‘Канал 5’: Το ‘Ουράνιο Τόξο’ δεν θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές της Ελλάδας

Οκτώβριος 28, 2010.

Το κόμμα των σλαβόφωνων στην Ελλάδα, «Ουράνιο Τόξο» αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί οι εκλογές αυτές είναι νέες και δεν έχουν ετοιμάσει καταλόγους υποψηφίων για υποψήφιους δημάρχους.

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε η μείωση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων


Οκτώβριος 28, 2010. (Focus)

Σόφια.

Με 95 ψήφους υπέρ, 19 ψήφους κατά και 8 αποχές, οι νομοθέτες στη Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για την έκδοση της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, το οποίο  χαρακτηρίζεται ως ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που  καθορίζει το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η λευκή βίβλος προβλέπει τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος, πρέπει να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης, από τους 44.100 θα φθάσει στις 37.000 στο τέλος του 2014.

Ιστορική Διαμάχη: «Η πΓΔΜ αντιμετωπίζεται ως βουλγαρικό έδαφος»

" Το βουλγαρικό κόμμαVMRO πιστεύει ότι είναι βουλγαρικό έδαφος η πΓΔΜ"

Οκτώβριος 28, 2010.

‘ Πως οι Βούλγαροι ιστορικοί και διανοούμενοι εκπονούν ειδικές στρατηγικές ώστε να συμβουλεύουν την κυβέρνηση να φροντίσει για την πΓΔΜ’

Γράφει ο Βίκτωρ Σβετανόσκι- εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ-Σκόπια

Είκοσι συναπτά έτη η Σόφια προσδοκά να ενδώσει η πΓΔΜ στις πιέσεις της, με την ελπίδα, ότι η χώρα μας θα αποτελέσει τμήμα της Βουλγαρίας.

Σχετικές δημόσιες αναφορές έγιναν στη διάρκεια των συχνών κρίσεων τα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αργότερα στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη σύγκρουση που ακολούθησε στην πΓΔΜ.

Και δεν ήταν αναφορές ακραίων βουλγάρων εθνικιστών, όπως ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αλλά σοβαροί ιστορικοί και διανοούμενοι που ετοίμαζαν ειδικές στρατηγικές για να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση πώς να συμπεριφερθεί στην ηγεσία της πΓΔΜ.

Τα πρώτα βήματα τα έκανε το βουλγαρικό κράτος, με έναν λεπτό τρόπο. Άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του Πανεπιστημίου της Σόφιας για τους σλαβομακεδόνες φοιτητές, οι οποίοι τύγχαναν της ίδιας μεταχείρισης με τους βουλγάρους φοιτητές, ενώ οι άλλοι, ξένοι, φοιτητές πλήρωναν διπλά δίδακτρα. Επιπλέον εκείνοι που δήλωναν Βούλγαροι, τους χορηγούσαν υποτροφίες και ταυτόχρονα καταργούσαν τα δίδακτρα για αυτούς.