Επετειακός ημεροδείκτης: Φιλική εταιρεία και επανάσταση


1814-1820 Ιδρύεται στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία, από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο, με αποκλειστικό σκοπό την προετοιμασία της επανάστασης. Γενικός Επίτροπος της «Ανωτάτης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας» ανέλαβε, το 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αξιωματικός του τσαρικού στρατού.

Φεβρουάριος-Μάρτιος 1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο της Μολδαβίας, πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, την επίσημη έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου. Είχε προηγηθεί η επαναστατική του προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Μετά τις πρώτες επιτυχίες, ο τσάρος αποκηρύσσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ο Ιερός Λόχος θα ηττηθεί τον Ιούνιο του 1821 στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Τερματίζεται έτσι η επανάσταση στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

25 Μαρτίου 1821 Συμβολική ημερομηνία έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Οι επαναστάτες είχαν εισέλθει από τις 23 Μαρτίου στην πόλη των Πατρών και κήρυξαν την επανάσταση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.

10 Απριλίου 1821 Η Πύλη προβαίνει σε αντίποινα. Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' στην Κωνσταντινούπολη. Το σώμα του θα μεταφερθεί στην Οδησσό.

23-24 Απριλίου 1821 Ο Αθανάσιος Διάκος μάχεται ηρωικά στην Αλαμάνα, συλλαμβάνεται από υπέρτερες δυνάμεις και βρίσκει ηρωικό, αλλά μαρτυρικό θάνατο. Μέρες αργότερα, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, μάχεται, και εμποδίζει, στο Χάνι της Γραβιάς, την πορεία των τούρκικων στρατευμάτων προς την Πελοπόννησο.

12-13 Μαϊου 1821 Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου.

26 Μαϊου 1821 Με την Πράξη της Συνέλευσης των Καλτετζών (μοναστήρι στην Αρκαδία), ιδρύεται η Πελοποννησιακή Γερουσία, με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

14 Ιουνίου 1821 Επανάσταση στην Κρήτη

9 Ιουλίου 1821 Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και αποκεφαλίζουν τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας.

23 Σεπτεμβρίου 1821 Με την κατάληψη της Τριπολιτσάς (έδρας του πασά του Μορέως), εδραιώνεται η επανάσταση στην Πελοπόννησο. Δύο μήνες μετά, θα ιδρυθεί στο Μεσολόγγι, υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ο «Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος».

13 Νοεμβρίου 1821 Απελευθερώνεται η Άρτα από τους Σουλιώτες οπλαρχηγούς Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδελφούς Τζαβέλα κ.ά.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος



Κοσσυφοπέδιο: χιλιάδες Σέρβοι στους δρόμους






Μάρτιος 24, 2010

Χιλιάδες Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, για να υπερασπιστούν τη διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους και τον διαχωρισμό των περιοχών τους από τον έλεγχο της αλβανικής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του σερβικού κοινοβουλίου που ήρθαν για το σκοπό αυτόν, παρότρυναν τους Σέρβους και τις άλλες εθνότητες, εκτός των Αλβανών, να παλέψουν με όλα τα διαθέσιμα και νόμιμα μέσα ώστε να παραμείνουν στις εστίες τους.

Ο Νομάρχης της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, κ. Radenko Nedeljeković, τόνισε στην ομιλία του πως η λεγόμενη «Στρατηγική του προϊσταμένου του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου» του Πήτερ Φέιτ είναι απαράδεκτη.

Απηύθυνε,μάλιστα, έκκληση προς τους εκπροσώπους των δυνάμεων KFOR, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNMIK), της ευρωπαϊκής αποστολής (EULEX) καθώς και εκπροσώπους άλλων διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, να τηρήσουν στάση ουδετερότητας στο ζήτημα του τελικού καθεστώτος που θα δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Απαίτησε, επιπλέον ο Nedeljeković , το σεβασμό στα καθήκοντά τους, όπως αυτά απορρέουν από τις εντολές που έχουν λάβει ώστε να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στο χώρο αυτόν.

Το συλλαλητήριο έγινε με την ευκαιρία της 11ης επετείου των νατοϊκών βομβαρδισμών και οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο των αθώων θυμάτων του βομβαρδισμού, στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σκόπια: Το «Μυστήριο της Rosetta Stone»





Μάρτιος 24, 2010

Το δίδυμο Τόμε Μποσέφσκι (Томе Бошевски) Αριστοτέλ Τέντοφ (Аристотел Тентов) ξαναχτύπησε.

Το ‘μακεντόνσκι’ έθνος του σκοπιανού ακαδημαϊκού Τόμε Μποσέφσκι , ζούσε, τελικά, στην αρχαία Αίγυπτο...

Παλιότερα το ‘δίδυμο’ μας είπε πως το ‘μακεντόνσκι έθνος’ ζούσε στα Καρπάθια όρη. Όπου είχαν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν από τους ...Ρωμαίους. Εννιακόσια χρόνια έτρεχαν στη Σιβηρία πάνω κάτω, ώσπου, τελικά, τον 6ο αιώνα μ.Χ., τους είπαν ότι έφυγαν οι Ρωμαίοι και γύρισαν πάλι στα ...Βαλκάνια.

Αυτά ισχυρίζονταν το δίδυμο των σκοπιανών διανοουμένων (!!), που βέβαια δεν είναι Σλάβοι ( μπριιι, λέξη και αυτή!) αλλά Μακεντόνσκι καθαρόαιμοι και με τη μούντζα που λένε!

Όχι, οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι, είναι απλά απόγονοι του Αλεξανδρόφσκι που ήταν γιος του Φιλιππόφσκι ο οποίος είχε γυναίκα την Ολυμπιαδάροβα που ζούσαν στο σπίτι τους στο ‘Δαφνί’ της Αττικής και είχαν υπηρέτες άτομα που φορούσαν άσπρες μπλούζες...

Έγινε, λοιπόν, συζήτηση από τον αξιότιμο σκοπιανό καθηγητή στην πόλη Καβαντάρτσι των Σκοπίων για το «μυστήριο της Rosetta Stone».

(Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα πηγαίνετε εδώ: Μακεδονισμός : Οι καταψυγμένοι Μακεδόνες του ακαδημαϊκού Tome Boševski )


Έγραψε, λοιπόν, το ‘Α1’ των Σκοπίων, το μεσημέρι:  «διεξήχθη σήμερα από τον ακαδημαϊκό Τόμε Μποσέφσκι μια συζήτηση πολύ σημαντική για το ‘μακεδονικό’ κοινό. Το θέμα της συζήτησης αυτής εστιάστηκε στην προέλευση και στην ύπαρξη του «μακεδονικού έθνους» και της «μακεδονικής γλώσσας».

Ο καθηγητής Αριστοτέλ Τέντοφ μίλησε για την λίθο που βρέθηκε από ένα γάλλο στρατιώτη του στρατού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην τοποθεσία Ροζέτα στην Αίγυπτο το 1799. Αργότερα μετά τη νίκη της Αγγλίας κατά της Γαλλίας, τα αρχαιολογικά εκθέματα που κατείχε ο γαλλικός στρατός πήγαν στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του μνημείου.

Ο λίθος αυτός, λέει ο Τέντοφ, είναι σημαντικός γιατί έχει χαραγμένο ένα διάταγμα για την επέτειο του Φαραώ Πτολεμαίου του Επιφανούς.

Καταγόταν, ο Φαραώ αυτός, από την αρχαία μακεδονική οικογένεια του Πτολεμαίου του Σωτήρα, ο οποίος ήταν στρατηγός στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά το θάνατό του ίδρυσε το βασίλειο της Αιγύπτου.

Το σκοπιανό δίδυμο αναφέρει, αυθαίρετα πάντα, πως η επιγραφή που είναι γραμμένη σε τρία αρχαία αλφάβητα: στα ιερογλυφικά, στα αρχαία μακεδονικά και στα ελληνικά. Πρόκειται, βέβαια για μια επινόηση δική τους, ότι υπάρχει καλά και σώνει, και ...αρχαία μακεδονική γραφή και γλώσσα.

Και υπάρχει μόνον εκεί... σε όλον τον ...πλανήτη. Πουθενά αλλού...

Πάνε οι δύο σκοπιανοί εδώ και χρόνια να καπηλευθούν (παλιά μου τέχνη κόσκινο) την δημώδη γραφή των αρχαίων Αιγυπτίων.

Παρότι έχουν φάει σφαλιάρες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αυτοί εκεί...

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια της εκδήλωσης "Kavadarci - Πολιτιστική Πρωτεύουσα" όπου αναπτύχθηκαν τα ιστορικά δεδομένα για την αρχαία μακεδονική πόλη Αβνταρίστ. Ποια είναι αυτή;

Η ΑΥΔΑΡΙΣΤΟΣ (πανέμορφο μακεδονικό όνομα – Άριστη και Αυδή, μιλιά ομιλία, Αυδή -Άριστη, όπως και το όνομα Αυδολέων, βασιλιάς της Παιονίας, ο έχων την αυδή – ομιλία λιονταριού).

Ιστορικά θα σημειώσουμε πως η Αυδάριστος, οι Αλκομεναί, και το Πισσαίο ήταν οι μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Πελαγονίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Οι Τούρκοι επιχορηγούν οθωμανικά μνημεία των Σκοπίων




Μάρτιος 24, 2010


Συγκινούνται οι Τούρκοι από το ένδοξο οθωμανικό παρελθόν τους. Όταν, μάλιστα, τους δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουν με τον οβολό τους στη διατήρηση μνημείων, που δηλώνουν την ιστορική παρουσία τους στο βαλκανικό χώρο, το κάνουν απλόχερα.

Με τα έσοδα του μουσουλμανικού τεμένους του Ικονίου της Μικράς Ασίας αποκαταστάθηκαν δύο Οθωμανικά μνημεία της σκοπιανής πόλης Τέτοβο, που οι Τούρκοι επιμένουν να την αποκαλούν ακόμη ως ‘Kalkandelen’ μια τουρκική ονομασία που βγήκε από την ιδιορρυθμία του χτισίματος των σπιτιών, τότε...

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του Τέτοβο, Bexheti, τα κεφάλαια για την ανακατασκευή του πύργου-ρολογιού της πόλης, καθώς και του πέτρινου γεφυριού της, στον ποταμό Ρένα, αποτελούν μέρος της δωρεάς των μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Το ρολόι –πύργος της πόλης είναι χτισμένο κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 16ου αιώνα. Χτίστηκε κοντά στο τζαμί για να δείχνει στους πιστούς το χρόνο.

Η πέτρινη γέφυρα χτίστηκε την ίδια περίοδο, περί το 16ο αιώνα. Στη διάρκεια των μεγάλων πλημμυρών του 1979 η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκε, τότε, μια γέφυρα πεζών, μεταλλικής κατασκευής.

Με την τουρκική βοήθεια προς το δήμαρχο του Τέτοβου, ανακατασκευάστηκε η γέφυρα με την παλιά τεχνοτροπία για να θυμίζει, στους νεώτερους, το οθωμανικό παρελθόν της πόλης τους.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου αύριο στα Σκόπια





Μάρτιος 24, 2010

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu (φωτό) κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του της πΓΔΜ θα επισκεφθεί επίσημα τα Σκόπια στις 25 και 26 Μαρτίου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα ‘Χαμπερλέρ’ σε σημερινό της δημοσίευμα.


Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκε Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Τράϊκο Βελιανόφσκι. Θα συναντηθεί, επίσης, με την Φιλοτουρκική Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του προσκεκλημενου τούρκου υπουργού.

Ο Νταβούτογλου θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων με θέμα «Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τα Βαλκάνια», θα κάνει επίσης τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου 'Γιουνούς Εμρέ'. Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του θα επισκεφθεί τις πόλεις Οχρίδα, Μοναστήρι, Τέτοβο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πΓΔΜ είναι ο παράγων ειρήνης και σταθερότητας των Βαλκανίων και η Τουρκία υποστηρίζει, ένθερμα, την ένταξη της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο σκοπός της επίσκεψης του Νταβούτογλου είναι «να συζητήσει με την σκοπιανή ηγεσία ζητήματα και θέματα περιιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σερβία: 11η επέτειος βομβαρδισμού του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ




Μάρτιος 24, 2010

Βελιγράδι.



Σήμερα συμπληρώνονται ένδεκα χρόνια από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές βομβαρδίζοντας στρατηγικούς στόχους της Σερβίας.

Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, σήμερα το απόγευμα, σε όλη τη Σερβία θα ηχούν οι σειρήνες εκπέμποντας, συμβολικά, το σήμα του τερματισμού της εναέριας επίθεσης.

Η 24η Μαρτίου στην πρόσφατη ιστορία της Σερβίας χαρακτηρίζεται ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των βομβαρδισμών της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου (Γιουγκοσλαβίας) διήρκεσαν 78 ημέρες και σκοτώθηκαν σε όλη τη διάρκειά τους 1002 στρατιώτες  και 2.000 άτομα άμαχου πληθυσμού.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επιτεθεί στη Σερβία απορρίπτοντας τη διευθέτηση του Κοσσυφοπεδίου, μία διευθέτηση που εκπονήθηκε από τη διεθνή κοινότητα και την οποία είχαν υπογράψει και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Παραβιάσεις Τουρκαλάδων – Ματαίωση επίσκεψης Χρυσοχοϊδη σε Τουρκία




Μάρτιος 24, 2010



Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης προς την προκλητικότητα της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο επισημαίνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην αναφορά του δηλώνει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακύρωσε προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης είναι οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ενόχληση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Frontex (Οργανισμού για τα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης).

Οι δύο υπουργοί είχαν προγραμματισμένη συνάντηση για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις στο αυξημένο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Информационна Агенция "Фокус"


Πρόξενος Κορυτσάς: καταγγέλλει πρόεδρο ‘Ομόνοιας’ για χρηματισμό





Μάρτιος 24, 2010

Κορυτσά- Αλβανία

«Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου, αντέδρασε μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Ομόνοιας Κορυτσάς, Σπύρου Λίτση, ότι το ελληνικό προξενείο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα της Ομόνοιας»

Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπέρια» που σημειώνει πως ο έλληνας πρόξενος κατηγορεί τον Λίτση για κατάχρηση χρημάτων, χρηματισμό, ψευδή προσκόμιση εγγράφων για θεωρήσεις και ακόμη για παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν και θεώρηση εγγράφων σε καταζητούμενα άτομα από την Ιντερπόλ.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά σχετικά με τον πρόεδρο της Ομόνοιας, αλλά απλά δεν το παραδέχεται. Από τότε που ανέλαβα το προξενείο της Κορυτσάς έχω πληροφορηθεί για αποδοχή χρημάτων από αυτόν προκειμένου να αποσταλούν παιδιά σε κατασκηνώσεις της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ζήτημα που καθορίζεται από τα θεσμικά όργανα και ο Λίτσης δεν έχει αρμοδιότητα να ζητάει χρήματα για αυτό.»

Ο τοπικός πρόεδρος της ‘Ομόνοιας’ Σπύρος Λίτσης αντέδρασε στις καταγγελίες αυτές πως δεν είναι αλήθεια και δήλωσε πως τα χρήματα δεν τα πήρε ο ίδιος αλλά η ‘Ομόνοια’.

Ο πρόξενος όμως της Κορυτσάς ήταν καταιγιστικός:

«Όταν του ζητήθηκε να υποβάλλει σχετικό λογαριασμό για όλα αυτά, αρνήθηκε και δήλωσε πως δεν είχε σχετικά έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή, αφού δεν πήγαν στην ‘Ομόνοια’ που πήγαν αυτά τα χρήματα;»

Οι καταγγελίες του προξένου Θεόδωρου Οικονόμου επεκτείνονται και σε κατάχρηση βοήθειας ελληνικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι υλικά τα οποία ελάμβανε για δεινοπαθούντες ομογενείς τα πουλούσε και με τις πράξεις του αυτές ενεργούσε αποδυναμωτικά για την οργάνωση της ‘Ομόνοιας’.

Ζήτησε μάλιστα την απομάκρυνσή του από το προεδρείο της οργάνωσης ώστε να αναλάβουν άνθρωποι ειλικρινείς και παραγωγικοί στην υπεύθυνη αυτή θέση.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος