‘Γλωσσικός πόλεμος’ στα Σκόπια


Η αντίδραση των αλβανοφώνων της πΓΔΜ στην πολιτική Γκρουέφσκι για τη διδασκαλία των σλαβικών από την πρώτη δημοτικού, ώθησε το κόμμα DUI να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό, ικανοποιώντας τους αλβανούς ψηφοφόρους του.

Το αναφερόμενο αλβανικό κόμμα ενθαρρυμένο από την υποστήριξη των διεθνών εκπροσώπων, που κράτησαν αρνητική στάση στην πολιτική Γκρουέφσκι, δήλωσε πως δεν θα σεβαστεί την κυβερνητική απόφαση για εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας από την πρώτη τάξη των αλβανικών σχολείων της χώρας.

Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε πως θα προσπαθήσει το DUI να καθιερώσει την αλβανική γλώσσα σε δήμους όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία, δηλαδή στην βορειοδυτική περιφέρεια του κράτους, ώστε να μάθει και ο σλαβικής καταγωγής πληθυσμός την αλβανική γλώσσα.


Σύμφωνα πάντως με εμπειρογνώμονες, γράφει η εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων ούτε οι Σλαβομακεδόνες ούτε οι Αλβανοί είναι διατεθειμένοι να διδαχθεί ο ένας την γλώσσα του άλλου.

Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και οι εντάσεις στο γλωσσικό ζήτημα βρίσκονται ακόμη σε ήπιο στάδιο.
Αναμένεται, πάντως, να κορυφωθεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, καθώς αναζητείται μια λύση για το επόμενο σχολικό έτος.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας, δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως δεν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση που έχει λάβει.

Αντιδρά ο σερβικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο

Βελιγράδι Φεβρουάριος 2, 2010

«Η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ζβέσαν που βρίσκεται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε το σχέδιο ενσωμάτωσης της περιοχής τους στο ψευδοκράτος του Κοσσόβου, το οποίο ελέγχεται από το αλβανικό στοιχείο»

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η σερβική κυβέρνηση, σήμερα το απόγευμα, στην οποία διευκρινίζεται πως «στην αναφερόμενη περιοχή κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός, ο οποίος αντέδρασε αρνητικά στη λεγόμενη ‘Στρατηγική για τα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου’, που είχαν εκπονήσει παράγοντες του Διεθνούς πολιτικού γραφείου».
Ο πρόεδρος του, μάλιστα, του Δημοτικού Συμβουλίου της πιο πάνω αναφερόμενης πόλης, Ντομπροσάβ Ντόμπριτς, είπε μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας πως :
«Κάποια ενδεχόμενη παρουσία των εκπροσώπων του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου, στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, θα επιδεινώσει την, ήδη, ρευστή κατάσταση ασφαλείας και την σταθερότητα της περιοχής»

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Ζβέσαν απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες του βορείου μέρους της πόλης Κόσοβσκα Μητρόβιτσα να μην συμμετάσχουν σε οποιοσδήποτε εκογές που θα προκηρύξει η κυβέρνηση του Κοσσόβου και οι παράγοντες του «Διεθνούς Πολικού Γραφείου».


Βούλγαροι φορτηγατζήδες θα ...κλείσουμε και εμείς τα σύνορα

Σόφια, Ιανουάριος 2, 2010, 17:03

«Συνεχίζω να εμμένω στην επέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση του προβλήματος με τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών στις συνοριακές διόδους", δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ σήμερα το απόγευμα.

Σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει εκτός από το ελληνικό και το βουλγαρικό εμπόριο, με το κλείσιμο των ελληνο-βουλγαρικών συνοριακών διελεύσεων, από τους διαμαρτυρόμενους έλληνες αγρότες.

Ο Μπορίσοφ, που, εν ολίγοις, θεωρείται ...υπεύθυνος για τα ελληνικά μπλόκα, εξ αιτίας των άριστων σχέσεων που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε πως κάθε μέρα προσπαθεί για κάποια ...ευρωπαϊκή επέμβαση:

«Κάθε μέρα επικοινωνώ με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση και τους εξηγώ συνεχώς ότι όλη η υπόθεση πρέπει να διευθετηθεί σύντομα».

Τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Βουλγαρικών Επιχειρήσεων υποστηρίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του προβλήματος του αποκλεισμού των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων δια της διπλωματικής οδού.

Έτσι, τουλάχιστον, δήλωσαν εκπρόσωποι της ένωσης σε συνάντηση που είχαν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

Οι ίδιοι ανέλαβαν την υποχρέωση, προς το παρόν, να μην προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά αν το πρόβλημα δεν λυθεί σύντομα από την ελληνική πλευρά, είναι έτοιμοι, κι αυτοί, να αποκλείσουν τους συνοριακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-BNΡ(Българско национално радио)

Αλβανοί Σκοπίων: «όχι στον εκσλαβισμό μας!»


Για ακόμη μία φορά ο υπουργός Παιδείας της πΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι να φέρει την εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την πρώτη δημοτικού στα σχολεία της αλβανικής μειονότητας της χώρας.

«Είναι μια κυβερνητική απόφαση και θα την δημοσιοποιήσω αναλυτικά στις 20 Αυγούστου», είπε ο Τοντόροφ και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να καταφύγει σε βίαια μέτρα για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης αλλά θα προσπαθήσει μέσα από διάλογο και τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις με την αλβανική μειονότητα να δημιουργηθεί μια επιστημονική και νομική βάση για το μέτρο αυτό.


Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας της πΓΔΜ στις προτάσεις του σκοπιανού υπουργού Παιδείας.

Δημοσιεύματα όπως στην αλβανική εφημερίδα "Lajmpress" είναι ενδεικτικά των αντιδράσεων που θα δημιουργηθούν.

Μεταφέρουμε ένα κείμενο του Mirvan Xhemaili («Master Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση»):

«Η χώρα έχει μια ανοιχτή διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό της όνομα καθώς και άλλα προβλήματα με άλλους γείτονες που αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για την ένταξή μας στις ευρωπαϊκές δομές και αντί, η κυβέρνηση, να προσπαθεί να τα επιλύσει ανοίγει άλλα πεδία που επιδεινώνουν την κρίση.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην πΓΔΜ, η δημοσίευση δηλαδή της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» και η διακριτική απόπειρα του υπουργού Παιδείας Νίκολα Τοντόροφ με μια αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή απόφαση να καθιερώσει,δηλαδή, την υποχρεωτική εκμάθησης της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, μεγεθύνουν την κρίση της πολυεθνικής κοινωνίας μας.

Αυτές οι τακτικές είναι κακόβουλες και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις δύο εθνότητες σε μια χώρα που οι σχέσεις είναι πολύ εύθραυστες»

Και παρακάτω θα σημειώσει:

«Όλες οι αλβανικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας. Ο θόρυβος, εξάλλου, που γίνεται από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν προσφέρει κάποιο σαφές μήνυμα για τη λύση αυτού του ζητήματος.

»Το αλβανικό κόμμα DUI με επικεφαλής τον ηγέτη Αλί Αχμετί, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή μέσω των αντιπροσώπων του και κατηγόρησε τον Γκρουέφσκι πως δημιουργεί εσκεμμένα κρίση στη χώρα.»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- lajmpress

Βουλγαρία: Αναμένονται σκληρά οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 2, 2010


Το μεγάλο χρέος της Ελλάδας καθώς και πλαστές δημοσιονομικές στατιστικές προκάλεσαν αναταραχή στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αν και αυτά έφεραν την χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης, η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται στην ευρωπαϊκή υποστήριξη» αυτό ήταν το συμπέρασμα οικονομικής ανάλυσης του ραδιοφώνου της Deutsche Welle.

Τα βλέμματα της Ελλάδας, γράφει το οικονομικό βουλγαρικό κανάλι money, στρέφονται προς το Βερολίνο προσβλέποντας υποστήριξή από την Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται να σώσει μόνον την Ελλάδα από την πτώχευση αλλά να αποτρέψει επικίνδυνες συνέπειες που θα μπορούσε να υποστεί το Ευρώ.
Και η ζημία αυτή είναι ορατή.

Το Ευρώ από το Δεκέμβριο έχασε οκτώ τοις εκατό της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Οι Έλληνες για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα εξέδωσαν με επιτυχία κρατικά ομόλογα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Και η τακτική αυτή είναι προφανής, τα επιτόκια δανεισμού που προτείνονται για την Αθήνα είναι 4% υψηλότερα από ό,τι το επιτόκιο των ομολόγων που παρέχονται στη Γερμανία.


Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 113% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Φέτος η Αθήνα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα κρατικά ομόλογα για να καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως πέρσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 12,7 % του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος. Στην ευρωζώνη η αναλογία αυτή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 3%.

Η Αθήνα έχει, ήδη, ανακοινώσει ότι θα μειώσει δραματικά τις δαπάνες στον προϋπολογισμό καθώς και στην κοινωνική ασφάλιση.

Αν κανείς δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει με τα μέτρα αυτά το τεράστιο πρόβλημα χωρίς την αναμενόμενη δυσαρέσκεια του λαού.






Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ρωσία και Ελλάδα περιμένουν απάντηση από Σόφια για αγωγό


Φεβρουάριος 2, 2010

«Σε αναμονή μιας συγκεκριμένης απάντησης από τη Σόφια βρίσκονται η Ελλάδα και η Ρωσία για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης».

Τα παραπάνω δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως δημοσιεύει η σημερινή εφημερίδα Российская Gazeta.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σμάτκο η ουσία της διαφωνίας Ρωσίας- Βουλγαρίας είναι αφενός μεν η επιμονή της βουλγαρικής κυβέρνησης να αυξήσει την οικολογική βιωσιμότητα του έργου και αφετέρου δεν δείχνει ικανοποιημένη από την οικονομική απόδοσή του.

Όπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, το έργο συντομεύει σημαντικά τη διαδρομή του ρωσικού πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ μέσω Μπουργκάς, προς την Μεσόγειο θάλασσα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- ΒΝΡ (Българско национално радио)

Αμβρόσιος: γιατί είμαι κατά του Βαρθολομαίου


O Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Αμβρόσιος

Φωτιές ανάβει, πάλι, ο 71χρονος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Αμβρόσιος.
Κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για υποτιθέμενες δηλώσεις του που δεν διαψεύστηκαν, για οπαδό της παγκοσμιοποίησης, για επίσκεψή του στην εβραϊκή Συναγωγή της Νέας Υόρκης, για το ...Κοράνι που έκανε δώρο στον γενικό διευθυντή της Coca Cola και πολλά άλλα.

Τις απόψεις του γέροντα τις δημοσιεύουμε στη διεύθυνση: http://echedoros.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html

Τουρκική εφημερίδα για μουσουλμάνους Δυτικής Θράκης



Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, γράφει η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.


Ο συντάκτης επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η οποία αναφέρει πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι εσωτερικό θέμα της χώρας.


Η ‘Ραντικάλ’ αναφέρεται λεπτομερώς στο ελληνικό δημοσίευμα και αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που προωθείται στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας.


Επισημαίνει ακόμη την κατάργηση της Σαρίας και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ζητήματα τα οποία αποδέχεται ο έλληνας πρωθυπουργός.


Σημειώνεται πως η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρεται σε ‘μουσουλμανική μειονότητα’ της Δυτικής Θράκης, αλλά κάνει λόγο για ‘τουρκική μειονότητα’.



Όλο το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, στη διεύθυνση: http://echedoros.blogspot.com/2010/02/blog-post_5947.html


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Radical