Σκόπια:Τουρκικό πολιτιστικό κέντρο εγκαινίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με την υπουργό Πολιτισμού των Σκοπίων, κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων του πολιτιστικού κέντρου ' Γιουνούς Εμρέ', συνοδευόμενοι από τουρκικές προσωπικότητες που ήρθαν για την εκδήλωση αυτήν.
Μάρτιος 26, 2010

Το Πολιτιστικό Κέντρο ‘Γιουνούς Εμρέ’ στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται από χθες στη γειτονική χώρα, παρουσία πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων της Τουρκίας που ήρθαν για το σκοπό αυτό στα Σκόπια.

Το πολιτιστικό κέντρο θα έχει ως στόχο, τονίζει το ‘makfax’ την ανάπτυξη και εμβάθυνση της φιλίας και των διαπολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της πΓΔΜ, με αμοιβαίες παρουσιάσεις έργων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων μέσω των οποίων θα προωθείται η τέχνη και η ιστορία.

Το κέντρο αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη γνώση της τουρκικής και ‘μακεδονικής’ γλώσσας, τη γνώση του πολιτισμού και της θρησκείας των δύο χωρών» δήλωσε στα εγκαίνια ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η υπουργός πολιτισμού της πΓΔΜ, Ελισάβετ Καντσέφσκα – Μίλφσκα, είπε ότι με τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου προβλέπεται η έναρξη στενότερης συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, των δύο χωρών.

Ένας από τους σκοπούς του κέντρου είναι και η ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ πΓΔΜ και Τουρκίας, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Οι τάφοι των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία και το μίσος των αλβανοτσάμηδων

Μάρτιος 26, 2010

Οι ελληνικές εφημερίδες αναφέρουν την επικύρωση από την αλβανική βουλή –ψηφίστηκε χθες το απόγευμα- της συμφωνίας με την Ελλάδα για την «έρευνα, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41».

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, η συμφωνία επικυρώθηκε με 66 ψήφους υπέρ, από τους βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος, πέντε κατά και μια αποχή.

Θα δημιουργηθούν δύο νεκροταφεία (και μνημεία), στην Κλεισούρα και την Κορυτσά, προς τιμή των Ελλήνων μαχητών, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Τώρα ας πάμε στον αλβανικό τύπο να δούμε ποιοι και γιατί ψήφισαν κατά.

Το παρουσιάζουμε γιατί έχει ενδιαφέρον.

«Δύο βουλευτές», γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Albania’, “ που εκπροσωπούν την ομάδα των Cam (Τσάμηδων) αντιτάχθηκαν σθεναρά στην έγκριση της συμφωνίας για την κατασκευή του νεκροταφείου των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία.

Ο Shpëtim Idrizi  (φωτό) δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της το δικαίωμα των Τσάμηδων να επισκεφθούν τα εδάφη τους και τους τάφους των προγόνων τους».

Στη συνέχεια θα υποστηρίξει στο αλβανικό κοινοβούλιο, τα εξής:

«Ο ελληνικός στρατός επιδιώκει την κατασκευή τάφων στην Αλβανία, για την εποχή που ήρθε σαν στρατός κατοχής και όχι ως απελευθερωτής. Κατέστρεψε κάθε μουσουλμανικό ιερό στην Αλβανία. Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ την κατάσταση πολέμου με την Αλβανία και ως εκ τούτου, το ‘PDU’ θα καταψηφίσει τη συμφωνία αυτή».

Ο πωρωμένος αυτός αλβανός πολιτικός θα συνεχίσει το λίβελό του στο αλβανικό κοινοβούλιο τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η συμφωνία που συζητείται, δεν είναι τυχαίο που θα εγκριθεί σήμερα, την ημέρα της απελευθέρωσης της οθωμανικής Ελλάδας από τους εισβολείς. Φαίνεται ότι θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο σήμερα στην Ελλάδα, ενώ αυτή ξεχνά ποιοι είναι οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που έφεραν την απελευθέρωση στην Ελλάδα».

Ο Dashamir Tahiri που ανήκει και αυτός στο κόμμα ‘PDU’, δήλωσε πως δεν μπορεί να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη γενοκτονία σε βάρος των αλβανο-Τσάμηδων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Υποστηρίζουμε την Ελλάδα- το πρωτότυπο κείμενο των Βρυξελλών




Μάρτιος 26, 2010

Βρυξέλλες.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ



Επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι όλα τα μέρη της ζώνης του ευρώ πρέπει να ασκούν υγιείς εθνικές πολιτικές βάσει των συμφωνηθέντων κανόνων και πρέπει να έχουν επίγνωση της κοινής ευθύνης τους για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επικροτούμε τα συμπληρωματικά μέτρα που αναγγέλθηκαν στις 3 Μαρτίου και τα οποία επαρκούν για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.

Τα μέτρα εξυγίανσης που έλαβε η Ελλάδα αποτελούν σημαντική συμβολή προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας και της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδοτική υποστήριξη. 'ς εκ τούτου, δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αναφέρεται κατωτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ επιβεβαιώνουν εκ νέου την ετοιμότητά τους να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εφόσον χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, όπως αποφασίστηκε την 11η Φεβρουαρίου.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν σε συντονισμένο διμερή δανεισμό, στο πλαίσιο δέσμης η οποία θα περιλαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο μηχανισμός αυτός ο οποίος συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο, το οποίο θα σημαίνει ιδίως ότι δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς. Οποιαδήποτε εκταμίευση σχετική με τον διμερή δανεισμό θα αποφασίζεται με ομοφωνία από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, βάσει αυστηρών προϋποθέσεων καθώς και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναμένουμε από τα κράτη μέλη του ευρώ να συμμετάσχουν με βάση την κλείδα κατανομής της ΕΚΤ που τους αντιστοιχεί.

Στόχος του μηχανισμού αυτού δεν θα είναι η παροχή χρηματοδότησης με βάση ένα μέσο όρο των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να θέτει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές το συντομότερο δυνατό, μέσω της κατάλληλης τιμολόγησης κινδύνων. Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται με μη χαριστικούς όρους, δηλ. δεν θα περιλαμβάνουν στοιχεία επιδότησης. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται δυνάμει του μηχανισμού αυτού θα συνάδουν πλήρως με τη Συνθήκη και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή πολιτικών που αποβλέπουν στην αποκατάσταση ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ισχυρό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουμε να ενισχυθεί ο ρόλος του στον οικονομικό συντονισμό και στον καθορισμό της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο για την εξασφάλιση δημοσιονομικής διατηρησιμότητας στην ευρωζώνη και την ενίσχυση της ικανότητάς της να ενεργεί σε περιόδους κρίσης.

Στο μέλλον, πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων καθώς και των μέσων για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Επιπλέον, χρειαζόμαστε ένα εύρωστο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρίσεων, τηρουμένης της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης των κρατών μελών.

Ζητούμε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συστήσει, σε συνεργασία με την Επιτροπή, ειδική ομάδα με αντιπροσώπους των κρατών μελών, της εναλλασσόμενης Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα υποβάλει στο Συμβούλιο, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού, αφού διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις προς ενίσχυση του νομικού πλαισίου.



Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

26/03/2010 - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - 25/26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (Ελληνικά)


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Εφημ. ‘Ντνέβνικ’ : Άρθρο του ΥΠΕΞ Τουρκίας για σχέσεις Σκόπιας-Τουρκίας



Μάρτιος 26, 2010

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται από χθες στα Σκόπια. Στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο χωρών, η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ντνέβνικ’ δημοσίευσε ένα άρθρο που έγραψε ο τούρκος υπουργός αποκλειστικά για τη εφημερίδα αυτήν.

Από το άρθρο αυτό θα φιλοξενήσουμε, ασχολίαστα, ορισμένα αυτούσια τμήματα. Ο Τούρκος υπουργός, πάντως, τίθεται υπέρ ενός πολυεθνικού συνονθυλεύματος καθώς ονειρεύεται τις παλιές δόξες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παραθέτει μάλιστα και το Μέγα Αλέξανδρο ως εκφραστή μιας πολυ-εθνικής κρατικής οντότητας. Τίθεται σαφώς υπέρ του κοσμοπολιστισμού κλπ.

Ας δούμε μερικά τμήματά του.

«Ανάμεσα στην πΓΔΜ και της Τουρκίας υπάρχουν σχέσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα στον 21ο αιώνα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και την εθνική ταυτότητα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε πρεσβευτή της».

« Η Τουρκία προσφέρει την ειλικρινή υποστήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια θέση της πΓΔΜ στην Ευρώπη και τον κόσμο ως μια σταθερή και ευημερούσα χώρα της περιοχής. Η ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση, οι δημοκρατικές αξίες, οι πολιτιστική πολυφωνία, αποτελούν κοινούς στόχους μας. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν ειλικρινά να συμπεριληφθούν στο επόμενο κύμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης».

«Τι ώθησε το μεγάλο Μακεδόνα, τον Μέγα Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ. να περάσει στην Ασία, στην Τροία, στην Έφεσο, στη Μίλητο, στην Αλικαρνασσό, στην Άγκυρα; Η μεγάλη ιδέα του για το κοσμοπολίτικο όραμά του. Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε για την ‘ενότητα της καρδιάς’ ή με άλλα λόγια η προσωπικότητά του εξομοιώνεται με τον «παγκόσμιο πολίτη». Είχε ενστερνιστεί την ιδέα της συγχώνευσης όλου του κόσμου. Το όραμα ενός πολίτη, πέρα από την συγκρότηση του όρου ‘εθνους-κράτους’ που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση σήμερα. Και είναι το όραμα του κοσμοπολιτισμού που μπορεί μόνον να αντιπαρατεθεί σε αυτήν».

«Οι λαοί των Βαλκανίων εκατοντάδες χρόνια- μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία- έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα συμβίωσης, ανοχής και ειρήνης στα Σκόπια, στο Σεράγεβο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη. Και τώρα είναι σε θέση να το επαναλάβουν».

« Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη πΓΔΜ καθορίζονται ως στρατηγικές και εξαιρετικές. Οι τακτικές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Μέρα στη μέρα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται όλο και περισσότερο στον τομέα της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις δύο χώρες που προσμένει την αξιοποίησή του. Και παρά την οικονομική κρίση οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις δεν φαίνονται να έχουν επηρεαστεί, πράγμα που δείχνουν την αντοχή τους.

Οι μεγάλες επενδύσεις μας, είναι γνωστές, σε διεθνές επίπεδο, και αποτελούν τον καλύτερο δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού και της Τουρκίας για το μέλλον της πΓΔΜ»



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Βουλγαρικοί Τάφοι Θεσσαλονίκης: Ο Ντιμιτρόφ τους θυμήθηκε μετά ενενήντα χρόνια...




Μάρτιος 26, 2010



Ο Βούλγαρος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ (φωτό δίπλα) ήρθε προχθές στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τρία βρετανικά νεκροταφεία του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκονται στην πόλη, συνοδευόμενος από το Γενικό πρόξενο της Βουλγαρίας Λαχεζάρ Ιβανόφ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση, στα νεκροταφεία αυτά έχουν ενταφιασθεί 240 στρατιώτες της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως στους τάφους των στρατιωτών τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου είναι αναγεγραμμένες στη βουλγαρική γλώσσα.

Τα στρατιωτικά νεκροταφεία διατηρούνται εξ ολοκλήρου από την αγγλική κυβέρνηση. Οι επιτύμβιες στήλες είναι παρόμοιες των μνημείων των βρετανών στρατιωτών.

Αυτό εντυπωσίασε, ευχάριστα, το Βούλγαρο υπουργό και δεν δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει:

«Εδώ και 20 χρόνια ασχολούμαι με τα νεκροταφεία του πολέμου, γνωρίζω πως η διεθνής νομοθεσία δεν υποχρεώνει την αγγλική πλευρά να φροντίζει τα μνημεία των ξένων στρατευμάτων αλλά παρόλα αυτά οι Βρετανοί το έχουν κάνει»...

Ο Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ δήλωσε πως θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο,  μια κυβερνητική αντιπροσωπεία, να κάνει επίσημη επίσκεψη, για να αποθέσει λουλούδια στους τάφους των βούλγαρων στρατιωτών.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σκόπια : Η συνάντηση Γκρουέφσκι Παπανδρέου χωρίς αποτέλεσμα




Μάρτιος 26, 2010

Αμέσως μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, χθες το μεσημέρι, σε ανταπόκρισή του το σκοπιανό ‘Μακφάξ’ ανέφερε πως οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Η συνάντηση που ήταν η τρίτη κατά σειρά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και κράτησε 40 λεπτά της ώρας δεν φαίνεται να έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Τέσσερις ώρες αργότερα, το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, θα δημοσιεύσει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι σχετικά με τη συνάντηση αυτή.

«Οι θέσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας παραμένουν διαφορετικές» δήλωσε ο Μιλοσόσκι.

Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι θετικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους συναντήσεις δίνουν την ευχέρεια ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης κατανόησης και ενδεχόμενης προόδου σε μια σύγκλιση θέσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν παρόλα αυτά, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ, χωρίς την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, ο Μιλοσόσκι απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την Ένωση και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πρέπει η χώρα του να πληροί, οπωσδήποτε και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει το πολιτικό μέρος των κριτηρίων αυτών.

Σε ερώτηση προς τον σκοπιανό υπουργό να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, για το ενδεχόμενο μια αποδεκτής λύσης με το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ο Μιλοσόσκι είπε πως δεν μπορεί να προβεί σε ιδιαίτερες επισημάνσεις, αλλά τόνισε ότι «δεν θεωρώ λογικό οι συνομιλίες αυτές να οδηγήσουν σε μερικές συμβιβαστικές προτάσεις».

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται μέσα στον Απρίλιο να επισκεφθεί τις δύο χώρες, προκειμένου να καθοριστούν ορισμένοι όροι των δύο πλευρών, οι οποίοι όροι, διατυπώθηκαν κατά την τελευταία επίσκεψή του, και από τις δύο πλευρές.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος