Ιστορική Διαφωνία: Γιατί η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει το ‘μακεδονικό έθνος’


Νοέμβριος 7, 2010.

Το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα ήταν στη Βουλγαρία πολύ δημοφιλές την πρώτη δεκαετία μετά την πτώση του καθεστώτος του Τοντόρ Ζίβκωφ. Δεν είχανε γίνει εκλογές, και κάθε πολιτικός που έβλεπε, στη χώρα αυτή, σοβαρά την ανάληψη της εξουσίας, όφειλε να έχει άποψη στο θέμα αυτό. Στην πράξη μεταξύ των πολιτικών, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μια σιωπηρή συναίνεση.

Όποιος προσπαθούσε να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη από αυτήν, που έλεγε ότι ‘μακεδονικό έθνος και γλώσσα’ δεν υπάρχουν, ήταν καταδικασμένος σε πολιτική αυτοκτονία.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί κανείς να ακούσει και διαφορετικές απόψεις, που αυτές, κυρίως, παρουσιάζονταν από πολιτικούς με χαμηλότερη δημοτικότητα.

Σκόπια: Το ‘ίδρυμα Σόρος’ πληρώνει δημοσιογράφους και εκδότες

Νοέμβριος 7, 2010.



Μισό εκατομμύριο ευρώ διέθεσε το ίδρυμα Σόρος στα μέσα ενημέρωσης της Βαρντάρσκας. Στη λίστα του, συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως γράφει η σκοπιανή ‘Μπίζνες’ το τρέχον έτος δόθηκαν 310 χιλιάδες ευρώ σε τέσσερις δημοσιογράφους και ΜΚΟ για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται σχετικά και το σκοπιανό ‘Κανάλ 5’:

Κοσσυφοπέδιο : Στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας

Νοέμβριος 7, 2010.



Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσόβου, θα πραγματοποιήσουν πεδινή άσκηση με την ονομασία “Luani i Shkathët 3” ("Ευκίνητο Λιοντάρι 3"), στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2010, σε τρεις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου: στους δήμους Ποντούγεβο, Λούπιαν και Ίστοκ.

Όπως αναφέρεται από το αρμόδιο υπουργείο του Κοσσυφοπεδίου, σκοπός της άσκησης είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων των δυνάμεων του Κοσσόβου (KSF) σε καταστάσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών καθώς και ο βαθμός συντονισμένης δράσης σε επίπεδο χώρας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κεντρικό ζήτημα το όνομα των Σκοπίων

Νοέμβριος 7, 2010.

Η λεπτομερής έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θα δημοσιευθεί μετά τις εννέα Νοεμβρίου, γράφει η αλβανόφωνη εφημερίδα ‘Λάιμ’.

Στην έκθεση αυτή, θα παρουσιαστεί η πρόοδος, που έγινε στην πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία, όπου θα έρθουν στην επιφάνεια τα εσωτερικά και πολιτικά προβλήματα καθώς και οι προβληματικές σχέσεις γειτονίας των χωρών αυτών.

Όσον αφορά τη Βαρντάρσκα (Fyrom), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι εξακολουθεί να πληροί τα πολιτικά κριτήρια, και συγχρόνως έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με το διάλογο μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της χώρας.

Εφημ. ‘Lajme’ Σκοπίων: ‘Η αλλεργία των Σλάβων για τους Αλβανούς’

«Πολλά ταξίδια, λίγοι Αλβανοί», γράφει στο πρωτοσέλιδό της, η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Lajme’.
Νοέμβριος 7, 2010

Οι Σλάβοι ηγέτες της Βαρντάρσκας έχουν μια συνήθεια, κατά τις επίσημες επισκέψεις τους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μην παίρνουν μαζί τους, αλβανούς πολιτικούς.

Στις επίσημες αντιπροσωπείες, σπάνια υπάρχουν Αλβανοί. Επιπρόσθετα,  προτιμούν να μην είναι μέρος των επισκέψεών τους, τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ώστε να παρακολουθήσουν, εκ του σύνεγγυς, τα γεγονότα.