Ο σερβικός στρατός σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλον τον κόσμο

Νοέμβριος 17, 2010.

Νις.

Ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς δήλωσε, σήμερα, ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριλαμβάνεται και σύμβαση με την οποία μέλη του σερβικού στρατού θα λαμβάνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές της Ε.Ε.

«Κύρια αποστολή των σερβικών δυνάμεων είναι η εθνική άμυνα και η βοήθεια προς τον πληθυσμό, η συμμετοχή μας, επίσης, σε διεθνείς αποστολές, στις οποίες μέσα από κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, κινδύνους και απειλές» τόνισε ο υπουργός Άμυνας στον εορτασμό της Ημέρας του Στρατού στο τάγμα Πεζικού της πόλης Νις.

Βουλγαρία: Συνέλαβαν τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Ιωάννη


Νοέμβριος 17, 2010.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Ιωάννης ο Στ΄, γνωστό ως Γιοβάν, συνελήφθη από τις βουλγαρικές αρχές, όπου και βρίσκεται προφυλακισμένος επί ένα 24ωρο.

Ο Ιωάννης, γνωστός με το εγκόσμιο όνομα Γιοβάν Βρανισκόφσκι, θεωρείται φυγόδικος από τις σκοπιανές αρχές λόγω καταδίκης του, για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Επειδή, δηλαδή, αρνείται να αναγνωρίσει την λεγόμενη ‘μακεδονική εκκλησία’ του κράτους της Βαρντάρσκας και αναγνωρίζει μόνον το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Η βουλγαρική αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας συνέλαβε τον αρχιεπίσκοπο στο συνοριακό σταθμό Καλοτίνα των βουλγαροσερβικών συνόρων.

Όπως αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση από τις σκοπιανές αρχές εστάλη σήμα στην Ιντερπόλ από την 1η Νοεμβρίου ότι καταζητείται.

Μόλις μαθεύτηκε η σύλληψή του, Σέρβοι ιερωμένοι έκαναν προσπάθειες να τον ελευθερώσουν. Οι βουλγαρικές αρχές τον έχουν προφυλακίσει με το ενδεχόμενο έκδοσής του, στα Σκόπια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας είχε καταδικαστεί από τα σκοπιανά δικαστήρια για την εμμονή του στα πιστεύω του με ποινή δύο ετών και έξι μηνών.

Κατέφυγε στην Ελλάδα όπου παρέμεινε επί μεγάλο χρονικό διάστημα και λειτουργούσε σε πολλούς ναούς της Μακεδονίας. Στη προσπάθειά του να επισκεφθεί τη Σερβία, μέσω Βουλγαρίας συνελήφθη.

Σημειώνεται ότι ο Σέρβος Πατριάρχης τάχθηκε κατά της δίωξης του Αρχιεπισκόπου, μια δίωξη που σκοπό  έχει τη φυσική εξόντωσή του. 
--

Βίντεο στα σλαβικά

http://sitel.com.mk/video/makedonija/vranishkovski-zadrzan-vo-pritvor-vo-bugarija-se-cheka-ekstradicija


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τι ψηφίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια για ΕΕ

Νοέμβριος 17, 2010

Το 93 τοις εκατό των πολιτών της Αλβανίας υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως καταγράφεται από την οργάνωση Gallup Balkan Monitor.

Στην αντίθεση κατεύθυνση κινείται η Κροατία, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν αρνητική στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αυτές που υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα έγινε σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος για ένταξη στην ΕΕ.

Κοσσυφοπέδιο: Άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση ταραχών

Νοέμβριος 17, 2010.



Οι δυνάμεις KFOR θα πραγματοποιήσουν άσκηση στο πεδίο βολής του ελληνικού στρατοπέδου ‘Ρήγας Φεραίος’, κοντά το Φενιζάι.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο διοικητής της KFOR, υποστράτηγος Erhard Buhler.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω εξοικείωση στις επιχειρησιακές διαδικασίες με νέες τεχνικές και τακτικές.

Η άσκηση, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι μέρος ενός κύκλου κατάρτισης των στρατιωτικών μονάδων, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και των δυνατοτήτων τους, ώστε να αποδείξουν ότι η KFOR είναι σε θέση να αντιδράσει σε κάθε πρόκληση, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, ανεξάρτητα από τη μείωση του αριθμού των στρατιωτών της.
(στη φωτό: Στο στρατόπεδο 'Ρήγας Φεραίος'  Έλληνες στρατιώτες επιβιβάζονται σε αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Κentucky.)


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σκοπιανός ΥΠΕΞ σε Ban Ki-Moon: Να επισκεφθεί ο Νίμιτς Σκόπια και Αθήνα

Νοέμβριος 17, 2010.

«Θα ήταν χρήσιμο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να κάνει σύντομα επίσημες επισκέψεις σε πΓΔΜ και Ελλάδα, προκειμένου να δωθεί μια ώθηση στις διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος».

Τα παραπάνω ανέφερε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Βαρντάρσκας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, σε τηλεοπτική συνομιλία που είχε χθες, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Ο Κι Μουν, σύμφωνα με το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι στα πλαίσια του ΟΗΕ, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την αύξηση του ρυθμού των συνομιλιών για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ισλαμική Τρομοκρατία: Σε επαγρύπνηση η Γερμανία

Νοέμβριος 17, 2010.

Βερολίνο. (AP)- Beta

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, λόγω αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière (φωτό), δήλωσε, σήμερα, Τετάρτη, στο Βερολίνο, ότι «δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση» από την απειλή της τρομοκρατίας στη Γερμανία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί για συγκεκριμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι περί το τέλος Νοεμβρίου, σχεδιάζεται τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία», ανέφερε ο προαναφερόμενος υπουργός.

Βουλγαρία: Σε συνεχή ροή οι σχέσεις με την Ελλάδα.


Νοέμβριος 17, 2010.
Σόφια.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ ζήτησε την εντατικοποίηση των εργασιών του αεραγωγού Ντιμίτροφγκραντ- Κομοτηνής και την κατασκευή των τερματικών σταθμών του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα εξυπηρετεί την περιοχή αλλά και γενικότερα μεγάλο μέρος της Βαλκανικής.

Σκόπια: «Η προτεραιότητα του Διαδρόμου 8»







Νοέμβριος 17, 2010.

«Ο Διάδρομος 8, θα καταστεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αν και οι οικονομικοί παράμετροι βρίσκονται σε δύσκολη φάση» δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αντόνι Πέσεφ τονίζοντας ότι η πΓΔΜ δεν έχει εναλλακτικές μεταφορικές οδούς και η κατασκευή αυτού του Διαδρόμου, θα παρέχει υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις.

« Το σημαντικότερο της κατασκευής αυτής θα είναι η σύνδεση της πΓΔΜ με την Αλβανία, η μείωση της πίεσης που παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο 10 και, φυσικά, λύση στον ελληνικό αποκλεισμό».