Ο Κουστουρίτσα προσβεβλημένος εγκατέλειψε φεστιβάλ στην Τουρκία

Οκτώβριος 10, 2010.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει το φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αττάλεια της Τουρκίας που ήταν τιμώμενη χώρα. Η απόφασή του αυτή προκλήθηκε από τις  απόψεις του, υπέρ της πατρίδας του, της  Σερβίας, για τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Κατηγόρησε την τιμώμενη χώρα, για βαρβαρότητα και πρωτογονισμό στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια του 47ου φεστιβάλ κινηματογράφου και πρόσθεσε ότι ακυρώνει όλες τις υποχρεώσεις του στο Φεστιβάλ και εγκαταλείπει την Τουρκία.

Σκοπιανό ‘Σίτελ’ : Ο Γιώργος Νεονάκης ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για διακρίσεις Σλαβομακεδόνων




Οκτώβριος 10, 2010.

«Θα γυριστεί ντοκιμαντέρ για τα παιδιά των προσφύγων , με πρωτοβουλία μιας αντι-εθνικιστικής οργάνωσης από την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει τη νοοτροπία της ελληνικής κοινής γνώμης και να απαιτήσει την μεταβολή των μεροληπτικών νόμων του νότιου γείτονα», αναφέρει σήμερα η σκοπιανή τηλεόραση ‘Σίτελ’.

Το ντοκιμαντέρ θα εμφανίζει τη τύχη των παιδιών των προσφύγων, τους πολιτικούς πρόσφυγες και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να διαρκούν, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μέσα σε δώδεκα συνεντεύξεις που καταγράφονται στην πΓΔΜ, από την ‘αντιεθνικιστική πρωτοβουλία’, αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή των πολιτών και των πολιτικών στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι με την επιμονή θα ξεπεράσουμε τις πιέσεις, δήλωσε ο Γιώργος Νεονάκης, που δεν αναμένει σημαντικά προβλήματα αλλά και να υπάρξουν ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν.

Οι επισκέπτες από την Ελλάδα σήμερα συναντήθηκαν με τα παιδιά των προσφύγων στα Σκόπια. Υποσχέθηκαν ότι το ντοκιμαντέρ δεν θα είναι η μοναδική δραστηριότητά τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ο Νεονάκης, μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, συλλογής υπογραφών και προσπάθειας οργάνωσης συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αναμενόμενη ταινία θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες ώστε να εμφανιστεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για να δείτε την εκδήλωση και τις δηλώσεις πατήστε ΕΔΩ

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τούρκοι Σκοπίων: «Διαμαρτυρόμαστε για έλλειψη τουρκικών βιβλίων»




Οκτώβριος 10, 2010

Οι μαθητές της τουρκικής κοινότητας των Σκοπίων διαμαρτύρονται γιατί επί τρία χρόνια μελετούν χωρίς βιβλία.

Οι μαθητές δυσκολεύονται να μάθουν με την υπαγόρευση, τονίζουν οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί των Σκοπίων.

Βελιγράδι: Διαμαρτυρία με τραυματισμούς για παρέλαση γκέι




Οκτώβριος 10, 2010.

Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες έκλεισαν το κέντρο του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθούν για τον σχεδιασμό των ομοφυλοφίλων να παρελάσουν την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να αναφερθούν 95 τραυματισμοί πολιτών.

Επιπρόσθετα εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βελιγραδίου δήλωσε ότι 78 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οδομαχίες.

Αλβανικό ‘Top Channel’: Οι Έλληνες θέλουν να επεκταθούν στον αλβανικό τομέα ενέργειας



Οκτώβριος 10, 2010.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας σχεδιάζει να επεκταθεί δημιουργώντας υποκαταστήματά στην Αλβανία, αναφέρει η αλβανική τηλεόραση ‘Τόπ Τσάνελ’ επικαλούμενη δημοσίευμα της “Γκαζέτα Σκίπ’’.

Το δημιουργούμενο κλίμα το οποίο αλλάζει το σκηνικό στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ισχυρά μέτρα φορολόγησης αλλά και οι οδηγίες της ΕΕ για ελευθέρωση της αγοράς, ωθούν την ελληνική ΔΕΗ να μειώσει τη δραστηριότητά της στη χώρα και προσβλέπει να επεκταθεί σε χώρες της περιοχής με κυρίαρχη προτεραιότητα την Αλβανία. Η ελληνική εταιρία θα υλοποιήσει διάφορα έργα με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Η Ιστορική Διαμάχη Βουλγαρίας –Σκοπίων

Μέρος Πρώτον




Γράφει ο Βίκτωρ Σβετανόσκι- Виктор Цветаноски

Εφημερίδα ‘Ούτρισκσι Βέσνικ’  8 Οκτ. 2010

Οι σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας,  για μια περίοδο μεγαλύτερης των δώδεκα ετών, έχουν ψυχρανθεί από το βαρύ φορτίο του παρελθόντος, για το οποίο οι ιστορικοί των δύο χωρών έχουν διαφορετικές απόψεις.

Για τη Βουλγαρία, η περιοχή των Σκοπίων, αποτελεί ένα μαρτυρικό κομμάτι της βουλγαρικής ιστορίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες τους αυτές, η παλαιά Βουλγαρία πολέμησε γι’ αυτήν και έχασε πολλούς πολέμους. Για τη Σόφια, της Βουλγαρίας, ο ‘μακεδονικός’ λαός, το ‘μακεδονικό έθνος’ και η ‘μακεδονική’ γλώσσα ανήκουν στη σφαίρα της τεχνητής δημιουργίας.

Οι Σκοπιανοί ιστορικοί ερμηνεύοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζουν, ότι τους αρνείται η μοναδικότητα του ‘μακεδονικού’ λαού και έθνους. Μέσα σε όλες αυτές τις διαφωνίες συμφωνούν, εντούτοις, σε ένα θέμα: ο ‘σλαβομακεδονικός’ και ο βουλγαρικός λαός είναι συγγενή έθνη (στο κείμενο: многу блиски народи- πολύ κοντινά έθνη).