Wiκileaks: Χρηματοδότηση ΗΠΑ σε αντιπάλους Μουμπάρακ

Ιανουάριος 30, 2011.

Η αμερικανική υπηρεσία Ανάπτυξης (USAID) σχεδίαζε να προσφέρει 66,5 εκατομμύρια δολάρια το 2008 και 75 εκατ. δολάρια το 2009, σε προγράμματα για την αιγυπτιακή δημοκρατία και χρηστής διακυβέρνησης, σύμφωνα με σημείωμα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο, που φέρει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2007.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ είναι επιφυλακτικός σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ, στην προώθηση της δημοκρατίας» αναφέρεται σε μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση της 9ης Οκτωβρίου 2007.

» Τα αμερικανικά κυβερνητικά προγράμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν δημοκρατικούς θεσμούς και υποστηρίζουν τις φωνές που ευνοούν την πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο», σημειώνεται επιπρόσθετα, στην διπλωματική διακοίνωση.

Σύμφωνα, επίσης, με την νορβηγική εφημερίδα ‘Aftenposten’, οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει άμεσα στην «ανάπτυξη των δυνάμεων που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Μουμπάρακ».

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Φαούζα Αμπουλνάγκα, είχε ζητήσει από την Αμερικανική υπηρεσία Ανάπτυξης να σταματήσει να χρηματοδοτεί τους δέκα αιγυπτιακούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν νόμιμα καταχωρημένοι στο αιγυπτιακό κράτος.

--

Τίτλος: «WikiLeaks: Opozantii lui Mubarak, finantati de SUA»

Δημοσιεύθηκε: Roman Antena 1, 30.1.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος