«Μακεδονική Εκκλησία»: μια αποτυχημένη σλαβική επιχείρηση




Μάρτιος 18, 2010



«Γιατί η (σκοπιανή σχισματική )-«Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» μοιάζει τον τελευταίο καιρό περισσότερο σαν μια ανώνυμη εταιρεία και όχι μια θρησκευτική κοινότητα; Οι ιερείς της είναι πεπεισμένοι ότι τα οικονομικά σκάνδαλα της εκκλησίας αυτής  είναι κακόβουλα και δημιουργούν προκαταλήψεις»

Γράφει ο Γκόραν Petreski, και θα συνεχίσει με τα χίλια προβλήματα της ...θρησκευτικής οργάνωσης.

"Χλιδή και κινητά τηλέφωνα βλέπει κανείς στους σκοπιανούς ιερείς παρά γένια και ιερατικό μανδύα".

Η θρησκευτική κοινότητα της πΓΔΜ, που αποσχίστηκε από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει εκτεθεί τον τελευταίο καιρό σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα διασπάθισης του εκκλησιαστικού χρήματος στην κοσμική ζωή.

Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» κλίνει περισσότερο σε μια θρησκευτική επιχείρηση παρά σε θρησκευτική κοινότητα με σκάνδαλα σε ακίνητα και κατασπατάληση των οικονομικών της εκκλησίας, όπως καθημερινά δημοσιεύονται στα σκοπιανά ΜΜΕ.

Η κύρια κακή εικόνα σύμφωνα με τον Daniel Dimevski, ο οποίος έχει ‘μάστερ’ επί των θρησκευτικών, οφείλεται στην κακή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη διαχείριση των δωρεών των πιστών. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που  σκιαγραφούν αυτήν την άσχημη φήμη της «Μακεδονικής Εκκλησίας».

Η εικόνα των ιερέων της σχισματικής σκοπιανής εκκλησίας σκανδαλίζει το λαό, ο οποίος βλέπει τους ιερωμένους να κυκλοφορούν με πολυτελή τζιπ, ενώ κηρύττουν πως ο Χριστός ήταν απλός και είχε ένα γαϊδουράκι...

Ο Στεφάν που είναι αρχιεπίσκοπος της Οχρίδας υποστηρίζει πως οι ιερείς της εκκλησίας του είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων και πολυτελών οχημάτων γιατί είναι απαραίτητα στην καθημερινή ζωή τους.

Τεράστια τα έσοδα

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως τα έσοδα της εκκλησίας είναι τεράστια. Πολλά εκατομμύρια ετησίως που εισρέουν στα θυλάκια της «Μακεδονικής Εκκλησίας» από πωλήσεις κεριών, φόρους στις βαπτίσεις, γάμους, κηδείες και διάφορες άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Ένα απλό ευχέλαιο μπορεί να κοστίσει και πενήντα ευρώ, έξοδα που είναι δαπάνη μεγάλη για τους πιστούς.

Προτροπές για δωρεάν υπηρεσίες της εκκλησίας προς τους πιστούς δεν έγιναν δεκτές από την «Μακεδονική Εκκλησία» με το επιχείρημα ότι από τα έσοδα αυτά επιβιώνει ο κλήρος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Αλβανοί Σκοπίων: Να αλλάξει ο τίτλος της νέας εγκυκλοπαίδειας




Μάρτιος 18, 2010

«Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας» και όχι «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» πρέπει να είναι ο τίτλος της νέας εγκυκλοπαίδειας σύμφωνα με τον αλβανικής καταγωγής, Ραμίζ Αμπτούλι, καθηγητή της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων.

Ο Αμπντούλι, αποτελεί νέος μέλος της συντακτικής επιτροπής που ορίστηκε για να ξαναγράψει την εγκυκλοπαίδεια, αφού η παλιά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό αλλά και από στο εξωτερικό, ανάγκασε την σκοπιανή κυβέρνηση να την αποσύρει.

Η Ακαδημία θα συνεδριάσει στις 24 Μαρτίου 2010 για να συζητήσει την πρόταση του αλβανού καθηγητή, γράφει σήμερα η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «Λάιμ».

«Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές αυτό, δήλωσε ο Ραμίζ Αμπτούλι στους δημοσιογράφους, το έργο αυτό θα πρέπει να έχει τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας» και όχι την παλιά ονομασία της που οδηγούσε αλλού. Δεν πιστεύω ότι το συντακτικό προσωπικό θα είναι αντίθετο στον τίτλο που προτείνω»

Επιπρόσθετα, ο ακαδημαϊκός Alajdin Abazi, συμφωνεί με την πρόταση του καθηγητή Αμπντούλ, και διευκρινίζει προς την εφημερίδα:

«Τώρα, βέβαια, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο του έργου, αλλά όταν θα έρθει η ώρα εκείνη, θα απαιτήσουμε η ονομασία της να αντικατοπτρίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει τον τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας», ώστε να διαφοροποιηθεί και από την παλαιότερη έκδοση».

Στην πΓΔΜ, γράφει χαρακτηριστικά η «Λάιμ», πολλά ονόματα θεσμικών οργάνων δεν έχουν κατάληξη σλαβομακεδονική (-φσκι) και αυτό γιατί η χώρα δεν αποτελείται μόνον από Σλαβομακεδόνες αλλά και από άλλες εθνότητες. «Η παλιά ονομασία της εγκυκλοπαίδειας έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Πρόεδρος Σερβίας: γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε...

Μάρτιος 18, 2010



Σε συνέχεια της ανάρτησής μας για τις εξελίξεις στη διάσκεψη των δυτικών βαλκανίων, η Σερβία ανακοίνωσε επίσημα για το αντικείμενο των συνομιλιών του Σλοβένου πρωθυπουργού και του προέδρου της Σερβίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος κ. Τάντιτς επανέλαβε ότι η συμμετοχή της Σερβίας σε αυτήν τη συνάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από την ιδιότητα με την οποία οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα αντιπροσωπευτούν.

Σε συνέντευξή του που παρεχώρησε στο πρακτορείο «Tanjug» τόνισε τα εξής:

«Σε περίπτωση που η συνάντηση αυτή διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της Σερβίας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κατηγορήσει, διότι έχουμε εκθέσει ρητά τη θέση αρχών μας».

Επιπρόσθετα ο Τάντιτς είπε πως είναι περιττές και άσκοπες οι προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι διεθνείς επίσημοι παράγοντες να επιμένουν να δίνουν παραδείγματα στη Σερβία για το τι πρέπει να κάνει η ίδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Γ. Κουμουτσάκος : Η ελληνική θέση στο ‘μακεδονικό’ - Грчката позиција во "Македонија"

Μάρτιος 18, 2010

Η ελληνική θέση επί της διαφοράς του ονόματος της Μακεδονίας, όπως περιγράφεται από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) σε μια συνέντευξη του για την σκοπιανή τηλεόραση «Α1», 04.02.2010.

The Greek position on the Macedonia naming dispute, described by the Greek member of the European Parliament Georgios Koumoutsakos (Group of the European People's Party - Christian Democrats) in an interview for the Skopian A1 Television, 04.02.2010.


Позицијата на Грција во спорот за името на Македонија, опишана од грчкиот пратеник во Европскиот парламент Јоргос Кумуцакос (група на Европската народна партија) во интервју за Скопје Телевизија А1, 04.02.2010.

Τα βίντεο είναι σε τρία μέρη, στην αγγλική γλώσσα, με υπότιτλους στο σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων











Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δυτικά Βαλκάνια: Εξελίξεις για τη Διάσκεψη της Σλοβενίας



Μάρτιος 18, 2010

Λιουμπλιάνα, 18 Μαρτίου (MIA)

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Borut Pahor έφυγε ξαφνικά τη νύχτα για το Βελιγράδι, προκειμένου να προλάβει μια δυσάρεστη έκπληξη της διάσκεψης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί αυτό το Σάββατο στο Brdo кај Kranj (σ.σ. Брдо кај Крањ, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα), γράφει σήμερα η εφημερίδα ‘Ντέλο» της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς σχετικά με τις θέσεις που διατύπωσε για τη συμμετοχή της Σερβίας στην αναφερθείσα διεθνή διάσκεψη, που από κοινού διοργανώνουν η Κροατία και η Σλοβενία.

Εντυπωσίασε το γεγονός πως ο Σλοβένος πρωθυπουργός διέκοψε ξαφνικά χθες βράδυ, μια συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες, και δήλωσε πως έπρεπε να πάει εσπευσμένα στο εξωτερικό.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για το ζήτημα της Σερβίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι που να αφορά τη συνάντηση του Pahor με τον Τάντιτς.

Η αντίθεση πάντως της Σερβίας για την παρουσία του Κοσσοβάρου Σεϊντίου, ως προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, είναι πάγια και μόλις χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε πως η Σερβία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων μόνον όταν ο εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου δηλωθεί ως εκπρόσωπος μιας «ουδέτερης» {no name} υπόστασης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σκόπια: Η Αθήνα «πετάει το μπαλάκι» στην πΓΔΜ





Μάρτιος 18, 2010



«Η Ελλάδα συνεχίζει τη θετική πολιτική της έναντι της πΓΔΜ και στέλνει θετικά μηνύματα για φιλία και σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είναι απογοητευμένη, διότι δεν υπάρχει αμοιβαία ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα, γράφει το σκοπιανό «Μακφαξ»,ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας στην τακτική συνάντηση του με τους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής:

«Δυστυχώς, δεν έχουμε δει ακόμη κάποια αμοιβαία κίνηση από την άλλη πλευρά. Επιθυμούμε η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια θετική και εποικοδομητική σχέση».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επανέλαβε για άλλη μια φορά, πως η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σερβία: ‘Μικρή’ υποχώρηση για τη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων




Μάρτιος 18, 2010



Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς πρότεινε προς το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο των Δυτικών χωρών των Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία, ως ουδέτερη χώρα.

«Η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς διασκέψεις θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του ‘ουδέτερου’ όσον αφορά την υπόσταση του », δήλωσε χθες στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Μίλε.

Η προσέγγιση αυτή του Βελιγραδίου, επισημαίνει η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» αποτελεί ένα βήμα εμπρός, σε σχέση με την θέση που διατυπώθηκε, πριν από μία ημέρα, ότι θα δεχόταν τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, μόνο με την ονομασία των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή ως ‘UNMIK’.

Τη θέση αυτή είχε επαναλάβει και ο Σέρβος πρόεδρος Μόρις Τάντιτς, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση της συμμετοχής της Σερβίας στο συνέδριο των Δυτικών Βαλκανίων στην πόλη Brdo pri Kranju την ερχόμενη Κυριακή, που θα έχει αντικείμενο το σχεδιασμό της πορείας των χωρών αυτών, προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αν το Κοσσυφοπέδιο επιμένει στη συμμετοχή του ως ανεξάρτητου κράτους η Σερβία δεν θα συμμετάσχει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας, εντούτοις, δήλωσε πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο παρά το πιθανό μποϊκοτάζ από τη Σερβία.

Υπενθυμίζεται πως στην ορκωμοσία του Σλοβένου προέδρου, Ivo Josipovic, πρόσφατα, ο Σέρβος πρόεδρος αρνήθηκε να παραστεί λόγω παρουσίας του Φατμίρ Σεϊντίου ως προέδρου του Κοσσυφοπεδίου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Βουλγαρία: Κόμμα καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων





Μάρτιος 18, 2010

Όπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του βουλγαρικού πολιτικού κόμματος «Αρμονία, Νόμος και Δικαιοσύνη» ("Ред, Законност и Справедливост")με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θα προβεί σε επίσημη τοποθέτηση στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, για την καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια, της χθεσινής δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εκδώσει 100 χιλιάδες Αρμένιους.

Το βουλγαρικό κόμμα θα προβεί στην επίσημη δήλωσή του σήμερα 18 Μαρτίου 2010 στις 10:30 το πρωί (τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές).

Στόχος είναι να επιτευχθεί μια κοινή αξιολόγηση των τραγικών αυτών γεγονότων και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ιστορικής αλήθειας, όπως έγινε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κάλεσε, επίσης, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να καταδικάσει η κυβέρνηση την Αρμενική Γενοκτονία.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σλαβομακεδόνες Πιρίν Βουλγαρίας: Αγανάκτηση για αγνόησή τους στη Συμφωνία Φιλίας




Μάρτιος 18, 2010

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Σλαβομακεδόνες της περιοχής Πιρίν της Βουλγαρίας, για αγνόησή τους από την βουλγαρική κυβέρνηση, στο κείμενο για τη Συμφωνία Φιλίας που έστειλε το βουλγαρικό υπουργείο εξωτερικών στα Σκόπια.

«Η προσπάθεια της Βουλγαρίας», γράφουν οι συντάκτες της οργάνωσης, «να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο φιλίας με την πΓΔΜ, ουσιαστικά προετοιμάζει την αγνόηση της οργάνωσής μας πέρα από ό,τι προσπαθεί να ελέγξει καταστάσεις μέσα στα Σκόπια και ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας γίνεται πιο αδίστακτη.

»Οι «μακεδονικές» οργανώσεις στη Βουλγαρία είναι αποτέλεσμα της ‘μακεδονικής’ μειονότητας που ζει εδώ και όχι στο σκοπιανό κράτος. Δημιουργήθηκε από υπηκόους της Βουλγαρίας. Η πΓΔΜ δεν μπορεί να εμποδίσει τους ‘Μακεδόνες’ που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα να έχουν ‘μακεδονική’ συνείδηση.»

Ο οργάνωση «ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν» ζητά την αναγνώριση της μειονότητας και χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τους όρους που υπέγραψε η Βουλγαρία στην ένταξή της στην ΕΕ, που αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

« Είναι ανέντιμο σημειώνει η οργάνωση, να επιχειρεί η Βουλγαρία να δυσφημίσει τους ‘μακεδονικούς οργανισμούς’ της Βουλγαρίας για αποσχιστικές τάσεις – κανένα τέτοιο δεδομένο δεν υπάρχει από σχετική εμπειρία των οργανώσεων για απόσχιση από το βουλγαρικό κράτος. Και οι διώξεις για αποσχίσεις είναι μια δικαιολογία για διακρίσεις σε βάρος των «Μακεδόνων» της Βουλγαρίας».

Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στην πόλη Blagoevgrad της Βουλγαρίας, τονίζει πως δεν τίθεται κατά της Συμφωνίας Φιλίας Σκοπίων- Σόφιας αλλά ζητά αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της OMO Ilinden – Pirin ζητά από τη βουλγαρική κυβέρνηση μια σειρά μέτρων, όπως:

Πρώτον. Να περιλαμβάνει μια υπεύθυνη δήλωση ότι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα κλπ, γιατί η άρνηση σε αυτά αποτελεί τον κύριο παράγοντα δηλητηρίασης των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεύτερον. Για να εδραιωθεί η σχέση φιλίας θα πρέπει και τα δύο μέρη να αναγνωρίσουν τις μειονότητες που έχουν στο έδαφός τους – η ‘μακεδονική’ στη Βουλγαρία και η βουλγαρική στην πΓΔΜ. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί στην εν λόγω σύμβαση.

Τρίτον. Η σύμβαση να εκφράζει πλήρως μια αμοιβαία βάση φιλίας με την αποφυγή εκδηλώσεων μίσους στα ΜΜΕ και τα σχολικά εγχειρίδια, όπως δυστυχώς, συμβαίνει στη Βουλγαρία αλλά και στην πΓΔΜ.

Τέταρτον. Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα δώσει χείρα φιλίας στην πΓΔΜ και να υποστηρίξει ένθερμα την υποψηφιότητά της στην ένταξη της στην ΕΕ, χωρίς να αναφέρει μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων, αποφεύγοντας έτσι, να εκβιάζει ένα φίλο γείτονά της.

Επισημαίνει ακόμη πως τα προβλήματα των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμβάσεων και τη χρήση των κοινοτικών μηχανισμών.

«Για να μην βρεθούμε στην παράδοξη θέση της Ελλάδας, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, γιατί αισθάνεται ότι απειλείται από το νέο γείτονά της. Ενώ με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ θα εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος επίθεσης», προσθέτει η ανακοίνωση της οργάνωσης του Πιρίν.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος