Βελιγράδι: Η Σερβία γιόρτασε την ελληνική επανάσταση του ΄21



Μάρτιος 25, 2010

Από το Σερβικό πατριαρχείο, σήμερα αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε ο εορτασμός της ελληνικής εθνικής επετείου που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.

«Με τη χάρη του θεού ο επίσκοπος της σερβικής πόλης Bački με τον επίσκοπο της πόλης Hvostanskog, και με την παρουσία της Αυτού Αγιότητας του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου, συλλειτούργησαν σήμερα στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Βελιγραδίου για την εορτή του Ευαγγελισμού, με το νέο ημερολόγιο και ακολούθησε δοξολογία με την ευκαιρία της Ελληνικής Απελευθερωτικής Εξέγερσης του 1821 από την τουρκική σκλαβιά.

Στη δοξολογία συμμετείχαν η εξοχότητα του Πρέσβη της Ελλάδας, Δημοσθένης Στοίδης, εξέχοντες εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι της ένωσης Σερβο- ελληνικής φιλίας καθώς και της ελληνικής κοινότητας της Σερβίας".

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Γενεύη: καταδικάζει την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων



Μάρτιος 25, 2010 (αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων)

Σήμερα νωρίς το απόγευμα ψηφίστηκε στη Γενεύη πρόταση της τμήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της Δυσφήμισης των Θρησκειών. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 20 χώρες του Οργανισμού, ενώ 17 ψήφισαν κατά και 8 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Το προταθέν κείμενο είχε τον τίτλο, όπως γράφει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, «Η καταπολέμηση της δυσφήμισης των Θρησκειών» και αναφερόταν στη δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο ψήφισμα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει την ανησυχία του για τη συχνή και εσφαλμένη σύνδεση του Ισλάμ με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τρομοκρατίας. Εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή του σε νόμους και διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων που «οδηγούν, έτσι, στο στιγματισμό των μειονοτήτων, νομιμοποιώντας τις διακρίσεις που υφίστανται οι Μουσουλμάνοι».

Στο ψήφισμα εμπεριέχεται και το ευαίσθητο θέμα της νομιμοποίησης κατασκευής μιναρέδων από τους μουσουλμάνους.
«Το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων καθώς και άλλα μεροληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από ορισμένες κυβερνήσεις».
Παρόλα αυτά, το ψήφισμα, σημειώνει το αιγυπτιακό πρακτορείο, παρέλειψε να προβεί σε αναφορά για την Ελβετία, που πρόσφατα απαγόρευσε την ανέγερση μιναρέδων στη χώρα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Ουκρανία: Δώρο ΗΠΑ 11 εκατ. δολαρίων για ουκρανικό στρατό





Μάρτιος 25, 2010


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο πλαίσιο του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη ύψους 11 εκατ. δολαρίων», αναφέρει δημοσίευμα του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων σήμερα, αργά το απόγευμα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια σύσκεψης που είχαν στο Κίεβο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλ Έτζελ με τον αμερικανό πρέσβη Jhon Tefft.

Ο ουκρανός υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της αμερικανικής πλευράς και σημείωσε ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική χρήση αυτής της στήριξης ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την απλοποίηση των τελωνειακών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να συντομευθεί η παράδοση του υλικού.

Ο αμερικανός πρέσβης επεσήμανε τις ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις της χώρας του με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε πως τα δύο μέρη οφείλουν μαζί και προσεκτικά να παρακολουθούν και να αναλύουν τις προτεραιότητες της διμερούς συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα όπως έχει προγραμματισθεί για την επόμενη διετία.

«Τα θέμα της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για εμάς είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο Μιχαήλ Έτζελ προσθέτοντας πως «έγινε ήδη παράδοση για μας, η αποτελεσματικότητα που υπάρχει από τη διμερή συνεργασία στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις".

Αναφέρθηκε μάλιστα στις ουκρανο-αμερικανικές ασκήσεις «Sea Beeze», τονίζοντας πως για το ουκρανικό ναυτικό οι διεθνείς αυτές ασκήσεις ήταν πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές.

«Για μας», επεσήμανε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος».

Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, εξάλλου, μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της γλωσσικής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στην εκμάθηση δηλαδή της αμερικανικής-αγγλικής γλώσσας μια δυσκολία που παρατηρήθηκε στις κοινές ασκήσεις.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Οι Μαρτυρικοί Ήρωες από την Σκοπιά Φλώρινας

Τότε που η Μακεδονία, ήταν ακόμη σκλαβωμένη στους Οθωμανούς...
Τότε που οι Έλληνες πάλευαν μόνοι τους σε πόλεις και σε οικισμούς λησμονημένους...
Τότε που οι Μακεδόνες πάλευαν και παλεύουν να αποδείξουν το αυταπόδεικτο...
Τότε που υπήρχαν αληθινοί Έλληνες...
Τότε...
Ας αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς του Ήρωες...



Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους της Σκοπιάς για τις πληροφορίες.

makedonas82

Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Στις Βρυξέλλες δίνεται εξαιρετική ευκαιρία για το όνομα




Μάρτιος 25, 2010

«Η συνάντηση Παπανδρέου – Γκρουέφσκι που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μέρος των προσπαθειών που καταβάλλεται υπό της αιγίδας των ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα της χώρας» γράφει στο σημερινό της φύλλο η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Ο πρέσβης, εξάλλου, των ΗΠΑ στα Σκόπια, Philip Reeker, που συνηθίζει να επεμβαίνει στις πολιτικές  διεργασίες της γειτονικής χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η συνάντηση των πρωθυπουργών Νίκολα Γκρουέφσκι και Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουν την πρόοδο και τα προβλήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών και να βοηθήσει στη έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μια κρίσιμη και πολύ σημαντική συγκυρία, για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της πΓΔΜ και ολόκληρης της περιοχής. Ως εκ τούτου τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό».

Η συνάντηση μεταξύ Γκρουέφσκι και Παπανδρέου θα είναι τρίτη μέσα σε ένα εξάμηνο. Οι δύο προηγούμενες, στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και στις 27 Νοεμβρίου στο ελληνικό τμήμα των Πρεσπών, δεν έδωσαν κάποια ώθηση για πρόοδο στις διακρατικές συνομιλίες. Ωστόσο, εκτιμούνται ως θετικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Τις παραμονές της νέας συνάντησης, γράφει η εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας προέβη σε μια δήλωση. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, οι άμεσες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΗΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κλείσει το θέμα. Η θέση μας και η εθνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστές. Περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ να αλλάξει την προσέγγισή της και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με εποικοδομητικές συζητήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σύντομα», δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Ωστόσο το ζήτημα της ταυτότητας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα προσθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Αλβανική εφημερίδα: Αδυναμία Αλβανίας σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ





Μάρτιος 25, 2010


Τη αδυναμία  της Αλβανίας να διατηρήσει διαβαθμισμένες νατοϊκές πληροφορίες, αναφέρει σε άρθρο της η αλβανική εφημερίδα ‘Γκαζέτα Αλμπάνια’ σε συνεργασία της με την Deutsche Welle

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, της δίνει, εντούτοις, το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες της Συμμαχίας.

Ο Shyqyri Dekavelli (φωτό) διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας, στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Συμμαχίας, τόνισε πως η Αλβανία πληροί τα πρότυπα ασφαλείας σύμφωνα με τους νατοϊκούς κανονισμούς, τόσο για την πιστοποίηση του προσωπικού που χρησιμοποιεί τις διαβαθμισμένες πληροφορίες, όσο και τη διασφάλιση των δικτύων επικοινωνίας με on-line συνδέσεις μέσω οπτικών ινών.

Το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση των διαβαθμισμένων πληροφοριών έγινε στην Αλβανία το 1999 με την έγκριση σχετικού νόμου, ο οποίος συντάχθηκε με τη βοήθεια Αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Το σχέδιο νόμου είχε βασιστεί στην αμερικανική νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριών του επιπέδου αυτού.

Από την έγκρισή του μέχρι σήμερα ο νόμος αυτός έχει συμπληρωθεί με κανονιστικές πράξεις, σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ.

Με βάση αυτές τις κανονιστικές πράξεις η Αλβανία έχει επικυρώσει 15 διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη, για την αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών τις οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Οι διακινητές διαβαθμισμένων εγγράφων

Ένα κύριο ζητούμενο είναι τα πιστοποιητικά ασφαλείας των εργαζομένων στον τομέα αυτόν και κυρίως σε όσους εργάζονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι οποίοι χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες πληροφορίες, ανταλλάσσονται με χώρες του ΝΑΤΟ.

Η πιστοποίηση ή ο χαρακτηρισμός των υπαλλήλων αυτών ως 'άκρως απόρρητος' πραγματοποιείται μέσω ορισμένων τυποποιημένων διαδικασιών σύμφωνα με οδηγίες του Γραφείου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η κατάργηση της κρυπτογραφίας

Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του δικτύου επικοινωνιών και της παροχής on-line σύνδεσης της Αλβανίας με την έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, το παλαιό σύστημα της κρυπτογράφησης των πληροφοριών αντικαταστάθηκε με άλλο σύστημα επικοινωνίας.

Το δίκτυο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Internet. Δημιουργήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ με βάση τις οπτικές ίνες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρεμβολών και υποκλοπών και η λειτουργία του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της λειτουργίας πολύ σύντομα από το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών.

Στο στάδιο όμως αυτό η Αλβανία δεν είναι εκσυγχρονισμένη. Τα συστήματα ποικίλουν και αλλάζουν τακτικά και η Αλβανία οφείλει να ακολουθεί τις καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτό απαιτεί γνώση αλλά και την έγκριση της ανάλογης νομοθεσίας στη χώρα.

«Τα πρότυπα εξελίσσονται, οι οδηγίες του ΝΑΤΟ διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο, απαιτείται συνεχή παρακολούθηση και εκσυγχρονισμός. Έχουμε επίγνωση των αλλαγών και οφείλουμε να εναρμονίσουμ τη νομοθεσία μας" εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας, Dekavelli.

Οι ‘άκρως απόρρητες’ πληροφορίες του ΝΑΤΟ

Η αλβανική νομοθεσία έχει εναρμονιστεί με την ισχύουσα κανονικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

«Εάν το ΝΑΤΟ απαιτεί μια πληροφορία να διατηρηθεί ως ‘ cosmic άκρως απόρρητος’ έχουμε τη δυνατότητα να την εφαρμόσουμε, όπως επίσης και την πληροφορία που χαρακτηρίζεται ως μυστική, εμπιστευτική ή περιορισμένης διαβάθμισης» λέει ο προαναφερόμενος διευθυντής ασφαλείας.

Δεν πληροί ακόμη του όρους

Ωστόσο παραδέχεται πως οι πληροφορίες που κομίζουν μυστικά του ΝΑΤΟ με την ένδειξη ΝΑΤΟ "Cosmic Top Secret", η Αλβανία εξακολουθεί να μην πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει ακόμη να στέλνει  πληροφορίες αυτού του είδους στην Αλβανία. Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία της τήρησης των προτύπων για την προστασία των πληροφοριών αυτών, οι οποίες, βέβαια, είναι ελάχιστες αν όχι σπάνιες. Όταν όμως πέσουν σε λάθος χέρια υπάρχει σοβαρή υπονόμευση των δεδομένων του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του» θα διευκρινίσει ο Dekavelli.

Ένα χρόνο μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, η πρόσβαση της χώρας στην απόκτηση ‘μυστικών’ νατοϊκών πληροφοριών παραμένει ακόμη καίριο ζητούμενο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος