Σκόπια: Στα σχολεία η «Γλώσσα και πολιτισμός των Βλάχων»

Σεπτέμβριος 12, 2010

«Το μάθημα «Γλώσσα και πολιτισμός των Βλάχων» θα παρακολουθήσουν περίπου 700 μαθητές από διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά που δεν ανήκουν στην βλάχικη κοινότητα», γράφει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέστ’.

Τρία βιβλία υπάρχουν για τους Βλάχους της πΓΔΜ που έχουν ως θέμα «Γλώσσα και Πολιτισμός των Βλάχων» για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη τάξη της εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

Βουλγαρική ‘Στάνταρτ’: «Η αρχαιότερη γραφή του κόσμου δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία»




Ο αρχαιολόγος Οβτσάροφ δείχνει στο φακό την  επιγραφή της κεραμικής πλάκας
Σεπτέμβριος 12, 2010

"Τα βουλγαρικά εδάφη έκρυβαν την παλαιότερη γραφή του κόσμου. Και δεν είναι μια φαντασίωση που γεννήθηκε στο κεφάλι ενός ημιμαθή.

Η πολύκροτη είδηση βγήκε από τη συνέντευξη του καθηγητή αρχαιολόγου Νικολαι Οβτσάροφ".

Τα παραπάνω γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο 'Στάνταρτ' παρουσιάζοντας την εικονιζόμενη επιγραφή.
Η απόδειξη ήρθε από ένα εικονογραφημένο κεραμικό πλακίδιο που είναι γραμμένο με αλφάβητο όπως το αιγυπτιακό.

Το πλακίδιο αυτό το έκανε δώρο στον καθηγητή ένας επιχειρηματίας ο οποίος θέλησε να παραμείνει την ανωνυμία.

Ο Οβτσάροφ ανέφερε ότι το εύρημα ήταν από περιοχή της νότιας Βουλγαρίας. Βρισκόταν επί μια εικοσαετία στην ιδιωτική συλλογή του επιχειρηματία και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Με τα λόγια αυτά ο αρχαιολόγος παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πιο αρχαία γραφή του κόσμου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής αρχαιολόγος, δεν είναι το μοναδικό κεραμικό με εγχάρακτες παραστάσεις-γράμματα, που βρέθηκε σε περιοχή της νότιας Βουλγαρίας.

Αλβανική Εφημερίδα: Ο Παπανδρέου « θέτει θέμα ελληνικής μειονότητας στην ένταξη της Αλβανίας»




Σεπτέμβριος 12, 2010



Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η ασάφεια που παρουσιάστηκε σε παρουσίαση του BBC στην αλβανική γλώσσα, που αναφέρονταν στο θέμα αυτό, άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα αδιαφορεί για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και επαφίεται μόνον, στην προστασία της από το αλβανικό κράτος με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας αυτής.

Παρά το γεγονός, τονίζει η αλβανική εφημερίδα, ότι στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα πλαίσια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ήταν αφιερωμένο, εξ’ ολοκλήρου στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ρωτήθηκε εντούτοις, ο Παπανδρέου από τους δημοσιογράφους, για το γεγονός της Χιμάρας, όπου σκοτώθηκε ένας πολίτης που η ελληνική πλευρά το χαρακτήρισε ως εθνικιστική ενέργεια.