Στρώμνιτσα

Από το Blog: FlorinaMak

Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή έχει αποκαλύψει πλήθος αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, αγγείων, νομισμάτων, ελληνικών (και λίγων ρωμαϊκών) επιγραφών. Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχε η ελληνική πόλη Αστραίον.
Στη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο θα συναντήσουμε την πόλη ως Τιβεριούπολη. Στην πόλη αυτή μαρτύρησαν το 362, επί Ιουλιανού, οι «Δεκαπέντε Μάρτυρες».
Το “Μαρτύριον των αγίων ιε' Μαρτύρων της Τιβεριουπόλεως”, μας παραδίδεται από ένα και μόνο χειρόγραφο (το χφ. Barocc.gr.197) του 14ου αιώνα (1343/1344).
Στον πρόλογο του έργου Οι δεκαπέντε μάρτυρες της Τιβεριούπολης του Θεοφύλακτου Αχρίδος αναγράφεται:
«Οι άγιοι ιε’ μάρτυρες υπέστησαν το μαρτύριο κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού, που, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές και τους βυζαντινούς χρονογράφους, εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών της Μ. Ασίας (περιοχής Νίκαιας) και της Μακεδονίας (περιοχής Αχρίδας), ειδικότερα εκείνων που κατέστρεφαν τους ειδωλολατρικούς ναούς. Τα ονόματα των ιε’ Μαρτύρων αναφέρονται στο κείμενο, στο οποίο περιγράφονται η φυγή των τεσσάρων από τη Νίκαια προς την Τιβεριούπολη, που τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι ένδεκα, η σύλληψη και η καταδίκη τους.

Η Τιβεριούπολη δέχτηκε τα νεκρά σώματά τους και εδώ, σύμφωνα με την αφήγηση του Θεοφύλακτου, αποδεικνύονται θαυματουργοί άγιοι. Φαίνεται ότι για ένα μεγάλο διάστημα, μετά την καταστροφή του τάφου τους κατά τους σκοτεινούς χρόνους, οι άγιοι ιε μάρτυρες επανεμφανίζονται όταν οι Βούλγαροι ασπάζονται τον χριστιανισμό και αναμιγνύονται, σύμφωνα με τις έρευνες της Ν. Dragova (Starobulgarskite izvori na zitijeto za petnadeset Tiveriupolski momci of Teofilact Ochridski, “Studia Balcanica” 1(1970) 105-131) με πρωτοβουλγαρικές παραδόσεις για την ανακάλυψη των λειψάνων στη Στρώμνιτσα τη μετακομιδή τους στην Bregalnica και την πολιτικο-θρησκευτική επιλογή του βασιλιά Βόριδος να δεχτεί ο ίδιος και ο λαός του τον Χριστιανισμό, γνωρίζοντας τη θαυματουργική επίδραση των αγίων προσωπικά και παρατηρώντας τα θαύματα τους σε πιστούς που επιδίωκαν τη μετακομιδή των λειψάνων στους τόπους τους.»

Επικεφαλής των δεκαπέντε μαρτύρων ήταν ο Θεόδωρος, μέλος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας και πρώτος επίσκοπος της Στρώμνιτσας.

Από τη βυζαντινή περίοδο σώζονται σημαντικές εκκλησίες. Η Στρώμνιτσα θα ακολουθήσει τη μοίρα της περιοχής, θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς και θα πορευτεί στους σκοτεινούς αιώνες της ισλαμικής οθωμανικής κυριαρχίας. Με βάση την οθωμανική στατιστική του 1905, στη Στρώμνιτσα κατοικούσαν 5.617 Έλληνες ορθόδοξοι, 4.138 μουσουλμάνοι, 1100 Βούλγαροι εξαρχικοί και 720 Εβραίοι.





Μετά τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου θα υποστεί το περιβάλλον και τις συνέπειες που διαμορφώνουν στην ευρύτερη περιοχή οι εθνικισμοί. Θα καταληφθεί αρχικά από το βουλγαρικό στρατό το 1912 κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Στη συνέχεια, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, θα καταληφθεί στις 24 Ιουνίου του 1913 από τον ελληνικό στρατό. Οι Έλληνες της πόλης θα νοιώσουν ελεύθεροι για 30 ακριβώς ημέρες. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Στρώμνιτσα περνά οριστικά στο σερβικό έλεγχο.

Εντυπωσιακά είναι τα γεγονότα που ακολούθησαν. Μόλις μαθεύτηκε το νέο, οι Έλληνες Στρωμνιτσιώτες συγκεντρώθηκαν στη Μητρόπολη και επέλεξαν να εγκαταλείψουν την πατρίδας τους. Στις 13 Αυγούστου 1913 πυρπόλησαν οι ίδιοι τα σπίτια τους, πήραν μαζί τους την εικόνα των Δεκαπέντε Μαρτύρων και διέφυγαν στις ελεύθερες περιοχές. Οι εναπομείναντες υπέστησαν τη σερβική πολιτική εκσλαβισμού. Το 1925 έκλεισαν τα εναπομείναντα ελληνικά σχολεία. Στην απογραφή του 1945 δεν αναφέρονται Έλληνες στην πόλη.

Βλάσης Αγτζίδης

http://florinamak.blogspot.com/2010/02/blog-post_21.html

ΟΗΕ προς Αλβανία: ‘Στο φως τα εγκλήματα του Κομμουνισμού’

Φεβρουάριος 22, 2010
Τίρανα. «Η Αλβανία πρέπει να διαλευκάνει όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας και να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα» δήλωσε ο Φιλίπ Άλστον εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αρμόδιος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Άλστον που βρίσκεται επί αρκετές ημέρες στην Αλβανία, είχε μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της χώρας Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και άλλους πολιτικούς παράγοντες του γειτονικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον διαβεβαίωσε πως ο αγώνας που γίνεται για την διατήρηση και την εδραίωση των δημοκρατικών κανόνων είναι συνεπής και σοβαρός. Επεσήμανε ότι το αλβανικό κράτος εργάζεται αποτελεσματικά για την εφαρμογή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη του στις ευρωατλαντικές δομές.

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι έναν σημαντικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» κατέληξε ο αρχηγός του αλβανικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στη συνάντηση που είχε με τον Άλστον τον διαβεβαίωσε πως η καταπολέμηση του εγκλήματος γίνεται με μηδενική ανοχή και αυτή αποτελεί βασική προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο Μπερίσα συζήτησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για τη δημιουργία Ινστιτούτου για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας (task force) για τον εντοπισμό των λειψάνων των κομμουνιστικών εγκλημάτων στη χώρα.

Ο Άλστον στην εισήγησή του ευχαρίστησε τον αλβανό πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει στη διαφάνεια των εγκλημάτων της κομμουνιστικής δικτατορίας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο έργο του.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- balkanweb

Κύπρος: Αγώνας ζωής Παλαιστινίων προσφύγων

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζητούν να κρατήσουν το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Λεμεσό

Φεβρουάριος 22, 2010

Ραμάλα.(παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων)
Περίπου 2.800 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν στη διάρκεια του πολέμου το Ιράκ και πήγαν προσωρινά στην Κύπρο, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε δεινή κατάσταση.
Εκπρόσωποι αυτών των Παλαιστινίων είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν μια αντιπροσωπεία από τη Ραμάλα που ήρθε στην Κύπρο για να λάβει μέρος σε διεθνές τουρνουά καράτε.

Ο πενηντάχρονος Husam Abdul-Hafith Al-Madi, ανεπίσημος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κοινότητας της Λεμεσού, απευθύνθηκε στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ζητώντας υποστήριξη στον αγώνα επιβίωσής τους, όπως είπε.

«Αναζητήσαμε καταφύγιο σε αυτήν τη χώρα ελπίζοντας να ξεκινήσουμε μια καλύτερη ζωή. Όταν φθάσαμε στη Λάρνακα, η Κύπρος συμφώνησε να μας παραχωρήσει προσωρινή προστασία για ανθρωπιστικούς λόγους όχι όμως να μας δώσει και ιθαγένεια. Η κατάστασή μας σταδιακά επιδεινώθηκε καθώς δεν είχαμε όλοι τη δυνατότητα να εργαστούμε. Η απουσία κάθε παλαιστινιακής υποστήριξης, ακόμη και ηθικής, προστίθεται στον πόνο μας και μόνοι μας αντιμετωπίζουμε την μοίρα μας.»

Πρόβλημά τους η εκπαίδευση των παιδιών

Ο Abdul Rahman Al-Hassan αναφερόμενος στην κατάσταση των Παλαιστίνιων προσφύγων στη Λεμεσό δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της κοινότητάς τους για το μέλλον του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης, που διατηρούν στην κυπριακή πόλη της Λεμεσού.

« Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη όταν η μίσθωση λήξει και θα χάσουμε το ταπεινό κτίριο που χρησιμοποιεί η κοινότητά μας ως χώρο συγκέντρωσης και σχολείο».
Στο Κέντρο διδάσκονται αραβικά, αγγλικά και ελληνικά και παρέχονται μια σειρά από αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.Το κέντρο διαθέτει, επίσης, ομάδα ποδοσφαίρου, πινγκ-πονγκ, ομάδες μπάσκετ ακόμη και χορευτικές ομάδες εκμάθησης παραδοσιακών παλαιστινιακών χορών κλπ.

Η κοινότητα είχε έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της Διασπορά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Tayseer Khaled, που υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει την κοινότητα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει κάτι σχετικό.
Η συνεργασία τους με την παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Κύπρο είναι περιορισμένη.

«Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η πρεσβεία μας κλείνει την πόρτα;» αναρωτιέται ένας Παλαιστίνιος της κοινότητας αυτής.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής Majed Hadeeb δήλωσε ότι η πρεσβεία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την προσφυγική κοινότητα.

Η παλαιστινιακή κοινότητα της Κύπρου κάνει έκκληση προς την κεντρική επιτροπή της Φατάχ, την παλαιστινιακή κοινωνία και τους παλαιστινιακές οργανώσεις να τους βοηθήσουν ώστε να κρατήσουν τουλάχιστον το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Λεμεσό.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Βουλγαρία: Το οργανωμένο έγκλημα επενδύει σε πολιτικούς...

Φωτογραφία: BGNES
Ο πρέσβης της Ολλανδίας, Κάρελ βαν Κέστερσεν και ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, στη διάσκεψη

Φεβρουάριος 22, 2010

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των κατηγορητήριων που έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα για εγκλήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εντούτοις δεν είναι ακόμα ικανοποιητικός.
Αυτό επεσήμανε ο αναλυτής Τιχομίρ Μπεζλόφ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην Σόφια με θέμα: "Καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Βουλγαρία - προκλήσεις και εργαλεία", που διοργανώθηκε από το Κέντρο έρευνας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.
--
Γράφει η Τατιάνα Ομπρέτενοβα
--

Στο φόρουμ συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ και ο πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας, κ Karel van Kesteren ο οποίος συνέχαιρε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών για τις τελευταίες επιτυχημένες επιχειρήσεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα και τις μελετημένες ενέργειες της Βουλγαρίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος είναι σημαντικό μέρος των μέτρων περιορισμού της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και δείκτης για την αξιολόγηση της Βουλγαρίας στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μηχανισμό συνεργασίας και ελέγχου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Κέντρου, το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα, περιλαμβανομένης και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εισέρχεται στην νόμιμη οικονομία και εσπευσμένα νομιμοποιεί τα παράνομα κεφάλαια.
Γι’ αυτό η έρευνα του ξεπλύματος χρήματος πρέπει να συνοδεύει την διερεύνηση του κάθε εγκλήματος, από το οποίο αποκτήθηκαν χρήματα. Χρειάζονται όμως και νομοθετικές τροποποιήσεις για την κατάσχεση υπέρ του κράτους της περιουσίας που αποκτήθηκε από εγκληματικές δραστηριότητες, συστήνει η έκθεση.
Είναι ήδη έτοιμο το πρώτο στην Βουλγαρία ολοκληρωμένο Εγχειρίδιο έρευνας ξεπλύματος χρήματος. Είναι κοινή πρωτοβουλία του Κέντρου μελέτης της δημοκρατίας και της ολλανδικής κυβέρνησης και συνοψίζει την πραγματική πρακτική βουλγαρική πείρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου, τα ετήσια έσοδα από παράνομες αγορές και εγκληματικές δραστηριότητες στην Βουλγαρία ανέρχονται τουλάχιστο σε 4-5 δις λέβα (2-2,5 δις ευρώ).
Προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη εισαγωγή τσιγάρων και άλλων εμπορευμάτων, πορνεία, διαφθορά από δημόσιους διαγωνισμούς και φορολογικές απάτες.
Αυτός ο όγκος των βρώμικων χρημάτων στην οικονομία μας δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, διακίνηση πολιτισμικών αξιών και χρημάτων, που διακινήθηκαν από την παραοικονομία.
Προς διαφορά με τις αναπτυγμένες δημοκρατίες, όπου το ξέπλυμα χρήματος γίνεται με περίπλοκες οικονομικές επιχειρήσεις ή επενδύσεις στην νόμιμη οικονομία όπως αγορά κινητής και ακίνητης περιουσίας, στη Βουλγαρία παρατηρείται μια ιδιάζουσα μορφή – πολιτική επένδυση.
Ξέπλυμα χρήματος με πολιτικούς
Σ’ αυτήν οι εγκληματικοί κύκλοι "ξεπλύνουν" τα χρήματά τους με την αγορά ψήφων στις εκλογές ή χρηματοδότηση κομμάτων. Έτσι αποκτούν πρόσβαση στην πολιτική επιρροή, κυρίως σε τοπική βάση.Το πρώτο ανησυχητικό σήμα γι’ αυτό ήταν οι τοπικές εκλογές του 2007, ενώ οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009 μόνο επιβεβαίωσαν αυτή την τάση.
Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του Κέντρου, Ογκνιάν Σέντοφ, το πρόβλημα με το ξέπλυμα χρήματος είναι παγκόσμιο, αλλά στη Βουλγαρία απειλεί και την εθνική μας ασφάλεια, ακριβώς λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας.
Η επένδυση βρώμικων χρημάτων σε πολιτικές εκστρατείες μπορεί να επιφέρει πολιτικές ταραχές και να ταράξει τις βάσεις του κράτους, παρά τις θετικές αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών και την εξουσία τους τελευταίους 6-7 μήνες, υποστηρίζει ο δρ. Σέντοφ.
"Η καταπολέμηση και η πρόληψη αυτού του εγκλήματος πρέπει να είναι έργο ολόκληρου του συστήματος ελέγχου της χώρας που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Και αν εξετάσουμε το θέμα πιο γενικά – η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει ακριβώς από το σύστημα αυτό. Χωρίς σύσφιξη των μηχανισμών του συστήματος ελέγχου και την ενεργοποίησή της, η αλλαγή δεν θα συμβεί. Γιατί οι δυνατότητες των οργάνων της τάξης είναι περιορισμένες. Η καταπολέμηση αυτής της ειδικής μορφής εγκλήματος πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη βάση. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία μας για την κατάρτιση ειδικών διαδικασιών για την ανάκριση, που παρατέθηκαν στο εγχειρίδιο".
Σύμφωνα με τον υπουργό Τσβετάν Τσβετάνοφ, βασική προϋπόθεση για πραγματική αλλαγή είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Εξαιτίας παραλλείψεων τα τελευταία 20 χρόνια, η επίλυση του προβλήματος στη Βουλγαρία σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ανάφερε την θεσμοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος ως σημαντικότερης υπηρεσίας και την δημιουργία ειδικών ομάδων ανακριτών ως βήματα στην σωστή κατεύθυνση.
"Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος είναι μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης και πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην έρευνα για να στερήσει τους οργανωμένους εγκληματικούς κύκλους από χρηματοοικονομικούς πόρους. Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει μακροχρόνια εθνική στρατηγική ασφάλειας στην Βουλγαρία που θα συζητηθεί δημόσια", ανακοίνωσε ο κ Τσβετάνοφ.
"Ελπίζω ότι μέσα σε 3-4 μήνες θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε ολοκληρωτική εθνική στρατηγική που να χαράξει τους παραμέτρους ολόκληρου του τομέα όχι για 1-2, αλλά για 10-15 χρόνια μπροστά. Αυτό θα πρέπει να στηρίζεται με το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο. Ελπίζουμε να υπάρχει πολιτική συναίνεση με όλα τα κόμματα της Βουλής. Στην συζήτηση θα συμμετέχουν επίσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι Ευρωατλαντικοί εταίροι μας", επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μετάφραση: Αλεξέι Σταμπολώβ


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-bnr,Радио България

Σκόπια: ' Η ελληνική υστερία στην Αυστραλία ' ...



Φεβρουάριος 22, 2010

«Η Ελληνική υστερία και οι πιέσεις», γράφει στο δημοσίευμά του το σκοπιανό «Κανάλι 5» «εμποδίζουν το ντοκιμαντέρ σχετικά με το όνομα της «Μακεδονίας» και τους Σλαβομακεδόνες, να παιχτεί σε όλη την υδρόγειο». (...)

Η ελληνική διπλωματία μετά από τρεις μήνες έντονων απειλών, απέτυχε να αποτρέψει τον Ισλανδό Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσει την ταινία στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα η Ελληνική Ομογένεια άσκησε μεγάλη πίεση επί του Κρατικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ ώστε να μην παρουσιαστεί αυτό το ντοκιμαντέρ.

Σε μια επιστολή του προς το διευθυντή του θεάτρου ο πρόεδρος του αυστραλιανού μακεδονικού συμβουλευτικού συμβουλίου ζήτησε την ακύρωση της προβολής της ταινίας που προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου, επειδή περιέχει προπαγανδιστικό υλικό το οποίο θα μπορούσε να ερεθίσει το κοινό ώστε να προκληθούν διεθνικές εντάσεις διαταράσσοντας την αρμονική συμβίωση στην αυστραλιανή κοινωνία.

Η ταινία, σύμφωνα με την ελληνική οργάνωση, είναι επικίνδυνη γιατί προωθεί την ιδέα της ‘Ενωμένης Μακεδονίας’. Η ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας εξηγεί του λόγους στην επιστολή της για τους οποίους η ισλανδική ταινία δεν πρέπει να προβληθεί στην πέμπτη ήπειρο.

Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει καμία χώρα ως ‘Μακεδονία’ αλλά αναφέρεται σε αυτήν ως ‘πΓΔΜ’.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι Αυστραλοί θα πρέπει να ακολουθούν την πολιτική των κυβερνήσεων τους στην υποστήριξη εξεύρεσης μια κοινά αποδεκτής ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
«Η ταινία περιέχει προπαγανδιστικό υλικό που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την ασφάλεια των πολιτών της. Ως εκ τούτου σας συμβουλεύουμε να μην προβάλετε την ταινία, η οποία προωθεί έμμεσα έναν μακροπρόθεσμο στόχο για δημιουργία μιας «Ενωμένης Μακεδονίας». Αυτή θα περιείχε εδάφη από την ελληνική Μακεδονία, μέρος της Βουλγαρίας και τμήματα της Αλβανίας και της Σερβίας», αναφέρεται στην ελληνική επιστολή.

Επιπρόσθετα στο σκοπιανό δημοσίευμα σημειώνεται πως οι σκηνοθέτες της ταινίας, είναι εξοικειωμένοι στην ελληνική πίεση(!!) και αν δεν παιχτεί στην αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ, έχουν προγραμματίσει να την παρουσιάσουν σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.

«Καταλαβαίνω ότι η ελληνική κοινότητα είναι έξαλλη με το θέμα αυτό. Αλλά είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.» δήλωσε ο Ισλανδός σκηνοθέτης Einarson, ο οποίος σκοπεύει να πάει στη Αυστραλία αύριο Τρίτη, για να δώσει συνεντεύξεις σε αυστραλούς δημοσιογράφους και να προγραμματίσει τις προβολές της ταινίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Канал 5 Телевизија

Βουλγαρία: υποστηρίζουμε την ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Φεβρουάριος 22, 2010

«Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές. Το θέμα της ένταξης και πότε αυτό θα γίνει, βρίσκεται στα χέρια των σκοπιανών συναδέλφων μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ (φωτό), σε συνέντευξή του στην βουλγαρική εφημερίδα „Стандард“.


Ο Βούλγαρος υπουργός έκανε έκκληση προς τη σκοπιανή πλευρά να σταματήσει να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη της χώρας, για ύποπτο ρόλο της Βουλγαρίας και για σενάρια κακών προθέσεων έναντι των Σκοπίων.


«Δεν είναι σωστό σε μια υποψήφια χώρα να έχει προκαταλήψεις και να εκφράζεται με διαθέσεις εναντίον της Βουλγαρίας. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ν. Μλαντένοφ.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-Sitel, Skopje

Σερβία: Δεν συμφωνεί με αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως προϋπόθεση ένταξής της στην ΕΕ


Φεβρουάριος 22, 2010
Βελιγράδι.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μποτζιντάρ Ντιέλιτς (φωτό) προέβη σε δήλωση, χθες, πως η Σερβία δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ με τη λογική ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα καταστεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και η διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

«Αυτή είναι η πολιτική της Σερβίας», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» , «αλλά και η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μονομερής».

Επεσήμανε πάντως πως η Σερβία έχει άριστες σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξή του, τόνισε πως η τάση της ΕΕ να ενσωματώσει το σύνολο των Βαλκανίων στη Δύση «αποτελεί μια πολύ ισχυρή ώθηση ώστε να καταλήξουμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Αυτός πρέπει να θεωρηθεί ως ένας συμβιβασμός και όχι μια υπαγόρευση. Ως εκ τούτου η συνολική πολιτική της Ευρώπης προς το Κοσσυφοπέδιο είναι, έτσι, αποτελεσματική για την Σερβία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Tanjug

Κωνσταντινούπολη: Φοβούνται κατάρρευση του ναού της Αγίας Ειρήνης


Φεβρουάριος 22, 2010
Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εντοπίστηκαν 26 μνημεία της Κωνσταντινούπολης που ενέχουν φόβους κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις Γερμανών επιστημόνων που προειδοποίησαν για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ενεργοποίησαν τις τουρκικές αρχές ώστε να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση των μνημείων της Πόλης.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ σε σημερινό άρθρο της, ένας πιθανός σεισμός έντασης 6 της κλίμακας Ρίχτερ, θα ήταν καταστρεπτικός για πολλά ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Χρήζουν άμεσης συντήρησης, κυρίως τα μνημεία του Ναού της Αγίας Ειρήνης, το παλάτι Τόπ Καπί, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αυτά τα τρία κτίρια, γράφει η αναφερόμενη εφημερίδα, προβλέπονται να αποκατασταθούν σύμφωνα με διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Εκτός όμως από αυτά τα ιστορικά κτίρια θα δοθεί προτεραιότητα συντήρησης στον ναό της Αγίας Σοφίας στα κτίρια των χαρεμιών του Τοπ Καπί, κ.α.

εφημερίδα Σαμπάχ
--
-Πρόσθετα Ιστορικά Στοιχεία-

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης

Η Αγία Ειρήνη απετέλεσε τον πρώτο Πατριαρχικό ναό του Βυζαντίου, πριν την κατασκευή της Αγίας Σοφίας.
Με την Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.)καταστράφηκε και ξανακτίσθηκε από τον Ιουστινιανό τον Α'.
Το 740 μ.Χ. μετά από σεισμό, κατέρρευσε ο τρούλος της για να ξανακτιστεί 13 χρόνια μετά (753 μ.Χ). επί Κωνσταντίνου του Ε'.
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, το 1453, μετατράπηκε σε οπλοστάσιο. Σήμερα οι Τούρκοι το ναό τον χρησιμοποιούν ως αίθουσα συναυλιών.
Ένα από εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία κατασκευής του αρχαίου ναού είναι η εξαιρετική ακουστική την οποία παρουσιάζει. Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ειρήνης είναι μια υποδειγματική τρουλαία βασιλική, τρίκλιτη, με υπερώα στις τρεις πλευρές που ανοίγονταν στον κεντρικό χώρο και προς το ιερό στα ανατολικά. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι 58x30 μ. και η διάμετρος του τρούλου είναι περίπου 15 μ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος