρώ στην οικονομία της Αλβανίας δημιουργεί ένασημαντικό κενό, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν προβλεπεται βελτίωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων. Η αλβανική οικονομία περνά δύσκολες μέρες και δεν υπάρχει δυνατότητα στο κράτος να αντισταθμίσει την έλλειψη των εκατομμυρίων αυτών».
Σημειώνεται πως η κύρια αποστολή των μεταναστευτικών αλβανικών εμβασμάτων γίνεται από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το επίπεδο της ανεργίας στην Αλβανία είναι πάνω από το 13%, ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν μόνο από τα εμβάσματα των μεταναστών και η κρίση κατά κύριο λόγο χτυπά τις οικογένειες των μεταναστών.

Τάϊζαν τους φοιτητές με ...άλογα και γαϊδούρια


Ἂρθρα και Σκέψεις -2 Ιαν 2010

Στη φοιτητική Λέσχη στα Άδανα της Τουρκίας οι φοιτητές έτρωγαν κρεατάλευρα και κιμάδες από κρέατα αλόγων και γαϊδάρων χωρίς να το γνωρίζουν.
Από την παράξενη γεύση και οσμή έγιναν καταγγελίες στην υγειονομική υπηρεσία της περιοχής. Η Διεύθυνση του κλάδου Τροφίμων πήρε δείγματα των κρεάτων από την κουζίνα της Φοιτητικής Λέσχης για εξέταση. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για κρέατα αλόγων και γαϊδουριών.
Η εταιρία που προμήθευε τη φοιτητική Λέσχη έκανε ανάμειξη κρεάτων αλόγων και γαϊδάρων που τα προμηθεύονταν πάμφθηνα από το εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνεται πως υπάρχουν τρεις χιλιάδες φοιτητικές κατοικίες στον περίγυρο της Πανεπιστημιούπολης.
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα.

Ο Μητσοτάκης στα ...Σκόπια

Ἂρθρα και Σκέψεις -2 Ιαν 2010

Μεγάλης δημοσιότητας απολαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα σκοπιανά MME.
Αφορμή η δήλωσή του για το σχηματισμό ‘Κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης’.
Στην εικονιζόμενη φωτό γράφει πως ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση και θα έπρεπε να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι το 2010 θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα για μια αρνητική ή θετική εξέλιξη».