Περιμένουν καταδίκη της Ελλάδας


...σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα...

Κύριο πολιτικό θέμα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σήμερα, είναι η κατάθεση του απαντητικού μνημονίου της Ελλάδας προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της πΓΔΜ για παραβίαση της ενδιάμεσης διμερούς συμφωνίας του 1995.

Το κείμενο του απαντητικού μνημονίου είναι εμπιστευτικό μέχρι την έναρξη της ενδεχόμενης προφορικής ακρόασης των δύο μερών.

Ο σκοπιανός πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ που εκπροσωπεί την πΓΔΜ είπε πως οι γραπτές αντιρρήσεις θα είναι διαθέσιμες στο κοινό αφού ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας αλλά δεν μπορούν να ανακοινωθούν πριν την ακρόαση των δύο εμπλεκομένων μερών.

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται πως η Ελλάδα κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το απαντητικό μνημόνιο μόλις μία μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας σχετικά με την προσφυγή της πΓΔΜ.

Το απαντητικό μνημόνιο κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Γεώργιος Σαβάδης με την νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ταλαλιάν. Το υπόμνημα περιέχει νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, που απορρίπτουν τις σκοπιανές αξιώσεις.

Την πΓΔΜ στην Χάγη εκπροσωπούν ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι με τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ. Και οι δύο χώρες έχουν δικούς τους ad-hoc νομικούς.
Η σκοπιανή πλευρά έχει τον Κροάτη καθηγητή Μπουντισλάβ Βούκας και η Ελλάδα ο διεθνούς φήμης καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ρουκούνας.

Η πΓΔΜ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης στις 17 Νοεμβρίου του 2008 για την άρνηση της Αθήνας στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε το άρθρο 11 της διμερούς ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995.

Ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η πΓΔΜ είναι αποφασισμένη για τη δίκη και ότι δεν προτίθεται να αποσύρει την καταγγελία της κατά της Ελλάδας.

Η Αθήνα εξάλλου ανακοίνωσε πως η υπεράσπισή της θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι στη Διάσκεψη Κορυφής του Βουκουρεστίου δεν υπήρξε βέτο, αλλά συναίνεση μεταξύ των μελών για αναβολή της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει πως υπάρχουν αντεπιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι η πΓΔΜ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η διαδικασία για τις διαφορές αυτές μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν είναι οριστικές και δεσμευτικές. Η συμμόρφωση των κρατών στις αποφάσεις του ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται πως από την ίδρυσή τους το 1945, το Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί κύριο δικαστικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού, έχει, μάλιστα, έχει εκδώσει αποφάσεις σε 25 διακρατικές διαφορές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Γαλλικό ‘ΥΟΚ’ στην Τουρκία για επιστροφή αγαλμάτων

Αρνητική είναι η απάντηση του Γαλλικού Μουσείου Λούβρου στο αίτημα του τουρκικού Δημάρχου Σμύρνης Αζίζ Κοτσάογλου για επιστροφή των αγαλμάτων του Απόλλωνος και του Διός στον ιστορικό τους χώρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου του Παρισιού, Χένρι Γκελντί Λοϊρέτε υποστήριξε πως τα δύο αγάλματα βρίσκονται νόμιμα στο Λούβρο.

«Τα έργα αυτά είναι αγορασμένα από το 1680 σε μια εποχή που η χώρας σας είχε προνομιακή σχέση με το βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΔ΄, αποκτήθηκαν με απόλυτο νόμιμο τρόπο.»

»Γράφετε στην επιστολή σας πως τα αντικείμενα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να επιστραφούν. Η σχετική ρύθμιση της UNESCO του 1970 περί των πολιτιστικών κληρονομιών και αξιών εγκρίθηκε από τη Γαλλία το 1997. Αλλά τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στη σύμβαση αυτήν και είναι αναπόσπαστα τμήματα της γαλλικής συλλογής. Επομένως οποιαδήποτε απαίτηση επιστροφής δεν μπορεί να ικανοποιηθεί».

Ανακοινώθηκαν μάλιστα οι επιστολές που αποστάλθηκαν και από το Λούβρο αλλά και από το Τούρκο δήμαρχο της Σμύρνης, καθ’ όσον ο τελευταίος επέμενε στην επιστροφή των αρχαίων αγαλμάτων.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, την ανέγερση ενός νέου χώρου στέγασης των ελληνικών αγαλμάτων του Απόλλωνος και του Διός στην περιοχή της Σμύρνης.

Το Μουσείο Λούβρου ήταν αρνητικό και στις δυο αυτές επιστολές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Haberlere





Έρευνα Συμβουλίου Ευρώπης: «Ο UCK εμπορευότανε σπλάχνα Σέρβων αιχμαλώτων»


Ιανουάριος 20.
Τις σοβαρές καταγγελίες της τέως εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλας Ντε Πόντε για εγκλήματα του αποκαλούμενου ‘Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου», του UCK δηλαδή, καθώς και για λαθρεμπόριο εσωτερικών οργάνων απαχθέντων Σέρβων, στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, ανέλαβε να διερευνήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου Ευρώπης, κ. Ντίκ Μάρτι (Dik Marti), που έλαβε την σχετική εξουσιοδότηση για την έρευνα αυτή, έφτασε χθες στην Πρίστινα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους επίσημους παράγοντες της αποστολής “EULEKS” καθώς και με εκπροσώπους των Αρχών της επαρχίας αυτής.

Εξ αιτίας απειλών που δέχθηκε για τη ζωή του ο ανακριτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης του Κοσσόβου Μπακίμ Κελιανίγι δήλωσε ότι για την ασφάλεια του κ. Μάρτι θα μεριμνούν άνδρες της Μονάδας προστασίας

Το βιβλίο της τέως εισαγγελέως που έχει τον τίτλο «Το κυνήγι», όπου αναφέρονται οι φοβερές καταγγελίες για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο θόρυβο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μάρτι επισκέφθηκε πριν δύο μήνες το Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των σερβικών Αρχών, σχετικά με τις υποψίες για το λαθρεμπόριο των σπλάχνων των απαχθέντων Σέρβων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε επισκεφθεί για δύο μέρες και την Αλβανία, στα πλαίσια συλλογής στοιχείων για την έρευνα αυτή.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος