Πως βλέπουν οι Αλβανοί των Σκοπίων τους Μακεδόνες;



Ένα απόσπασμα από την αλβανο-σκοπιανή ιστοσελίδα «Νέος Οδηγός Μακεδονίας».

Αναφερόμαστε συχνά για το αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ και τις τριβές που παρουσιάζονται στις σχέσεις τους με τους σλαβομακεδόνες.
Ας δούμε πως βλέπουν οι Αλβανοί ως σύνολο τους Μακεδόνες αλλά και πως τους Σλαβομακεδόνες.
Πιστεύουμε πως είναι θετικό να μπορούμε να ξέρουμε τι εννοούν, οι Αλβανοί των Σκοπίων, όταν λένε «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική ταυτότητα»

Ας δούμε, λοιπόν:



Ο Μακεδονικός Λαός

Οι Μακεδόνες (Macedonian: Македонци, Latinic: Makedonci) της πΓΔΜ – αναφέρονται επίσης ως «Σλαβο-Μακεδόνες» - είναι μια νότιο σλαβική εθνική ομάδα που είναι κατά κύριο λόγο συνδέονται με την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ( τα Σκόπια, δηλαδή).
Μιλούν τη σλαβομακεδονική γλώσσα, μια νότιο σλαβική γλώσσα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εθνικά Μακεδόνων ζουν στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αν και υπάρχουν επίσης μειονοτικές κοινότητες στην γειτονική Σερβία, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία, καθώς και στις κοινότητες της διασποράς σε διάφορες άλλες χώρες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Μακεδόνων ζει στην κοιλάδα του ποταμού Βαρδάρη, που είναι η κεντρική περιοχή της πΓΔΜ και αποτελούν περίπου 64,18% του πληθυσμού της χώρας (1.297.981 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2002).

Μικρότερος αριθμός ζει στην ανατολική Αλβανία, νοτιοδυτική Βουλγαρία, βόρεια Ελλάδα, και τη νότια Σερβία, ως επί το πλείστον στις μεθοριακές περιοχές της πΓΔΜ.

Ένας μεγάλος αριθμός Μακεδόνων που μετανάστευσε στο εξωτερικό βρίσκεται στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αυστρία, κλπ.

Η προέλευση και η ταυτότητα

Η γεωγραφική περιοχή της (ιστορικής) Μακεδονίας, η οποία καλύπτει τμήματα της Βουλγαρίας της Ελλάδας, και της πΓΔΜ, έχει κατοικηθεί από μια ποικιλία λαών,: Έλληνες, τους Σλάβους, Αλβανούς, Βουλγάρους, Εβραίους, Τούρκους, Σέρβους, Ρομ και Βλάχους.

Ως παλαιότερη αναφορά, καταγράφεται η συνεχής παρουσία των Ελλήνων (που είναι επίσης γνωστοί και ως Μακεδόνες).
Στη Βουλγαρία, και σε κάποιο βαθμό στην Ελλάδα, υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσον οι Μακεδόνες αποτελούν χωριστή εθνική ομάδα. Απλοί άνθρωποι αλλά και ακαδημαϊκοί στις χώρες αυτές τους χαρακτηρίζουν ως βουλγαρικό φύλο.
Η πλειονότητα των Διεθνών Οργανισμών θεωρούν τους σύγχρονους (σλαβο)Μακεδόνες των Σκοπίων ως μια ξεχωριστή πολιτιστική οντότητα αλλά όχι και εθνική.

Οι ιστορικοί ανάγουν χρονικά, την άφιξη των Σλάβων στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια περί τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.

Υποτίθεται πως τότε υπήρχε μια φυλετική ομάδα Μακεδόνων που δεν έφτασε μέχρι τον 20ο αιώνα. Η ταυτότητα των Μακεδόνων στη διάρκεια των βυζαντινών αιώνων εκφράζεται κυρίως μέσα από την ελληνικότητά τους. (Any Macedonian identity during the Byzantine centuries is mostly expressed through the Greek medium.)

Στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να πιστοποιεί κάποια ειδική «μακεδονική εθνική ταυτότητα» υπήρχαν μόνο Σλάβοι και Έλληνες μέχρι τον 20ο αιώνα.

Από τον 17ο αιώνα συγγραφείς οι οποίοι δήλωναν ότι είναι ‘Μακεδόνες’ στα περιεχόμενα των ελληνικών βιβλίων τους, ανήκαν στο ελληνικό έθνος.
( authors who declared themselves 'Macedonian' did so in the context of publishing Greek books and belonging to the Greek nation).

Τον 19ο αιώνα οι εθνογράφοι και οι ταξιδιώτες σε γενικές γραμμές προσδιόριζαν τους σλαβόφωνους ως Βούλγαρους τουλάχιστον μέχρι την περίοδο μεταξύ του 1878 και 1912, όταν οι αντίπαλες προπαγάνδες της Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας κατάφεραν να διευθετήσουν τον σλαβόφωνο πληθυσμό της Μακεδονίας μέσα σε τρία διαφορετικές ομάδες, τους φιλοσερβικούς, τους φιλέλληνες, και τους βουλγαρόφιλους (Henry Brailsford).

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των σερβόφιλων τσέτνικς (που προέρχονταν από τη Μακεδονία) και των Βουλγαρόφιλων κομιτατζήδων που προέρχονταν από τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας.
Οι τελευταίοι δείχνουν μια έλλειψη διάθεσης να σχηματίσουν ένα εθνικό μακεδονικό κράτος.

Τα βασικά γεγονότα στη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας έτσι προέκυψαν, κατά το μισό του 20ου αιώνα και στον απόηχο των βαλκανικών πολέμων του 1912-1913 και ιδίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-albanur-net

Εξαρθρώθηκε παρακλάδι βουλγαρικής μαφίας



- επηρέαζε και πολιτικούς κύκλους-

Φεβρουάριος 10, 2010


Συνελήφθησαν στη Βουλγαρία μια δωδεκαμελής εγκληματική ομάδα που ασχολούνταν με διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, απάτη και με ξέπλυμα χρήματος.


Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη ομάδα του εγκλήματος που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία και το σπουδαιότερο:είχε επιρροή σε πολιτικούς κύκλους της χώρας.


Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός των Εσωτερικών Σβέταν Σβετάνοφ: «πρόκειται για μια καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εκβίαζε πολιτικούς κύκλους της χώρας».


Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική ομάδα συνέβαλε στην κατάρρευση μεγάλου μεταλλουργικού συγκροτήματος, αφού εξανάγκαζε τους υπεύθυνους να αγοράζουν πρώτες ύλες σε υψηλές τιμές και στη συνέχεια να πωλούν τα προϊόντα σε χαμηλές τιμές σε εταιρείες τις οποίες έλεγχε η εγκληματική ομάδα.


Η σύλληψη έγινε ταυτόχρονα στη Σόφια και σε δύο κοντινές πόλεις και το όλο σχέδιο της αστυνομίας έφερε το όνομα «Επιχείρηση Χταπόδι».

‘Χτενίστηκε’ όλη η περιοχή και συνελήφθησαν 130 άτομα του υπόκοσμου και πόρνες.


Υπενθυμίζεται πως ένα από προεκλογικά συνθήματα της σημερινής κυβέρνησης του Μπόϊκο Μπορίσοφ, ήταν η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία.


Απειλές πολέμου από αλβανικό κόμμα των Σκοπίων


Φεβρουάριος 10, 2010

«Οι Αλβανοί (των Σκοπίων) κάθε μέρα ταπεινώνονται, ενώ η Συμφωνία της Οχρίδας, την οποία και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) έχει υπογράψει στην ουσία είναι νεκρή»

Τα παραπάνω γράφει η καθημερινή εφημερίδα "Βέτσερ" των Σκοπίων αναφερόμενη σε μια δήλωση του Μεντούχ Τάτσι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών- ΔΚΑ (DPA), για το σκοπιανό «Κανάλι 5 Τηλεόραση».
Ο Τάτσι δήλωσε ακόμη πως προτίθεται να κηρύξει τον πόλεμο για το διαχωρισμό της χώρας εάν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συνεχίσει την σημερινή πολιτική του.

Ο Αλβανός αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος δεν ήταν αρκετά σαφής στους προβληματισμούς του, ωστόσο ο πόλεμος μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί.

Σε σχετική μνεία που προβαίνει και το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ αναφέρει πως ο Τάτσι δεν είναι ένα μεμονωμένο άτομο αλλά βρίσκεται επικεφαλής αλβανικού κόμματος με κοινοβουλευτική παρουσία στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.

"Προκειμένου να αποφευχθεί ο διαχωρισμός της χώρας, δήλωσε ο Τάτσι, απαιτείται μια νέα συμφωνία για ένα νέο κράτος το οποίο θα έχει διεθνικό χαρακτήρα, και στο οποίο οι Αλβανοί δεν θα θεωρούνται ως μειονότητα αλλά μέρος της δομής του νέου κράτους- έθνους".

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος των Αλβανών, όπως αναφέρει η σημερινή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ προσπαθεί να συσπειρώσει τα μικρά αλβανικά κόμματα ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του κυβερνητικού κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Έχουμε τακτικές επαφές με διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να συντονίσουμε την πολιτική δράση. Η κατάσταση των Αλβανών στην πΓΔΜ είναι πολύ σοβαρή και η καλύτερη λύση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών», είπε ο Τάτσι.

Την έναρξη των συνομιλιών για την ενοποίηση των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε και ο Χούσνι Σακίρι από το κόμμα NDU καθώς και ο Σεφερίν Χαρούν από το κόμμα PDP.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοια πρωτοβουλία βρισκόταν στο προσκήνιο τον περασμένο Ιούνιο αλλά δεν προχώρησε.

Τώρα αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας πρόταση συνεργασίας και στο συνασπισμό του αντιπολιτευτικού κόμματος του Τσερβενκόσφσκι που ιδρύθηκε πρόσφατα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- focus agency- Вечер- Време

Σκόπια: πουλάνε γη και ύδωρ για ...ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το σκάνδαλο της κυβέρνησης Γκρουέφσκι σε πρώτο πλάνο στις σκοπιανές εφημερίδες σήμερα

Ως εγκληματική και διεφθαρμένη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της πΓΔΜ ο Γιάνι Μακραντούλι μέλος της σοσιαλιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υπόθεση πώλησης ενός κρατικού οικοπέδου, σε βρετανούς, για ανέγερση ξενοδοχείου πίσω από το εμπορικό κέντρο Ramstore των Σκοπίων.

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους
Η δημοσιοποίηση του οικονομικού σκανδάλου που κυριαρχεί σήμερα στα Σκόπια έγινε από την αγγλική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι παρεχώρησε την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στον βρετανό επενδυτή Άντριου Φέλντμαν, ενός συνεργάτη του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με την υπόσχεση να υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM) κατηγορεί πως δεν πρόκειται για υποτιθέμενη πίεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά για έναν οικονομικό έγκλημα και τρανταχτό παράδειγμα διαφθοράς της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.
« Η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για την ανέγερση του ξενοδοχείου δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού», είπε ο Μακραντούλι.

Ενώ η Σλαγκζάνα Τάσεβα, πρόεδρος του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στα Σκόπια δήλωσε πως «Πρόκειται για παράνομη συμφωνία».

Η Τάσεβα υποστηρίζει ότι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν θα έπρεπε καν να της έχει επιτραπεί να συμμετάσχει σε αυτόν.

Λέει χαρακτηριστικά: «Έγιναν διαμαρτυρίες και στον εισαγγελέα και στην 'Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς', άνθρωποι πολιτικά διορισμένοι, οι οποίοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς».

Η απόφαση να πουληθεί το κρατικό ακίνητο στην καρδιά των Σκοπίων στον Φέλντμαν, ελήφθη πέντε μήνες αφότου ο Ν. Γκρούεφσκι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2006.

Πρόεδρος Ε.Ε. : Η Ελλάδα ανέδειξε την αδυναμία της Ευρώπης



Φεβρουάριος 10, 2010
Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η αδυναμία της.
Αυτή είναι η άποψη του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις εντός της ζώνης του ευρώ δείχνουν ότι η ΕΕ χρειάζεται να εξασφαλίσει μια ενιαία οικονομική στρατηγική με πολύ καλές δημοσιονομικές πολικές στο εσωτερικό του μπλοκ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες, ειδικά μετά τα ‘παιχνίδια’ που γίνονται με την οικονομία της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Политика’ του Βελιγραδίου θα ακολουθήσουν και οι δυνητικώς ευάλωτες οικονομίες της Ιταλίας και του Βελγίου.

Το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας κάνει μια εκτενή αναφορά για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση τα οποία καθορίζει ως σκληρά και αντιλαϊκά που θα προξενήσουν αντιδράσεις στα λαϊκά –εργατικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σημειώνεται μάλιστα πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε δανεισμό 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της.

Επισημαίνεται πως η ελληνική κρίση αναδεικνύει το χάσμα που προκαλείται από τις ατέλειες της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης η οποία δεν συνοδεύεται με μια λογική ενίσχυσης της πολιτικής ενότητας.
Μήπως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη πράξη της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού πειράματος;

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Политика