Σκοπιανό: Δεν αποκλείεται ο Νίμιτς να κάνει συγκεκριμένη πρόταση


 Φεβρουάριος 9, 2011.
“Θα υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς;”
Είναι το ερώτημα τηλεοπτικού καναλιού των Σκοπίων.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρει το κανάλι,  δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, μετά από  μια μακροχρόνια παύση των  διαπραγματεύσεων από τους  δύο διαπραγματευτές, Γιολέφσκι και Βασιλάκη,  ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ίσως να προτείνει μια συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα της χώρας.
Η σκοπιανή πλευρά ανακοίνωσε ότι αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θα απαντήσει.


Η ελληνική πλευρά, ωστόσο,  σιωπά.
 Για αρκετές εβδομάδες, το θέμα της ονομασίας  απουσιάζει από τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ‘κατάσταση αναμονής’.
Οι πολλές προσπάθειες που κάναμε,  να έρθουμε σε επαφή με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου, Δελαβέκουρα, δεν ήταν επιτυχείς…
Οι ειδικοί, πάντως, είναι απαισιόδοξοι για την σημερινή συνάντηση στην Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι δήλωσε : «Ποτέ μην λες ποτέ, παρόλο που οι προσδοκίες για επίλυση είναι ελάχιστες…»
«Νομίζω ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Έχουμε μια κακή εμπειρία με τον Νίμιτς. Σε περιπτώσεις στις οποίες βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερες καταστάσεις, μας γίνονταν απαράδεκτες προτάσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, τώρα που έχουμε δεχθεί πίεση και εκβιασμό από τις Βρυξέλλες, ότι θα δώσει μια πιο ευέλικτη λύση», είπε ο Νικόφσκι.
Τα πολιτικά κόμματα ωστόσο συνεχίζουν να έχουν τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του ονόματος.
Ενώ το VMRO-DPMNE προτείνει δημοψήφισμα, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος – SDSM και δήμαρχος της Στρούμιτσας, Ζόραν  Ζάεφ, δήλωσε τα εξής:
«Η θέση του SDSM είναι πολύ σαφής. Για μας είναι αποδεκτή μια λύση στο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό»,είπε ο Zoran Zaev.
Οι διαπραγματεύσεις έρχονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία στις δύο χώρες συζητείται, αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές.
Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα, βολιδοσκοπούν, ήδη, τις προθέσεις των ψηφοφόρων για να απεικονίσουν τις δυνάμεις τους.
--
Τίτλος: «Преговори: Не се исклучува Нимиц да даде конкретен предлог»
Άντληση: Sitel