Ευρώπη: Αναμένεται αύξηση των Μουσουλμάνων κατά 30 %

Ιανουάριος 29, 2011

Έρευνα του κέντρου ‘PEW’ της Ουάσιγκτον, παρουσιάζει στοιχεία  τα οποία δείχνουν ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άλαν Κούπαρμαν, οι μουσουλμάνοι παρουσιάζουν την μεγαλύτερη  πληθυσμιακή αύξηση από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα.

Στην αναφορά που γίνεται για τον συνολικό πληθυσμό των πιστών του Μωάμεθ στην Ευρώπη, αναμένεται μια αύξηση του αριθμού τους στα επόμενα είκοσι χρόνια κατά 30%.

«Στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 30 τοις εκατό κατά την επόμενη εικοσαετία. Από τα 44,1 εκατομμύρια άτομα θα φθάσουν τα 58 εκατομμύρια το 2030 ή το 8 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Μπράιαν Γκριμ.

Σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2030, οι μουσουλμάνοι θα είναι περισσότερο από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού τους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα αλλάξει η κοινωνική δομή και οι μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πολιτική και πολιτιστική επιρροή, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα μεγαλύτερα ποσοστά με πιστούς της μουσουλμανικής θρησκείας θα έχουν:

Κοσσυφοπέδιο 93.5%

Αλβανία 83,2%

Βοσνία 42,7%

πΓΔΜ 40,3 %

Μαυροβούνιο 21,5%

Βουλγαρία 15, 7 %

Ρωσία 14,4 %

Γεωργία 11,5%

Γαλλία 10,3%

Βέλγιο 10,2%

Μεγαλύτερη αύξηση των μουσουλμάνων παρουσιάζεται στη Ρωσία όπου από τα 16,4 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα φθάσουν το 2030 τα 18.600.000 οι πιστοί του Μωάμεθ, ενώ συγχρόνως παρουσιάζεται ταχύτατη μείωση του μη μουσουλμανικού πληθυσμού.

Η μελέτη παραδέχεται ότι δεν υπάρχει άλλη θρησκευτική ομάδα στην παγκόσμια κοινωνία με τόση μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και αυτό προέρχεται εκ των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μουσουλμάνων γυναικών.

Η Βουλγαρία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την επισήμανση αφού ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός παρουσιάζει σημαντική υπογεννητικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν πιο δραματικές περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία. Στη χώρα αυτήν οι μουσουλμάνοι έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό γεννήσεων από τους κατοίκους της χώρας. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αυστρία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, όπως και στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε δεδομένα απογραφών από 232 χώρες, πληθυσμιακά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και πληθυσμιακές μελέτες με σύνολο 1500 πηγών. Με την έρευνα ασχολήθηκε μια ομάδα 50 ερευνητών.

--

Τίτλος: «2030: 15,7 процента мюсюлмани в България»

Δημοσίευση: СЕГА , 28.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος