Αλβανική Τηλεόραση: Ο ελληνικός φόβος για την Αλβανία

Δεκέμβριος 3, 2010.

Τίρανα.

Ορισμένα απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέμειναν αναρτημένα μερικές ώρες, λόγω του κλεισίματος του Wikileaks, έφεραν στο φως κι άλλες πληροφορίες σχετικά με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου του 2006, αναφέρεται σε ανησυχίες που εξέφρασε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, Maurice Gourdault-Montagne, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ασιατικές υποθέσεις, Ντάνιελ Φράιντ.

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν είναι νεκρή...

Δεκέμβριος 3, 2010.- А1 Телевизија-Skopje

«Η ιδέα της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ η οποία εκπονήθηκε πριν από περίπου 130 χρόνια που προβλέπει όλοι οι Αλβανοί να ζουν σε ένα κράτος, ίσως οι εκλογές του Κοσσυφοπεδίου την επιστρέψουν στην πολιτική ζωή των Βαλκανίων», ισχυρίζεται ο οργανισμός D.P.A.

Ο γερμανικός οργανισμός αναφέρει ότι εκπρόσωποι των Αλβανών από τη νότιο Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα Τίρανα για να υπογράψουν ένα έγγραφο στο οποίο ο κύριος στόχος είναι ο προσδιορισμός της διαμόρφωσης ενός κοινού κράτους.

Πρέσβης Φουερέ στα Σκόπια: «Οι προσβολές που δέχομαι δεν εμποδίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Δεκέμβριος 3, 2010.



Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έρβαν Φουερέ, στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Μαύροβο της Βαρντάρσκας, είπε ότι παραμένει προσηλωμένος στην υποστήριξη της χώρας στην πορεία της, προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Ο Φουερέ απευθυνόμενος σε πρέσβεις και σε δημάρχους των περισσότερων δήμων της χώρας, είπε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε στις Βρυξέλλες από ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος, δεν θα τον σταματήσουν στην ολοκλήρωση του έργου του, που είναι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, επειδή πιστεύει αυτή είναι η θέληση των πολιτών της πΓΔΜ.

Μιλόσοσκι: «Ζητάμε από την Ελλάδα την έγκριση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μας»

Δεκέμβριος 3, 2010.

Η Βαρντάρσκα ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της, Αντόνιο Μιλόσοσκι προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, γράφουν σήμερα τα σκοπιανά ΜΜΕ, αλλά και ορισμένα αλβανικά.

Ο (θρασύς) σκοπιανός ΥΠΕΞ δηλώνει στην επιστολή του ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Βαρντάρσκα (την οποία αποκαλεί ως «Μακεδονία» προς το ελληνικό ΥΠΕΞ) πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ για μια πενταετία αποτελεί επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.

«Αγαπημένο του φαγητό, σκύλος στιφάδο»

Δεκέμβριος 3, 2010
Οπωσδήποτε ανήκει στην δυτικο-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ειδησεογραφία αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα, που θυμίζει στους παλαιότερους, σχετική με αυτήν που παρουσίαζαν τα δυτικά ΜΜΕ με τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, πριν την αμερικανική  επίθεση στο Ιράκ.


Έτσι, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως και τα σερβικά, από τα οποία αντλούμε το θέμα, γράφουν τα εξής:

Σκόπια: «Ο διαχωρισμός σε καντόνια είναι επικίνδυνη ιδέα»

Δεκέμβριος 3, 2010.

Η υποστήριξη της ιδέας, αυτής καθεαυτή,ς για καντονοποίηση των Σκοπίων ή η διαίρεση των εδαφών της, είναι επικίνδυνη και προβληματική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η πΓΔΜ επιδιώκει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι σκανδαλώδεις δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν αποκοπή της έννοιας της πολυ-θρησκευτικότητας στο κράτος.

Ο επικεφαλής της Θρησκευτικής Ισλαμικής Κοινότητας, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, επέλεξε ένα κακό τρόπο και μια λανθασμένη στιγμή (για να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το χωρισμό του κράτους σε τρία καντόνια) κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στα αισθήματα των πιστών.

Αλβανοί Σκοπίων: «Θα αγωνιστούμε εναντίον του σλαβομακεδονικού εθνοκεντρισμού»

Δεκέμβριος 3, 2010.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PPD), γράφει ότι η τρέχουσα κατάσταση στην πΓΔΜ, δεν διάκειται ευνοϊκά προς τους Αλβανούς.

«Η σλαβομακεδονική πολιτική ελίτ ανεξάρτητα από ποιος βρίσκεται στην εξουσία, ακολουθεί μια πολιτική που έφθασε στο αποκορύφωμά της με την κυβέρνηση του VMRO-DPME, καθώς συνεχίζει να ενισχύει τους Σλαβομακεδόνες και την Σλαβομακεδονία σε βάρος του αλβανόφωνου στοιχείου σε όλες σχεδόν τη σφαίρα της κοινωνικής έκφρασης. Η πολιτική αυτή εκφράζεται με την αγνόηση της επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας, την παρεμπόδιση της επίσημης χρήσης των αλβανικών συμβόλων, την αποδόμηση των εθνικών θεσμών και την καταχώρηση του αλβανικού πληθυσμού ως ‘σλαβομακεδονικού’ καθώς και των αλβανικών νοικοκυριών ως ‘σλαβομακεδονικά’ κλπ.», δήλωσε ο Σεφερντίν Ααρών, πρόεδρος του PPD.