Ισραήλ: «Άλλο ρατσισμός και άλλο αφομοίωση του πληθυσμού»

Φεβρουάριος 8, 2011.
«Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφθανε μια μέρα που στην Κνεσέτ θα μιλούσαμε για την αφομοίωση του πληθυσμού εδώ στο Ισραήλ», ειπώθηκε, σήμερα,  στη διάρκεια συζήτησης στην «Ημέρα της Εβραϊκής Ταυτότητας».
«Οι  πολίτες που κατάφεραν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα αφομοιωθούν εκεί, τελικά ήρθαν στο Ισραήλ και τώρα λένε ότι τα παιδιά τους  ήταν περισσότεροι εβραίοι όταν βρίσκονταν στο εξωτερικό» δήλωσε ο Avraham Michaeli στη διάρκεια της συζήτησης στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, σχετικά με την αφομοίωση του Ισραήλ.



«Υπάρχουν εκείνοι  που φοβούνται να μιλήσουν και να πουν ότι είμαστε πρώτα και κύρια ένα εβραϊκό κράτος. Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε δημοκρατικό (κράτος) αλλά κάτω πάντα από την εβραϊκή σημαία», δήλωσε ο Michaeli.
Η Tzipi Hotovely (φώτο επάνω), από το κόμμα Λικούντ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής της Κνεσέτ, για τα ζητήματα των Γυναικών, και  η οποία ήταν επικεφαλής της συζήτησης που διεξήχθη, σήμερα,  για την  Ημέρα της Εβραϊκής Ταυτότητας, ισχυρίστηκε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η αφομοίωση του πληθυσμού (από τους μετανάστες) είναι μέσω της εκπαίδευσης, στην οποία όμως το κράτος δεν επενδύει πολλά.
«Ο αγώνας με την αφομοίωση μας προσεγγίζει μέσα από τους τίτλους και τις ιστορίες των γυναικών παντρεύονται μουσουλμάνους, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ ευρύτερο. Πάνω από 92.000 οικογένειες ζουν στο Ισραήλ και είναι μιγάδες», δήλωσε η Tzipi Hotovely .
«Χρειαζόμαστε προγράμματα να διδάξουμε στα νεαρά κορίτσια στο γυμνάσιο τι σημαίνει Εβραϊκή Ταυτότητα» είπε η πρόεδρος της Κνεσέτ.
Εξάλλου ο Michael Ben Ari (φωτό), του κόμματος της Εθνικής Ένωσης πρόσθεσε: «Το διαρκές εμπόδιο στο δρόμο μας είναι η νομιμοποίηση της αφομοίωσης. Κανείς δεν βλέπει ότι η αφομοίωση είναι παραδοχή της πτώσης του λαού του Ισραήλ. Ο Golda Meir είπε κάποτε ότι «ένας εβραίος που παντρεύεται έναν μη εβραίο, γίνεται και αυτός εβραίος».

Εβραϊκό ή Δημοκρατικό κράτος


  «Δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν ένα εβραϊκό κράτος και όχι ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά τα δύο αυτά συστατικά δεν μπορούν να διαχωριστούν. Οι εβραϊκή ταυτότητα στο Ισραήλ, βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες… Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από κάποιους ανθρώπους, ακόμη και σε αυτό το μέρος, που προσπαθούν να αποδείξουν την αποτυχία αυτής της περίπλοκης ταυτότητας», είπε ο
Rivlin.


-

Πηγή: Israel -ynetnews.com