Αλβανία: «Επιστρέφει «Ο χορός του Σατανά» για Βόρειο Ήπειρο»


Φεβρουάριος 15, 2011.
Όπως είχαν προαναγγείλει οι βορειοηπειρωτικές οργανώσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου στις έντεκα το πρωί στην πλατεία Καρύτση, στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 97 ετών από την κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (Autonomisë së Vorio Epirit).
Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και κατέθεσαν στεφάνια στον μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


Στην εκδήλωσε μίλησε ο Θεοφάνης Καλυβιώτης ο οποίος τόνισε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των βορειοηπειρωτών, για ελευθερία στην Βόρειο Ήπειρο. Επικρίθηκαν, μάλιστα, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ότι έχουν εγκαταλείψει το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου.
Κατηγόρησαν ακόμη  το αλβανικό κράτος, για μια σειρά ενεργειών, τονίζοντας ότι η σημερινή αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τον ελληνικό χαρακτήρα του συνόλου των περιφερειών όπου ζουν Έλληνες, όπως είναι η Χιμάρα, η Κορυτσά κλπ.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφεραν  πλακάτ στα οποία έγραφαν  «Η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου δεν διαπραγματεύεται» κ.α.
Οι διαδηλωτές έφεραν μαζί τους και σημαίες από το μανιφέστο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Κάθε χρόνο οι νεολαίες των ενώσεων των ηπειρωτών από την Βόρειο Ήπειρο, διοργανώνουν συλλαλητήρια και εκδηλώσεις για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου που δείχνει ανοικτά την πρόθεση τους να προσαρτήσουν τον νότιο τμήμα της Αλβανίας στο ελληνικό κράτος.
Κύριος διοργανωτής αυτής της δραστηριότητα ήτα ο Μπάμπης Καραθάνος και ο Θεοφάνης Καλυβιώτης .
Ο Μπάμπης Καραθάνος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του είναι έλληνες από την Αλβανία, από όπου είχαν δραπετεύσει πριν από πολλά χρόνια. Ο Καραθάνος ήταν κάποτε υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έγινε μέλος του ακροδεξιού  κόμματος ΛΑΟΣ.
Ο Θεοφάνης  Καλυβιώτης (Kavilioti) γεννήθηκε στο Λιβάδι των Αγίων Σαράντα. Είναι πρόεδρος της Νεολαίας των Βορειο Ηπειρωτών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας Βορειοηπειρωτών.

Πρόσφατα παρατηρήθηκαν κινήσεις διαφόρων υπηρεσιών που προσπαθούν να επηρεάσουν τεχνικά την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία, στη διάρκεια της απογραφής του πληθυσμού που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2011.
Το ελληνο-αμερικανικό λόμπι, έχει  περισσότερο από δύο χρόνια που πιέζει την Ουάσιγκτον να παρέμβει στην Αλβανία, ώστε να γίνει σε μορφή δήλωσης εθνική και θρησκευτική απογραφή.
Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε, μέσα στην τελευταία πενταετία,  με την επιρροή που έχουν οι Έλληνες στο αμερικανικό Κογκρέσο.

--
Τίτλος: «RikthehetVallja e djallitpër Vorio-Epirin»
Δημοσίευση: INA, 15.2.2011.