Αλβανός ιστορικός: Τα χωρικά ύδατα να καθοριστούν από το ΝΑΤΟ


Μετά την ακύρωση της συμφωνίας για τον ορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, έκανε χθες δήλωση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής, ο ιστορικός Σάμπρι Γκόντο (Sabri Godo).

Ο Γκόντο παλιός πολιτικός , γράφει η εφημερίδα ‘Γκαζέτα Αλμπάνια’, χαιρέτισε την απόφαση της ακύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Έθεσε μάλιστα τον εαυτό του στη διάθεση της αλβανικής κυβέρνησης για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον Αλβανό ιστορικό, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει τις αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.
Επεσήμανε μάλιστα πως για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο κρατών απαιτείται η διαμεσολάβηση εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ και με διεθνή συνεργασία να επιλυθεί το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Τι σχολίασε ο Αλβανός ιστορικός

Η προαναφερόμενη εφημερίδα φιλοξενεί και ορισμένα σχόλια του αλβανού ιστορικού σχετικά με το όλον θέμα.

«Φαίνεται πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν πάρει το πρώτο χέρι και μας λένε πάντα τι πρέπει να κάνουμε. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας και οι αποφάσεις των δικαστηρίων μας δεν έχουν καμιά δουλειά με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών»

Τι πρότεινε

Ο ιστορικός, γράφει η συντάκτης του κειμένου Eljona Ballhysa, είπε ότι η λύση του ζητήματος αυτού πρέπει να προέλθει μέσα από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αυτόν πρέπει να καθοριστεί μια δομή, ένα πλαίσιο, του όλου θέματος και να επανακαθοριστούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία, με κανόνες που υπάρχουν σε τέτοια είδους θέματα. Για το πρόβλημα αυτό ίσως απαιτηθεί η βοήθεια του ΝΑΤΟ», είπε ο Γκόντο.

Το δηλητήριο και ο ...Σωκράτης


Ο Αλβανός ιστορικός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία να επιτευχθεί μια λογική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε στη συνέχεια τα εξής:

« Στη κατάσταση που δημιουργήθηκε, η διεθνής εμπειρία θα μπορούσε να βοηθήσει και τα δύο μέρη.
Για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Αυτή φαίνεται ως μια σωστή λύση.
Είναι μια απόφαση του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, οι Έλληνες, ως απόγονοι του Σωκράτη που από σεβασμό προς τους νόμους ήπιε το κόνιο, πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε.
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει το ζήτημα να πιει κάποιος το κόνιο, αλλά να επιτευχθεί μια λογική συμφωνία, ίση και για τα δύο μέρη»

Κι άλλοι «Μακεδόνες» πήραν βουλγαρικά διαβατήρια σήμερα...

Σόφια 29, Ιανουάριος 2010

Όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός της Βουλγαρικής Διασποράς, μόνο σήμερα εκδόθηκαν 450 βουλγαρικά διαβατήρια σε άτομα που ζουν εκτός Βουλγαρίας.

Τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους συνολικά 2000 άτομα έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια, ο αριθμός είναι αυξημένος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009.

Ο Βούλγαρος Υπουργός, Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως εκκρεμούν ακόμη 50.000 αιτήσεις Βουλγάρων της διασποράς και ελπίζει πως με το νέο νόμο που περιμένει την ψήφισή του, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Τα νέα διαβατήρια που εκδόθηκαν ήταν κυρίως για την πΓΔΜ (για τους «Μακεδόνες» μας, σκοπιανούς) καθώς και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Μολδαβία, Σερβία, Ισραήλ, Ουκρανία, Ρωσία και Αλβανία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Информационна агенция "Фокус"

Φερχόϊγκεν : Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη

Σόφια Ιανουάριος 29, 2010
«Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτελούν τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αυτό δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Γκέντερ Φερχόϊγκεν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερία «ABC», όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Διπλωμάτης γαρ, ο Φερχόϊγκεν (Guenter Verheugen) φέρεται να δήλωσε τα εξής:

«Νομίζω ότι είναι άδικο οι χώρες αυτές να κατηγορηθούν για διαφθορά και πως έχουν πλεόνασμα γραφειοκρατίας και ότι είναι άρχοντες του εγκλήματος».


Η συνέντευξη του Γερμανού πολιτικού θα μεταδοθεί σήμερα από την τηλεόραση της Γερμανίας Phoenix.

«Κι αν με ρωτήσετε ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην σκέφτεστε πρώτα την Βουλγαρία και την Ρουμανία», είπε ο Φερχόϊγκεν
και συνέχισε:

«ούτε, βέβαια, να σκέφτεστε πρώτα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εάν με ρωτήσετε για Οργανωμένο Έγκλημα και την επιρροή που ασκεί αυτό στην κυβερνητική πολιτική»

Κα με πολιτικό ...τρυκ άφησε το ερώτημα να πλανιέται:

«Αφήνω στον καθένα από εσάς να επιλέξει μόνος του την πιο διεφθαρμένη χώρα.. Και, ίσως, καταλήξει σε μία από αυτές»



Τουρκικά δημοσιεύματα για την τουρκική αεροπορική βάση στην Ίμβρο


Σε τουρκόφωνες ιστοσελίδες της Θράκης παρουσιάστηκαν οι δημοσιεύσεις για τη δημιουργία αεροδρομίου στο νησί της Ίμβρου.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω, δίχως όμως να επιβεβαιώνουν ή να αρνούνται τη δημιουργία του τουρκικού στρατιωτικού αεροδρομίου.


«Ο ελληνικός Τύπος καθώς και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο αναφέρουν την είδηση ότι η Τουρκία με μεγάλη μυστικότητα κατασκευάζει στην Ίμβρο στρατιωτική αεροπορική βάση με μεγάλο διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης, μήκους 2100 μέτρων και με προηγμένα επιχειρησιακά μέσα.

Ο ελληνικός Τύπος κατά τους τελευταίους μήνες με έναν συνεχή τρόπο δημιουργεί τέτοια σενάρια που αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας και η προσέγγιση στην αλήθεια για όλα αυτά, δημιουργεί ερωτηματικά. Αυτό το βαρύ κλίμα επιδεινώνεται, τώρα τελευταία, με ψεύτικες ειδήσεις και σχόλια.»

Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύσαμε και εμείς στο Μακεδονικά ...και άλλα το οποίο λάβαμε από το Defencenet.gr

Η είδηση δημοσιεύθηκε από την «Birlik” αναδημοσιεύθηκε από την «TRAKYA NET HABER» και από την εφημερίδα ‘ Radikal’.

Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπάρχει η παραμικρή σημείωση ή σχόλιο που να διαψεύδει τα αναγραφόμενα από το Defencenet.gr

Σε διάκριση ο αλβανικός πολιτισμός των Σκοπίων


Άρθρο της αλβανικής εφημερίδας της πΓΔΜ: «Lajim Maqedoni»

Τίτλος πρωτότυπου:
«Gjithë mjetet për kulturën maqedonase»
Μεταφορά από τα αλβανικά
«Ἂρθρα & Σκέψεις»

Ο πολιτισμός εξακολουθεί να είναι ένας από τους τομείς που υφίσταται διακρίσεις.
Για άλλη μια χρονιά δεν κατανέμονται κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού στην αλβανική κοινότητα.

Ακόμη και τα λίγα έργα που είχαν δρομολογηθεί από το Υπουργείο, τελικά δεν εγκρίθηκαν.
Από τα κρατικά κεφάλαια ούτε ένα έργο δεν δαπανήθηκε για τον Πολιτισμό.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες όλα αυτά αποτελούν μια πολιτική διάκρισης, αν και, όταν οι Αλβανοί εισήλθαν στον κυβερνητικό σχηματισμό είχαν θέσει ως όρο μια στρατηγική για τον Πολιτισμό τους.

Δυστυχώς βλέπουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων – που χρόνια τώρα αποσκοπούν- την κατάλυση του αλβανικού πολιτισμού και την οικοδόμηση του Σλαβομακεδονικού Πολιτισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αμφισβητηθεί.

Ο καθηγητής Reshat Ahmeti, υποστηρίζει πως οι Αλβανοί των Σκοπίων αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού όπως η γάτα κάτω από το τραπέζι.

Είπε συγκεκριμένα τα εξής:

«Είναι γνωστό πως τα αλβανικά κόμματα δεν έχουν στρατηγική στον πολιτιστικό τομέα και όταν θέτουν το θέμα στην Κυβέρνηση, τους παρέχουν κάτι ασήμαντο, πως να το πω, όπως ακριβώς πετάμε μια μπουκιά κάτω από το τραπέζι για τη γάτα που νιαουρίζει».

Οι Αλβανοί υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού. Αν και στην εικαστική τέχνη, όπου η κατάσταση φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη, και αυτό γιατί δεν απαιτείται να γνωρίζει κανείς αλβανικά για να κατανοήσει το θέμα, παρόλο όμως αυτά υπάρχουν και σε αυτήν την τέχνη διακρίσεις γιατί δεν επιχορηγούνται από το κράτος.

Η μουσική, οι εκδόσεις, το θέατρο κλπ είναι όλο περιθωριοποιημένα από το Υπουργείο.
Ο καλλιτέχνης Grubi Blerim εκδηλώνοντας την απαισιοδοξία του τόνισε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάθε έτος η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να υπάρχει βελτίωση»

Το κοινωνικό κίνημα «Ξύπνα!» θα καλέσει όλα τα αλβανικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας σε ένα συνέδριο για να συζητήσουν την πολιτιστική διάκριση που επιδιώκει το Υπουργείο Πολιτισμού με σκανδαλώδη διαχωρισμούς στην πολιτιστική υπόσταση της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της κίνησης αυτής Artan Grubi.

Είναι σκανδαλώδες το μερίδιο που πέφτει για τον αλβανικό πολιτισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης των Σκοπίων, αν και χρηματοδοτούνται αδρά, εντούτοις προσφέρουν το ένα τοις εκατό, των δραστηριοτήτων των αλβανικών πολιτιστικών συλλόγων.

Αλβανοί Σκοπίων: θα μπούμε σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, με ή χωρίς τους Σκοπιανούς...

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Alsat, ο αναπληρωτής πρόεδρος, του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση», των Σκοπίων, Ραφίζ Χαλίτι, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του πως
"οι Αλβανοί των Σκοπίων θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς τους Σλαβομακεδόνες".

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν επιτευχθεί λύση, με την παρούσα κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, για την ένταξη της χώρας στις ευρω- ατλαντικές δομές, οι Αλβανοί θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους...


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - shqip1