Οδεύει η Τουρκία προς μια φασιστική πολιτική;

-στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων-

Γράφει η Fatma Gear Ziba – άρθρο στην τουρκική εφημ. ‘Zaman’

Με το δεδομένο ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για ομαλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων και να σώσει την Πολιτική από την μακρόχρονη Στρατιωτική Κηδεμονία, ορισμένοι κύκλοι ερμηνεύουν τις εξελίξεις αυτές αρνητικά και υποστηρίζουν ότι η Τουρκία οδεύει προς τον Φασισμό, στα πλαίσια ενός ενιαίου εξουσιαστικού πολιτικού κόμματος, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK party).

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαδικαστική πορεία, που πολλοί προοιωνίζουν την κατάληξή της: να καταστεί μια χώρα όπως η Ρωσία, και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο παρόμοιο με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός για την αυταρχικότητά του.
Ωστόσο ο τουρκικός λαός ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις ως προσπάθεια κοινωνικού εκδημοκρατισμού, ενώ χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα των διάφορων αντιδρούντων κύκλων, ως κακόβουλα.

Ο Hasan Cemal της εφημερίδας Milliyet, δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των κύκλων αυτών, για το φόβο, δηλαδή, ανάδυσης ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία. Οι πολιτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι φασιστικές. Απλά οι αντιδρούντες βλέπουν τα λάθη και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης, στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και την επικρίνουν - μερικές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις-αλλά κατά βάθος θεωρούν πως είναι αναγκαίες οι αλλαγές αυτές.

Χώρες όπως η Ελλάδα , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ήδη υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις οποίες προσπαθούμε σήμερα να επιτύχουμε στη χώρα μας. Η Τουρκία έχει αργοπορήσει και είναι τώρα η σειρά της. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά το τείχος που μας χωρίζει από την Ευρώπη, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει...

Η Fehmi Yeni Safak του έντυπου Koru θα συμφωνήσει πως δεν υπάρχει καμία απειλή για επιβολή Φασισμού στην Τουρκία. "Αυτή η διαμάχη μου θυμίζει παρελθόντα επιχειρήματα για το που ανήκει η Τουρκία. Έφθασε να ειπωθεί πως η Τουρκία κυβερνιέται από τη Μαλαισία παλινδρομώντας από τη Δύση στην Ανατολή. Οι φόβοι για την προοπτική της Τουρκίας να εξελιχθεί σε ένα φασιστικό κράτος τρέφονται από τα Doğan Media Group, που θέλουν να ελέγχουν την πολιτική ζωή της χώρας και αντέδρασαν στα μεγάλα πρόστιμα για οικονομικές ατασθαλίες που εντόπισε το Υπουργείο Οικονομικών. Και το κάνει αυτό για εκδικητικούς και μόνον λόγους".

Ο Αχμέτ Χουριέτ από την εφημ. Hakan θα διατυπώσει την εξής άποψη: "Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά με την Τουρκία. Υπάρχουν βέβαια δύο τάσεις: «η στρατιωτική κηδεμονία τελειώνει, γιατί δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτό;» Και η άλλη: «Η στρατιωτική κηδεμονία τελειώνει, αλλά έρχεται η πολιτική κηδεμονία». Σε αυτό διαβλέπω μια σύγχυση"...

Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2010, Fatma Gear Ziba

Η κακή οικονομία της Ελλάδας είναι προς όφελος των Σκοπίων

Άνετος ο Γκρουέφσκι δηλώνει σε ερώτηση δημοσιογράφου πως υπάρχει πολύς χρόνος για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, και πως δεν αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένος στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση του ‘Βέτσερ’ η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα επηρεάσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει, ως προς την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.

Στο δημοσίευμα γίνεται υπενθύμιση πως μαζί με την οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε και τις ‘κόκκινες γραμμές’ του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή.

Μία ενδεχόμενη απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος για το πρόβλημα του ονόματος, το μόνο που θα προκαλούσε θα ήταν η κλιμάκωση της κατάστασης.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από την χρεοκοπία αλλά παρόλα αυτά, ο ισπανός υφυπουργός Diego Lopez Garrido, χθες την πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Έλληνες πράκτορες στην έκρηξη τουρκικού εργοστασίου πυρομαχικών;

Η τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’, στο σημερινό της φύλλο, επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του ‘Θέματος’ της Κυριακής, όπου αναφέρεται σε έκρηξη εργοστάσιου πυρομαχικών στο Κιρίκαλε, της κεντρικής Τουρκίας, που έγινε πριν από ένδεκα χρόνια.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για Έλληνες πράκτορες, που πιθανόν, βρίσκονται πίσω από την έκρηξη.
«Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας» γράφει η ‘Ζαμάν’ «οι έλληνες πράκτορες Βασίλης Γιαννόπουλος και Σάββας Καλεντερίδης δρούσαν στην Σμύρνη τα έτη 1987-1998.
Οι δύο ‘ήρωες’ όπως περιγράφονται στο έγγραφο, της ΜΙΤ, βρίσκονται πίσω από την έκρηξη σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στην Τουρκία.»
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως οι Γιαννόπουλος και Καλεντερίδης δρούσαν σε περιοχές των ακτών του Αιγαίου, πάνω από 10 χρόνια.

Γενοκτονία Αρμενίων: τουρκικές αντιδράσεις σε μαθητική εργασία στη Νέα Υόρκη

Ζητήθηκε από Τούρκο μαθητή στη Νέα Υόρκη, των ΗΠΑ, στα πλαίσια μιας σχολικής μελέτης να ετοιμάσει εργασία στο σπίτι του σχετικά με τα γεγονότα στην Τουρκία του 1915, σύμφωνα με την αρμενική εκδοχή.

Η εργασία ανήκε στον κύκλο ιστορικών εργασιών του Λυκείου του Μανχάταν, ‘Παγκόσμιος Ιστορία’.

Η οικογένεια του μαθητή έκανε καταγγελία προς τη διοίκηση του Σχολείου, την οποία διακοίνωσε και στο Τουρκικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενη για την εργασία που ζητήθηκε από το μαθητή.

Στην επιστολή της η οικογένεια ισχυρίστηκε πως τα γεγονότα της αρμενικής γενοκτονίας του 1915 είναι αβάσιμα.

Το αμερικανικό Σχολείο υπεραμύνθηκε της θέσης του, στη λογική ότι «οι σπουδαστές οφείλουν να γνωρίζουν όλα τα γεγονότα σχετικά με το ιστορικό συμβάν αναπτύσσοντας τα, βάσει των αντικειμενικών πηγών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχολική εργασία για τη αρμενική γενοκτονία, την οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ‘περιστατικά του 1915’ ζητήθηκε από τους μαθητές να εμπλουτιστεί από έρευνα στο διαδίκτυο καθώς και από συνεντεύξεις επιζώντων της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Όπως, επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε το τουρκικό προξενείο εξέδωσε ανακοίνωση προς την τουρκική κοινότητα της Νέας Υόρκης να καταγγέλλονται τέτοιου είδους εργασίες από τα δημόσια σχολεία του αμερικανικού κράτους που βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αρμενικές πηγές και σε αρμενική βιβλιογραφία.

--
Σχετικά με την αρμενική γενοκτονία
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Μέχρι το 2009, 21 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars). -Από την Βικιπαίδεια.

Κύπρος: Κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον τάφο του Τ. Παπαδόπουλου


Άγνωστοι κατέβασαν και πέταξαν την ελληνική σημαία από τον τάφο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Άγνωστοι κατέβασαν και πέταξαν την ελληνική σημαία, που κυμάτιζε μαζί με την κυπριακή, στον τάφο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τη σημαία εντόπισαν πίσω από το περιτοίχισμα του κοιμητηρίου δύο αστυνομικοί της προσωπικής φρουράς της οικογένειας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι οποίοι κάθε πρωί περιποιούνται τον τάφο και ανάβουν το καντήλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ η σημαία αφαιρέθηκε από τον ιστό. Το σχοινί που κρατούσε τη σημαία δεν εντοπίσθηκε.

Στη περιοχή του κοιμητηρίου, η οποία έχει αποκλεισθεί, διεξάγονται εξονυχιστικές έρευνες από άντρες της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας και τους ανακριτές, που εξετάζουν την υπόθεση της κλοπής, πριν από ένα μήνα, της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Δηλώσεις εκπροσώπου Αστυνομίας

Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αφαίρεση της Ελληνικής σημαίας, που κυμάτιζε μαζί με την Κυπριακή, στον τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να συνδέεται με την κλοπή της σορού του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι αυτή είναι μια εκδοχή, η οποία διερευνάται στο πλαίσιο των ανακρίσεων. Ερωτηθείς, εάν με αφορμή και το σημερινό συμβάν η Αστυνομία προσανατολίζεται σε τοποθέτηση φρουράς στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι αυτό έγινε μετά τη σύληση.

Είχε, είπε, τοποθετηθεί φρουρά στο κοιμητήριο, η οποία διατηρήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα διεξάγονται συχνές περιπολίες. Μετά το νέο συμβάν, πρόσθεσε, στο πλαίσιο των περιπολιών θα λαμβάνονται τα μέτρα, τα οποία η αστυνομία κρίνει ότι είναι αποτελεσματικά.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ