Σερβία: Τον Ιούνιο οι εκλογές των μειονοτήτων




Μάρτιος 11, 2010



Βελιγράδι. Με ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας οι εθνικές μειονότητες της Σερβίας θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 6ης Ιουνίου 2010.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό της Σερβίας, αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, Σβέτοζαρ Τσιπλίκ, οι αντιπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων θα εκλεγούν με άμεση ψηφοφορία με ηλεκτρονικά μέσα.

Τα εθνικά συμβούλια των μειονοτήτων αποτελούν μια μορφή αυτοκυβέρνησης της μειοψηφίας και σκοπός τους είναι η προστασία της ταυτότητας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδίως στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και είναι υπεύθυνα για την εκμάθηση της επίσημης γλώσσας και γραφής.

Στη Σερβία υπάρχουν δεκαέξι μειονότητες που έχουν δικαίωμα εκλογής στα Εθνικά Συμβούλια. Οι εκλογές θα γίνουν άμεσα, με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τα εκλεγμένα συμβούλιά τους.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, στη Σερβία ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν δηλωθεί ως μειονότητα, οι πολίτες αυτοί αντιστοιχούν με το 14 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Συνολικά από τα 904.280 άτομα των αναγνωρισμένων μειονοτικών εθνοτήτων δικαίωμα ψήφου έχουν τα 707.000 άτομα.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Reuters- ίdividi


ZAMAN: Η Σουηδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων



Μάρτιος 11, 2010
Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενική Γενοκτονία από του Οθωμανούς το 1915.

Η πληροφόρηση έρχεται από την τουρκική εφημερίδα ‘Zaman’ και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που δημοσιεύει την είδηση:

«Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για θανάτους Αρμενίων που σημειώθηκαν στην Ανατολία, ως «γενοκτονία».

Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως η αναγνώριση των αρμενικών ισχυρισμών εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου συζήτησε το ψήφισμα στις 2 Μαρτίου.

Υπερψήφισαν για την Γενοκτονία των Αρμενίων το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Αριστερό Κόμμα και το Περιβαλλοντικό Κόμμα.

Η ‘Zaman’ σημειώνει πως ψηφίστηκε από τα κόμματα γιατί ανεγνώρισαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, ως «γενοκτονία» και η Τουρκία αρνείται να αντιμετωπίσει την Ιστορία της και να την παραδεχθεί.

Τα δεξιά κόμματα ήταν αντίθετα με την ψήφιση αυτή εκφράζοντας τον ισχυρισμό πως το Σουηδικό Κοινοβούλιο δεν είναι διεθνές δικαστήριο.

Εξάλλου ο Τούρκος βουλευτής του ‘Περιβαλλοντικού Κόμματος’ της Σουηδίας δήλωσε ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά του ψηφίσματος.

«Η Τουρκία εξαγριώθηκε» γράφει η τουρκική εφημερίδα και τονίζει πως το θέμα των σφαγών των Αρμενίων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στην Τουρκία. Η Τουρκία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες για γενοκτονία και όσον αφορά τα γεγονότα τα θεωρεί ως συμβάντα ενός εμφυλίου πολέμου όπου απώλεσαν τη ζωή τους πολλοί Τούρκοι και Αρμένιοι....

Όπως ανέφερε η σουηδική τηλεόραση «Aktuellt» ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη ανακλήθηκε στην Άγκυρα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Zaman

Τέλος η βίζα για ΗΠΑ

Μάρτιος 11, 2010

Τέλος έδωσε η Ουάσιγκτον στις χορηγήσεις ειδικών αδειών για την είσοδο ελλήνων πολιτών στο αμερικανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν την Ελλάδα στον κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, δηλαδή στο λεγόμενο πρόγραμμα VisaWaiver.

Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε τη Τρίτη ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με καίριας σημασίας προϋποθέσεις σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας.

Στις εν λόγω προϋποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης ενισχυμένη πολιτική αντιτρομοκρατίας, αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι και ασφαλή διαβατήρια. Τώρα όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ και να παραμένουν στη χώρα μέχρι και 90 μέρες χωρίς ειδική βίζα.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρρυ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «αίρονται όλα τα εμπόδια για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα VisaWaiver.

Αυτό σημαίνει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και εξυπνότερη ασφάλεια. Πρόκειται για θαυμάσια εξέλιξη για όλες τις οικογένειες σ' ολόκληρη τη χώρα των οποίων οι συγγενείς μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται με μεγαλύτερη ευκολία», σημείωσε ο Γερουσιαστής Κέρρυ.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Νόβοστι: Μπλοκαρισμένη πάλι η Ελλάδα


Μάρτιος 11, 2010

«Πάλι μπλοκαρισμένη η Ελλάδα» γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Νόβοστι’.

Η γενική απεργία που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, εξ αιτίας της μεγάλης λιτότητας των κυβερνητικών μέτρων έχει παραλύσει στο σύνολο της χώρας.

Μια ομάδα διαδηλωτών και πάλι συγκρούστηκε με την αστυνομία μπροστά από το Κοινοβούλιο, στο κέντρο της Αθήνας.

Η θορυβώδης ομάδα αποχωρίστηκε από χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τα κυβερνητικά μέτρα, ώστε να ξεπεράσει η χώρα το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να καταστείλει την πομπή των διαδηλωτών που έριχναν κοκτέϊλ Μολότωφ και γκαζάκια.

Καθώς ενισχύονται τα κυβερνητικά μέτρα τόσο εντείνονται οι διαμαρτυρίες που ενώνουν έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων .

Λόγω της γενικής απεργίας δεν υπήρχαν δημόσιες συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν κλειστά τα σχολεία και τα δημόσιο ιδρύματα, τα νοσοκομεία εργάζονταν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η εναέριος επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο είχε διακοπεί λόγω της απεργίας των υπαλλήλων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, κλειστό παρέμεινε το ελληνικό αεροδρόμιο για 24 ώρες

Τα ναυτικά συνδικάτα συμμετείχαν στην απεργία και τα πορθμεία, επίσης, παρέμειναν κλειστά.

Νέα γενική απεργία προγραμματίστηκε για τις 16 Μαρτίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των εναντιωμένων στα μέτρα της λιτότητας δεν θα πτοήσει την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει τα μέτρα για τη μείωση των κρατικών δαπανών, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και την αύξηση περεταίρω του ελλείμματος, ένα έλλειμμα που κλονίζει ακόμη το ευρώ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Новости


Σκόπια: Σημαιομανία ή νευρικός κλονισμός;




Μάρτιος 11, 2010



Μεγάλη εντύπωση προξενεί το πρωτοσέλιδο θέμα της «Νόβα Μακεντόνιγια» (Нова Македонија).

Τίτλος: «Η ‘μακεδονική’ σημαία δεν θα πεθάνει»

Πανικός; Υστερία; Εκνευρισμός ή νευρικός κλονισμός;

Είναι άγνωστο τι θα μπορούσε κανείς να απαντήσει σε αυτήν τώρα την ‘σημαιομανία’...

«Η πόλη των Σκοπίων», αρχίζει το άρθρο της, η αναφερόμενη εφημερίδα, «αγοράζει με δημοπρασία 23 ιστούς όπου θα αναρτηθεί η σημαία του κράτους»

Γράφει ο συντάκτης:

«Σε μια περίοδο όπου η ‘μακεδονική ταυτότητα’ απειλείται καθώς και το όνομα της χώρας και η γλώσσα τίθενται σε αμφισβήτηση, ένα πράγμα είναι βέβαιο:
 η σημαία του κράτους δεν θα χαθεί»...

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης πέρα από τους 23 ιστούς με τις ισάριθμες σημαίες που θα στηθούν στην πόλη των Σκοπίων, χιλιάδες άλλες θα τοποθετηθούν σε σχολεία και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, έτσι ώστε, η σημαία του κράτους να γίνει καθημερινό θέαμα όλων των πολιτών της χώρας.

Όπως σημειώνεται, μετά από απόφαση του κυβερνητικού γραφείου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες κατασκευής πυλώνων ύψους 30 μέτρων στην πόλη των Σκοπίων για να τοποθετηθούν οι σημαίες του σκοπιανού κράτους.

Παρόμοιοι πυλώνες με σημαίες, μεγάλου μεγέθους, θα τοποθετηθούν σε όλους τους σημαντικούς δήμους και σε όλα τα σημεία των συνοριακών διελεύσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάθε πυλώνας θα κοστίσει περί τα 7.000 ευρώ και το συνολικό κόστος σε όλη τη χώρα θα ανέλθει στα 350.000 ευρώ.

Περαστικά...



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Αλβανία: Αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών


Μάρτιος 11, 2010



Η νέα δομή της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατατέθηκε, χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να ρυθμιστούν δια νόμου, οι αλλαγές που επήλθαν κατόπιν προτάσεων της Κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της Υπηρεσίας.

Τα εδάφια τα οποία συγκροτούν τη νέα δομή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας επικεντρώνονται κατά πλειοψηφία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς αλλά και σε ζητήματα στα οποία ενυπάρχει υπόνοια παραβίασης της εθνικής ασφάλειας.

Η ονομασία της υπηρεσίας αλλάζει και από «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (Shik) γίνεται «Κρατική Υπηρεσία Υπηρεσιών» (Shish). (Πρόταση του Σαλί Μπερίσα)

Ορισμένα βασικά στοιχεία παρουσιάζουμε πιο κάτω:

«Η Shish συγκεντρώνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου, του ξεπλύματος χρήματος, της διαφθοράς καθώς και προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα, ανεξάρτητα αν η διαφθορά αυτή θίγει την εθνική ασφάλεια, όπως δηλώνεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, η οποία εγκρίθηκε.

Επίσης η Shish θα ασχολείται με πάσης φύσεως πληροφορίες ώστε να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η συνταγματική τάξη της χώρας ασκώντας επιπρόσθετα και δραστηριότητες αντικατασκοπείας στο εσωτερικό της χώρας.


Ο επικεφαλής Υπουργός παρουσιάζει σε ετήσια έκθεση το έργο της Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα πληροφόρησης για οποιαδήποτε θέμα.

Αν και δεν κρίνεται αδίκημα εντούτοις δεν πρέπει η Shish να εμπλέκεται σε δράσεις ή αρμοδιότητες του στρατού ή της αστυνομίας. Δεν επιτρέπεται όμως να εμπλακεί σε δραστηριότητες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHKB).

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υπηρεσιών προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πληροφορίες από τις κρατικές αρχές, κεντρικές ή τοπικές, από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται η χρήση αρχείων, βάσης δεδομένων, επίσημα έγγραφα κ.α.

Οποιαδήποτε σχετική έρευνα από του υπαλλήλους αυτούς θα πρέπει να έχει εγκριθεί προηγουμένως από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ορισμένες τροποποιήσεις που αναφέρονται είναι οι εξής:

Στο άρθρο 2, πρώτο εδάφιο
«Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ως αποστολή να παρέχει απαραίτητες πληροφορίες από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, σε όσα θέματα σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας»

Το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

Η Κρατική υπηρεσία πληροφοριών εκτελεί τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α) Συλλέγει πληροφορίες για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, που εξυπηρετούν την εθνική ασφάλειας.

 β) Συλλέγει πληροφορίες και πραγματοποιεί δραστηριότητες αντικατασκοπείας στο εσωτερικό της χώρας, για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η συνταγματική τάξη.

γ) Συγκεντρώνει πληροφορίες για την τρομοκρατία, για μεμονωμένα άτομα, για ομάδες ή οργανώσεις που την υποστηρίζουν και την χρηματοδοτούν.

δ) Συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, εμπορία όπλων και ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

ε) Συλλέγει πληροφορίες άλλων υπηρεσιών που εξυπηρετούν ή προλαμβάνουν πράξεις του οργανωμένου εγκλήματος, το λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα χρήματος, της διαφθοράς και τη διαφθορά δημόσιων λειτουργών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-gazeta panorama



Σκόπια –Σόφια : επανεξετάζουν τη Συνθήκη Φιλίας


 


Μάρτιος 11, 2010


Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, επιβεβαίωσε, χθες, ότι υπάρχει ένα σχέδιο Συμφωνίας, Φιλίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο είχε προτείνει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, Πετάρ Τσούλεφ, «η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο κειμένου της εν λόγω συμφωνίας που υποβλήθηκε από τη βουλγαρική πλευρά αλλά βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της πρότασης θα ενημερώσουμε τη βουλγαρική πλευρά για τις απόψεις επί των προτάσεων της».

Σύμφωνα με πηγές της σκοπιανής εφημερίδας „Дневник“ η πρόταση συντάχθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών και παραδόθηκε στα Σκόπια, ήδη, από το Δεκέμβριο του 2008, επί πρωθυπουργίας Σεργκέι Στανίσεφ.

Από τη βουλγαρική πλευρά επισημάνθηκε πως το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η Βουλγάρα εκπρόσωπος της βουλγαρικής διπλωματίας Μπέσελα Τσέρνεβα (Весела Чернева), θα επισημάνει:

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα συμμετάσχει κατ’ ουσίαν στο ζήτημα αυτό, ώστε να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις με βάση το υπάρχον κείμενο, ώστε να υπογραφεί από τις δύο χώρες η Συνθήκη Φιλίας που αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Βουλγαρίας στους φιλόδοξους προσανατολισμούς της πΓΔΜ για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς και το έγγραφο αυτό – της καλής φιλίας και γειτονίας- αποτελεί μέρος αυτής.


Τι λέει αυτή η συμφωνία


Το σχέδιο –συνθήκη, το οποίο παραδόθηκε στις σκοπιανές πολιτικές αρχές από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από την οικονομική συνεργασία, τις προξενικές διευκολύνσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και την αλλαγή του κλίματος, προβλέπει, ακόμη, κοινές ιστορικές εκδηλώσεις στα δύο κράτη, (κοινός εορτασμός εθνικών εορτών) και διάφορων δραστηριοτήτων ώστε να «αποφευχθούν οι προκλήσεις μίσους» μεταξύ των δύο λαών.

Η συνθήκη φιλίας θα υπογραφεί στις δύο επίσημες γλώσσες που έχουν καθοριστεί από τα συντάγματα των δύο χωρών.

Στο κείμενο περιέχονται επίσης τα πιο κάτω αναφερόμενα:

«Οι δύο πλευρές θα αλληλοϋποστηρίζονται – όπως αναφέρει η διακήρυξη του 1999- και δεν θα καταφέρεται η μία κατά της άλλης δια μέσου οργανώσεων, ομάδων που έχουν στόχο ανατρεπτικό ή ενεργούν αποσχιστικά ή απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των δύο χωρών».

Στην σκοπιανή εφημερίδα επισημαίνεται πως υπάρχουν κενά και παραλείψεις που θα πρέπει θα μελετηθούν και να καθοριστούν σε ενδεχόμενη οριστική συμφωνία.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Βελιγράδι: Αλβανία και Σερβία συζητούν για Κοσσυφοπέδιο

Μάρτιος 11, 2010



Ως 'ιστορική' αναφέρεται η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στο Βελιγράδι.

Ο Αλβανός πολιτικός έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μποτζιλάρ Ντζέλιτς και τον υπουργό εξωτερικών Βουκ Γκέρεμιτς.

Στη διήμερη παραμονή του Αλβανού επισήμου στη σερβική πρωτεύουσα, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια της περιφερειακής σταθερότητας με την προοπτική ένταξης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο μερών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ιλίρ Μέτα θα παρακολουθήσει και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πολικού στη Σερβία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σκόπια: Ο πρωθυπουργός μας ντροπιάζει!


Μάρτιος 11, 2010


Δριμύτατη κριτική κάνει η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα’ για τη συνήθεια του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι.

Για άλλη μια φορά ‘έστησε’ επίσημο φιλοξενούμενο στα Σκόπια.

« Ο προέδρος του σλοβενικού κοινοβουλίου, Pavel Gantar», γράφει η ‘Алфа ТВ’, «είχε προγραμματισμένη συνάντηση στις 12:30 με τον πρωθυπουργό, αλλά όταν έφθασε στην ώρα του, ειδοποιήθηκε να ‘κάνει μερικούς γύρους’ γιατί θα καθυστερούσε ο Γκρουέφσκι...

Το αυτοκίνητο του Σλοβένου επίσημου, με την ακολουθία του, μια φάλαγγα σλοβενικών αυτοκινήτων, αναγκάστηκε να 'κόψει' βόλτες στους χιονισμένους δρόμους και επικίνδυνους δρόμους των Σκοπίων, μέχρι να ειδοποιηθεί για την άφιξη του σκοπιανού πρωθυπουργού.

«Επί αρκετή ώρα, τρέχοντας με 20 χλμ/ώρα, τα αυτοκίνητα με του επίσημους προσκεκλημένους έκαναν άσκοπες βόλτες μέσα στην πόλη»

Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εξήγηση για την καθυστέρηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση της σκοπιανής τηλεόρασης. Τα ίδια είχαν γίνει, με καθυστέρηση μισής ώρας, όταν επισκέφθηκε τη χώρα ο πρόεδρος της Εσθονίας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Αναγκάσθηκε και αυτός να κάνει βόλτες μέσα στα Σκόπια με το προεδρικό αυτοκίνητο θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Όταν τελικά έγινε η συνάντηση, χθες, του Σλοβένου προέδρου με τον Γκρουέφσκι, εκπρόσωπος της σλοβενικής ακολουθίας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στο πρωτόκολλο και τόνισε πως "δεν χρειάζεται να ‘σκανδαλίζουμε’ το θέμα".

«Η καθυστέρηση είναι μια τακτική του πρωθυπουργού», γράφει η συντάκτης Ljubisa Arsic, «δεν εμφανίζεται ποτέ στην ώρα του. Ο μέσος όρος αναμονής των ...καθυστερήσεων του πρωθυπουργού είναι περί τα 45 λεπτά της ώρας».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος