Σκόπια: Η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα για Τουρκία, Ισραήλ και Σκόπια

Ιανουάριος 15, 2011.

Σκόπια.

Ενώ ο Μάθιου Νίμιτς θα ετοιμάζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Νέα Υόρκη, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες.

Είτε είναι σύμπτωση είτε όχι, η επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα, γίνεται δύο ημέρες πριν τη συνάντηση Γιολέφκσκι-Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, παρότι, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις, και η πρώτη έχει διευρύνει στις σχέσεις της με το Ισραήλ, επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ελλάδα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά η Αθήνα επιμένει στη λύση του ζητήματος της ονομασίας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» σήμερα.

Εκτός από την Ελλάδα, η Κλίντον, θα επισκεφθεί και την Τουρκία. Παρά την αναγγελθείσα μίνι περιοδεία της στα Βαλκάνια για να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της περιοχής, δεν αποκλείεται και μια πιθανή επίσκεψη της στην πΓΔΜ.

«Πιστεύω ότι ο διάλογος βοηθάει στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση των δύο πλευρών και θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Στον συμβιβασμό δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πιστεύω ότι η ημέρα της λύσης δεν είναι μακριά, και τότε θα απαλειφθεί το μοναδικό εμπόδιο, ώστε οι συμπολίτες μου να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης της χώρας μας, στην Ευρωπαϊκή και στην Ευρωατλαντική οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, δεν υπόσχεται πολλά. Η θέση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό παραμένει η ίδια.

«Δεν μπορώ να προβλέψω αν φέτος θα επιλυθεί το πρόβλημα αυτό. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Έλληνα συνάδελφό μου. Πάντα πιστεύω ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεται, εντούτοις, προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και της Ελλάδας και της πΓΔΜ, η ευθύνη είναι δική τους. Πάντα σας υποστηρίζαμε και βρισκόμαστε και τώρα στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα» δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Philip Reeker.

Ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι όροι που ετέθησαν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι:

«Στηρίζουμε την πΓΔΜ στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Εμείς όπως και πολλοί άλλοι ελπίζουν ότι το ζήτημα της ονομασίας θα επιλυθεί. Η σύνοδος εξάλλου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατέστησε σαφές τις προϋποθέσεις για μια πρόσκληση της χώρας σας για ένταξη», είπε ο βρετανός Πρέσβης, Κρίστοφερ Ιβόν,

Στο ίδιο κλίμα, επιπρόσθετα, ήταν και η θέση του Ρουμάνου πρέσβη, Κωνσταντινέσκου, όπως δήλωσε στη διάρκεια του κοκτέιλ πάρτι του επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας επι τη ευκαιρία του νέου έτους:

«Πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι όροι που ετέθησαν στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, να δοθεί , δηλαδή, μια μόνιμη λύση στο όνομα της χώρας».

--

Τίτλος άρθρου: «Хилари Клинтон на разговор кај Папандреу за спорот со името»
Άντληση: Sitel, 15.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος