Γκρουέφσκι: Τι είπαμε με το Νίμιτς


Φεβρουάριος 25, 2010

«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά η επιτυχία των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο Γκρουέφσκι αναφέρθηκε, σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘ΜΙΑ’ στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τόνισε πως ήταν κυρίως συμβουλευτικές, ενώ το κυρίως μέρος της επίσκεψής του είναι η Ελλάδα, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στις διαπραγματεύσεις.

«Η Ελλάδα επιθυμεί στο όνομα ‘Μακεδονία’ να προστεθεί γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως συχνά αναφέρθηκαν οι όροι, ‘Βόρεια’, ‘Άνω’ και μερικές φορές η λέξη ‘Νέα’ και επιμένει πως το όνομα θα είναι για γενική χρήση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει επίσης άρνηση στη «μακεδονική ταυτότητα», τη «μακεδονική γλώσσα» και δεν αποδέχεται την έννοια του «μακεδονικού έθνους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Ο Γκρουέφσκι τόνισε πως ο Νίμιτς δεν πρότεινε κάποια συγκεκριμένη θέση διότι ακόμη δεν είχε συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Παρόλα αυτά εξέφρασε την προσδοκία του πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν.

« Είπαμε στο Νίμιτς πως επιθυμούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα και του ζητήσαμε τη μεσολάβησή του προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το βήμα του σκοπιανού Κοινοβουλίου.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Актуалните новини

Πάει το σκοπιανό στον ...Ομπάμα

Φεβρουάριος 25, 2010

Το κλείσιμο της διαφοράς με τα Σκόπια, είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, που θα γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου 2010, μετά από την πρόσκληση του αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του ονόματος των Σκοπίων, ώστε στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες της Ουάσιγκτον για σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής εξαιτίας των χαοτικών διαφορών μεταξύ Αλβανών και Σλάβων εντός του σκοπιανού μορφώματος, έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα, τις ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμενη ένταση παρά τις ήπιες και συχνές παρεμβάσεις της αμερικανικής διπλωματίας, παρουσιάζουν ανησυχητική ένταση, η οποία ως φαίνεται θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική πλευρά.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ουκρανία: ο νέος πρόεδρος μείωσε το μισθό του 50%!

Φεβρουάριος 25, 2010

Πολιτικό τρυκ ή ζοφερή πραγματικότητα;

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ως προέδρου της Ουκρανίας, τη μείωση των διοικητικών εξόδων της προεδρίας κατά 20% και μείωση του προεδρικού μισθού κατά 50%.

Ο προκάτοχός του Βίκτωρ Ιουστσένκο, έπαιρνε μισθό 11.500 του εθνικού νομίσματος (δηλαδή, $ 1.400).

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την γραμματέα του προέδρου Άννα Γκουέρμαν, όπως δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Ria Novosti

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-hotnews-romania

Σενάρια δημιουργίας «Δεύτερου Ευρώ» για Ελλάδα...


Φεβρουάριος 25, 2010

"Ένας τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναπληρωματικού νομίσματος, το «Ευρώ 2», που θα είναι 20 τοις εκατό υποβαθμισμένο από το κυρίως Ευρώ"...

Αυτό προτείνει η «Wall Street Gerald” προς την επιχειρηματική ελίτ, όπως δημοσιεύει το οικονομικό τμήμα της ‘σερβικής ραδιοτηλεόρασης’.

Εκτιμάται ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ μέχρι σήμερα. Οι αμερικανικοί οικονομικοί παράγοντες προτείνουν τρεις πιθανές λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Οι δύο πρώτες είναι η σοβαρή και δημοφιλής οικονομική πολιτική που διαμόρφωσε η Ιρλανδία, με τη μείωση των τιμών και των μισθών κατά 20 τοις εκατό, αυτό όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στην οποία προτείνεται η υποτίμηση του ‘ελληνικού’ ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι πλέον το καλύτερο παράδειγμα για το πως η άκαμπτη νομισματική πολιτική εμποδίζει την προσαρμογή στις συνθήκες της κρίσης», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.


Θεωρητικά είναι δυνατή η μείωση της αξίας του ελληνικού ευρώ, το οποίο αποτελεί μόνον το 3% του συνόλου των χαρτονομισμάτων και κερμάτων της ευρωπαϊκής κυκλοφορίας (κάθε μέλος της ευρωζώνης έχει διαφορετική κοπή), αυτό όμως αυτομάτως θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα δανείζεται με επιτόκια από 12 έως 13 τοις εκατό...


Αν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα ‘αναπληρωματικό’ νόμισμα που θα είναι υποτιμημένο κατά 20% θα ήταν αποδεκτό από τους πιστωτές γιατί θα είχε αξία ίση με 80 σεντς του Ευρώ.


Και με τον τρόπο αυτό, καταλήγει το σενάριο της εφημερίδας, θα μπορούσε να αποφύγει η ΕΕ τη δαπανηρή διάσωση της Ελλάδας.

Μία διάσωση στην οποία οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, του ευρωπαϊκού βορρά, δεν μπορούν εύκολα να χωνέψουν.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Радио Телевизија Србија

Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: ‘να μάθουν και οι Σλάβοι αλβανικά’...


Φεβρουάριος 25, 2010

Η στάσιμη κατάσταση πολλών προβλημάτων της χώρας καθώς και η διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας στα αλβανικά σχολεία της πΓΔΜ ήταν το περιεχόμενο της συνέντευξής του Πρέσβη των ΗΠΑ, Φιλίπ Ρίκερ, στην σκοπιανή τηλεόραση TV Art.

«Για να είμαι ειλικρινής, μου κάνει εντύπωση και είμαι λίγο απογοητευμένος, πόσο πολύ λίγο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην κοινωνική δομή της χώρας σε σχέση με άλλους τομείς από το 1999 που έφυγα από την πΓΔΜ», είπε ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στην πΓΔΜ και δεν δίστασε να διατυπώσει την άποψή του σχετικά με πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να καθιερώσει την εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας στα αλβανικά σχολεία του κράτους από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.

Ο Ρίκερ τόνισε πως ήρθε η ώρα της επικοινωνίας. «Η δυνατότητα της επικοινωνίας μεταξύ των εθνοτήτων, είπε, αποτελεί παράγοντα προόδου και παρέχει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες ενός κράτους για το μέλλον τους στη χώρα που βιώνουν»

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι και οι μαθητές σλαβικής καταγωγής θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσαν να μιλήσουν στην αλβανική γλώσσα ή όποια άλλη γλώσσα ομιλείται στην χώρα.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- gazeta lajm(αλβανική εφημ. των Σκοπίων)

Σκόπια: «Να πιέσει κάποιος –τώρα- την Ελλάδα»


Φεβρουάριος 25, 2010

Στα Σκόπια ακούγονται πολλές φωνές για την πολύχρονη διαφορά τους, για το όνομα του κράτους, με την Ελλάδα.

Διαβάζει κανείς αναλύσεις επί αναλύσεων και διαπιστώσει πως υπάρχει έμφραγμα μέσα στον ίδιο τον σκοπιανό λαό, όπου σμίγουν διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές παραδόσεις. Ελλοχεύει ο φόβος της εσωτερικής αντίδρασης, της διάσπασης...

Μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και η ανάλυση που προσπαθεί να κάνει η Σέλι Μεκναμάρα ( Сели Мекнамара) πολιτικός αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Ίδρυμα Κληρονομιάς των Σκοπίων.

Η κυρία αυτή ανέπτυξε τις απόψεις της για τις διαφορές της Ελλάδας και της πΓΔΜ σε μια συνέντευξή της στη ‘Φωνή της Αμερικής’. Διαπιστώνει όμως κανείς μια βιασύνη, έναν μικρό πανικό.

Η άποψη της Μεκναμάρα είναι πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι από τις συνομιλίες που άρχισαν με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς για έναν απλό λόγο « Οι Έλληνες είναι απρόβλεπτοι στην όλη διαδικασία», θα τονίσει και θα εξηγήσει τις απόψεις της.

«Αν το μόνο ζήτημα είναι το θέμα της ονομασίας, ίσως δούμε μια λύση. Αλλά οι Έλληνες θα επεκτείνουν το πρόβλημα στην ονομασία της γλώσσας, τι θα αναγράφεται στα διαβατήρια και άλλα πολλά.
Αν επικεντρωθεί το ζήτημα στο θέμα της ονομασίας είναι δυνατό να επιλυθεί, όχι όμως μονομερώς γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τα δύο μέρη. Και πρέπει να σταματήσουν οι Έλληνες να συμπεριφέρονται σαν να είναι δικό τους θέμα, η διαφορά των δύο χωρών».

Η πολιτικός αναλυτής δεν θα διαστάσει να ζητήσει έξωθεν δυνάμεις για πίεση προς την Ελλάδα, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση.
Θα τονίσει τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι θα αποδεχθεί ένα όνομα για γενική χρήση που θα περιείχε τη λέξη ‘Μακεδονία’, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό.
»Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να στείλει κάποιος ένα μήνυμα στην Ελλάδα- η οποία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και περιμένει ευρωπαϊκή βοήθεια- να την πιέσει να αποδεχθεί τη ‘Μακεδονία’ όπως είναι.»

Σύμφωνα με την κ. Μεκναμάρα «ήρθε ο καιρός ώστε η Ελλάδα να απευθύνεται υπεύθυνα προς την πΓΔΜ και πως δεν μπορεί να κρατά έναν ολόκληρο λαό σε κίνδυνο επειδή έχει ένα πρόβλημα, διμερούς επιπέδου, και να εμποδίζει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.»

Και θα καταλήξει λέγοντας στην ‘Φωνή της Αμερικής’:

«Το ΝΑΤΟ είναι για την περιφερειακή ασφάλεια και όχι μόνον για την Ελλάδα».


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- πληροφορίες από «А1 Телевизија». Skopje

Τουρκία: Οι Συνωμότες της Παντόφλας...


Φεβρουάριος 25, 2010

Μια ενδιαφέρουσα εκτενή αναφορά, για τα γεγονότα που συγκλονίζουν την Τουρκία, όπου γίνονται καθημερινά νέες συλλήψεις συνταξιούχων στρατιωτικών, κάνει σήμερα η ρωσική εφημερίδα "Российская газета"που τιτλοφορεί - πολύ εύστοχα- το σχετικό άρθρο της : ‘Συνωμότες της Παντόφλας’.

Με την κατηγορία του σχεδιασμού πραξικοπήματος προφυλακίστηκαν 40 συνταξιούχοι ανώτεροι στρατιωτικοί στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο περιέγραψε την κατάσταση ως ‘σοβαρή’. Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.

Όλα ξεκίνησαν με μια δημοσίευση του Ιανουαρίου, από την τουρκική εφημερίδα Taraf. Η δημοσίευση έκανε γνωστό για μια υποτιθέμενη προετοιμασία ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2003.

Οι σχεδιαστές ήθελαν να ανατινάξουν δύο τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη, να ‘πέσουν’ τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο με την κατηγορία πως προκλήθηκαν όλα αυτά από την Ελλάδα.

Ο στόχος του σχεδίου ήταν να δυσφημιστεί η κυβέρνηση και να δικαιολογηθεί το πραξικόπημα.

Η εφημερίδα υπογράμμιζε πως η αποκάλυψη έγινε με τη δημοσιοποίηση των αρχείων αυτών από συνομιλίες μεταξύ των στρατηγών. Το πραξικοπηματικό σχέδιο έφερε την ονομασία ‘Σφυρί’ ή ‘Βαριά’.

Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας συνήλθε εκτάκτως και αποφάνθηκε πως το σενάριο ήταν πραγματικό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέσσερις ναύαρχοι εν ενεργεία και ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Φιρτίνα Ιμπραχήμ, ο πρώην διοικητής του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, Σετίν Ντογάν, που κατηγορείται ως αρχηγός της συνομωσίας.

Με ανακοινώσεις τους Τούρκοι στρατιωτικοί ισχυρίζονται πως οι συλλήψεις αποτελούν συνέχεια μιας ‘εκστρατείας’ που έχουν εξαπολύσει οι Πολιτικοί για τη δυσφήμιση του στρατού.

Ο Τουρκικός Στρατός έχει διαδραματίσει, παραδοσιακά, ενεργό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή και από το 1960 κατάφερε να ρίξει τέσσερις κυβερνήσεις.

Στάθηκε πάντα φύλακας των κοσμικών θεμελίων του κράτους και την τελευταία φορά το 1997 εμπόδισε την διακυβέρνηση της χώρας από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νεκμετίν Ερμπακάν.

Ο στρατός δεν θεωρεί αξιόπιστο ούτε τον Ερντογάν ούτε το κόμμα που εκπροσωπεί.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήταν πάντα επιφυλακτική στις σχέσεις της με τους στρατιωτικούς.

Το 2007 κατηγορήθηκαν δεκάδες στρατιωτικοί για ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, εξέφρασε την απορία του για τις συλλήψεις αυτές και παρατήρησε δημόσια
«γιατί να χρεώνουν μετά από επτά έτη καθυστέρηση, για ένα υποτιθέμενο πραξικόπημα σε απόστρατους στρατιωτικούς που κάθονται όλη μέρα με τις πιτζάμες και τις παντόφλες στο σπίτι τους και βλέπουν τηλεόραση»

Άλλη μια εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης ο Ντεβλέτ Μπαχσελί της ‘Εθνικιστικής κίνησης’ πιστεύει πως η κυβέρνηση καθοδηγείται από ‘μίσος’ και κάλεσε να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Российская газета

Βουλγαρία: Κατασχέθηκαν 6.500 χαρτοκιβώτια αφορολόγητων τσιγάρων


Φεβρουάριος 25, 2010

Πάνω από 6,5 χιλιάδες κούτες αφορολόγητων τσιγάρων κατασχέθηκαν χθες από τη βουλγαρική αστυνομία στις πόλεις Κάρντζαλι, Πλοβντίν (Φιλιππούπολη) και Βράτσα, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η βουλγαρική αστυνομία με μια συντονισμένη δράση σε αρκετές βουλγαρικές πόλεις εντόπισε και συνέλαβε μέρος της βουλγαρικής μαφίας που διακινεί παράνομα προϊόντα καπνού με γνωστές κλεψίτυπες μάρκες τσιγάρων και πούρων.

Μεταξύ των αφορολόγητων κουτών υπήρχαν οι μάρκες Karelia Slims, Eva slims, Marilyn, Slims, Assos, King κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόνοι ακατέργαστου καπνού, εισάγονται λαθραία από τα παράλια της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, όπου επεξεργάζονται και πακετάρονται παράτυπα.

Εκτός από την εσωτερική κατανάλωση ‘εξάγονται’ λαθραία σε γειτονικές χώρες όπου πωλούνται, φυσικά, παράνομα και αφορολόγητα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Стандарт, Sofia

Μας ...τίμησαν τα Βαλκάνια!












Φεβρουάριος 25, 2010

Την τιμητική της είχε, χθες, 24 Φεβρουαρίου 2010, η Ελλάδα, τουλάχιστον, στις βαλκανικές χώρες.
Πρωτοσέλιδα, μεσοσέλιδα, ‘σαλόνια’ και βάλε για την πανεργατική απεργία και τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές εφημερίδες από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία. Η τελευταία επέμενε στο γερμανικό ‘αφροδίσιο’ ...δάκτυλο...
Τα παραθέτουμε, έτσι, για ...αρχείο...


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος