Αλβανία: δύο μικροί θησαυροί στην αρχαία Επίδαμνο


Τίρανα 15 Ιανουαρίου
«Δύο μεταλλικοί κρύπτες κερμάτων που ανακαλύφθηκαν το περασμένο έτος, στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο αμφιθέατρο του Δυρραχίου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και είναι έτοιμες να εκτεθούν και να μελετηθούν».

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον Φρεντερίκ Σταμάτι που είναι επικεφαλής του εργαστηρίου αρχαιομετρίας και αποκατάστασης αρχαιοτήτων στα Τίρανα.

Οι κρύπτες ανήκουν σε δύο διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη περιείχε οκτώ χάλκινα κέρματα της βυζαντινής περιόδου, ενώ η δεύτερη, που είναι νεωτέρας περιόδου περιείχε 23 οθωμανικά νομίσματα ανάμεικτα από ασήμι και χαλκό.

Η ανακάλυψη έγινε από μια κοινή αρχαιολογική έρευνα αλβανών και ιταλών αρχαιολόγων στο χώρο του αμφιθεάτρου του Δυρραχίου ( αρχαία ελληνική Επίδαμνος) τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοινώθηκε ο μικρός βυζαντινός θησαυρός καθορίζεται στον 13ο αιώνα, ενώ ο δεύτερος ανήκει στην οθωμανική περίοδο, τα νομίσματα είναι από νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης και παρόμοιά τους δεν έχει βρεθεί.

Ο Σταμάτι στην έκθεσή του ανέφερε ότι τα οθωμανικά νομίσματα καθορίζουν την αρχή των καπιταλιστικών σχέσεων στα βαλκάνια σε μια περίοδο ανάπτυξης του εμπορίου.


Αν και τα ευρήματα είναι λίγα, εντούτοις, μαρτυρούν τον τρόπο συναλλαγής μιας περασμένης εποχής παρέχοντας πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές τουλάχιστον για την περιοχής της Αλβανίας.

Στο αμφιθέατρο της αρχαίας Επιδάμνου είχαν βρεθεί και παλαιότερα άλλοι δύο μικροί θησαυροί και όπως σημειώνεται «στο χώρο αυτόν έζησε, προφανώς, ένα πλούσιο μέρος του πληθυσμού της αρχαίας πόλης».

Ἂρθρα & Σκέψεις – alsat tv

--
(Το Δυρράχιο είναι η αρχαία ελληνική αποικία Επίδαμνος που ιδρύθηκε από τους Κερκυραίους το 627 π.Χ. Οι Ρωμαίοι την ονόμασαν Dyrrachium, οι Αλβανοί την αποκαλούν Durrës, οι Ιταλοί Durazzo, οι Τούρκοι Dıraç, και οι σλάβοι Драч)

Makedonika Collection – The Ancient Macedonian Ethnicity and Language

History Of Macedonia - Ιστορία της Μακεδονίας

AncientMacedonianHistory1 Makedonika Collection   The Ancient Macedonian Ethnicity and Language

Θέλετε να βρίσκετε γρήγορα και άνετα Ατράνταχτες Αποδείξεις για την Ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας;

Μια μοναδική Συλλογή στην Αγγλική Γλώσσα σας περιμένει, με τεκμήρια από Γραμματειακές και Αρχαιολογικές πηγές για την Εθνικότητα και Γλώσσα των Αρχαίων Μακεδόνων, έτσι ώστε να την έχετε πάντα στην διάθεση σας.

Την Συλλογή μπορείτε να την “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας σε μορφή:

- PDF (μέγεθος 4 MB)

- WORD (Μέγεθος 2.33 ΜΒ)

Μια προσφορά από το History-of-Macedonia.com

———————————————————————————-

Do you wish to find quickly and easily valid evidence for the Greekness of Ancient Macedonia?

A Unique Collection in English with proofs from the available Literary and Archaeological Sources for the Ethnicity and Language of Ancient Macedonians, can be found above, in order to be always at your disposal.

You can download the Collection in your computer in :

- PDF (Size 4 MB)

- WORD (Size 2.33 ΜΒ)

An offer by History-of-Macedonia.com

tracking

Ο Γκρουέφσκι ‘πάγωσε’ σήμερα στις Βρυξέλλες


15 Ιανουαρίου.
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκι στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen είχε ανακοινωθεί από χθές στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ως μια ‘ιστορική επίσκεψη του Σλαβομακεδόνα πολιτικού'.

Ο Ρασμούσεν, ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση τους, σήμερα το μεσημέρι, έκανε σαφές στον Γκρουέφσκι πως «η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη λύση της διαφωνίας του ονόματος της χώρας. Η λύση του ζητήματος αυτού, θα επιταχύνει την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη δήλωσή του ανέφερε πως η χώρα του θέλει να βρει μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Η χώρα μας θα συνεχίσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Η αρνητική θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο αίτημα της πΓΔΜ έδωσε αφορμή να δεχθεί πυρά από το αντιπολιτευτικό σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM).

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αιμίλιαν Στάνκοβιτς δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και δεν συναντήθηκε με κάποιον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δείχνει πια είναι η θέση της χώρας μας και πόσο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ΕΕ».

Μία ώρα αργότερα ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, θα ρίξει βολές κατά της Ελλάδας δηλώνοντας πως «υπάρχει ένα ηθικό έλλειμμα στην Ελλάδα, όταν συζητάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα που δηλώνει ότι δεν θα ξεπεραστεί στο μέλλον και θα μας δημιουργήσει προκλήσεις και πονοκεφάλους. Αλλά παρ’ όλες αυτές τις προκλήσεις θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».



Άρθρα & Σκέψεις με πληροφορίες από το ‘makfax’

Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Ελλάδα φοβόταν τον Τίτο…


Την συμπαράστασή του προς τους Σλαβομακεδόνες και τη διατήρηση του ονόματος της πΓΔΜ ως ‘Μακεδονία΄ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «БГНЕС» ο Ζέλιου Ζέλεφ.
Την συνέντευξη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Βουλγαρίας παρουσιάζει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Κιρίλικα’ που έχει τον τίτλο: «Ζέλιου Ζέλεφ: Η Ελλάδα ακολουθεί επαίσχυντη πολιτική έναντι της Μακεδονίας».

Θα παρουσιάσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξής του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, ο οποίος υπεραμύνεται της θέσης πως η πΓΔΜ δεν πρέπει να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα.
( Τα όποια σχόλια τα αφήνουμε στον αναγνώστη)

Είπε χαρακτηριστικά:
«Ο δυτικός γείτονας θα πρέπει να παραμείνει με το όνομα Μακεδονία, όπως ονομαζόταν, εδώ και μισό αιώνα, στην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία»

Δημοσιόγραφος: Γιατί στα χρόνια του Τίτο η Ελλάδα δεν έθεσε το ζήτημα του ονόματος;

Ζ.Ζ. «Επειδή φοβόταν, και είναι τώρα άδικο να δείχνει μια τέτοια συμπεριφορά».

Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’ και σε αυτό αναφέρεται η συμβολή του Βούλγαρου προέδρου.

«Ήταν οι συνθήκες της εποχής τότε τέτοιες, που υπαγόρευαν να παρθούν αποφάσεις αργά ή γρήγορα. Ήταν η εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
Είμαστε οι πρώτοι που αποφάσισαν να στραφούν σε όλες τις βαλκανικές χώρες, τις γειτονικές με την Γιουγκοσλαβία, για να αποφύγει, κυρίως, η πΓΔΜ να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο.
Το δεύτερο πράγμα που ζήτησα από όλες τις γειτονικές χώρες, ήταν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Κατ’ αρχήν συμφώνησαν. Αλλά τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι»…

Η επιτροπή Robert Badanter

Την ίδια περίοδο το θέμα αυτό έπρεπε να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή», θα πεί ο Ζέλεφ, «ανέθεσε στο μεγάλο Γάλλο νομικό και συνταγματολόγο Robert Badanter να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ανέπτυσσε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να αναγνωριστούν οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες ως ανεξάρτητα κράτη»

Και ο Ζέλεφ θα συνεχίσει:

«Η επιτροπή αυτή παρουσίασε μια έκθεση στην οποία αναφέρονταν μόνον δύο κράτη, τα οποία είχαν επιλεχθεί να αναγνωριστούν ως αυτόνομα και ανεξάρτητα, με το κριτήριο πως στο έδαφός τους δεν σημειώθηκαν πολιτικές αναταραχές ή πολεμικές συγκρούσεις. Και αυτά τα κράτη ήταν η Σλοβενία και η πΓΔΜ»

«Παρά τη σύσταση της επιτροπής Badanter για την αναγνώριση των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ‘Μακεδονία’, οι Έλληνες διαφώνησαν στην αναγνώριση αυτή».

«Τότε αποφασίσαμε, η Βουλγαρία να είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα ‘Μακεδονία’, μαζί με τις άλλες τρεις δημοκρατίες, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας και της Κροατίας»

Ο Ζέλεφ έπεισε την Τουρκία

Στη συνέχεια θα μας πει πως έπεισε την Τουρκία ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας:

«Δεκαπέντε μέρες αργότερα, έγινε ένα οικονομικό φόρουμ στο Νταβός όπου προσέγγισα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Ο Ντεμιρέλ άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματά μου και μου απάντησε πως σε μια εβδομάδα η Τουρκία θα αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Και πραγματικά μετά από οκτώ ή δέκα ημέρες, δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, ακούστηκε στα μέσα ενημέρωσης: «Σήμερα η κυβέρνηση της Τουρκίας αναγνωρίζει επίσημα τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Πως έπεισε και τη Μόσχα

Παρόμοιες συζητήσεις ο Ζέλιου Ζέλεφ είχε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν το 1992, τον προέτρεψε μάλιστα να εκδώσει και την σχετική απόφαση από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται πως υπήρξαν αντιδράσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών Αντρέϊ Κοζίρεφ «οι Έλληνες θα θυμώσουν με την απόφαση αυτή».
Τότε, λέει, τον διέκοψε ο Γιέλτσιν « Δεν με ενδιαφέρουν οι Έλληνες, η βουλγαρική θέση είναι σωστή, να υπογραφεί το σχετικό διάταγμα!»
Έτσι έγινε και η αναγνώριση από τη Μόσχα

Ο Σκοπιανοί τον τιμούν...

Σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2010 ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόρκε Ιβάνοφ θα ανταμείψει τον Ζέλιου Ζέλεφ που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 1990 έως το 1997 με το υψηλότερο βραβείο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για τις υψηλές υπηρεσίες που προσέφερε στο σκοπιανό κράτος...