Το Εβραϊκό Κέντρο Μνήμης και τα νέα Βαλκάνια


Μάρτιος 10, 2011.

Τόπι, Ιβάνοφ και Βουγιάνοβιτς στα εγκαίνια
 του 
Holocaust Memorial Center των Σκοπίων 
 
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ,  είχε σήμερα στα Σκόπια, άτυπες συναντήσεις με τους ομολόγους του, της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, γράφει το αλβανικό πρακτορείο ΙΝΑ.
Ο Ιβάνοφ ευχαρίστησε τους προέδρους των δύο χωρών για τη συμμετοχή τους στην έναρξη του Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων των Σκοπίων και επεσήμανε ότι οι μνήμες του ανθρώπινου μίσους και της καταστροφής είναι ακόμη ζωντανές στην Ανατολική Ευρώπη.


Ο Σκοπιανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους προέδρους των δύο χωρών, πρότεινε την οικοδόμηση των Νέων Βαλκανίων, στα οποία οι διάφοροι λαοί θα έχουν την δυνατότητα να ζουν αρμονικά και με αμοιβαίο σεβασμό.
«Στη συνάντησή τους οι τρεις πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Κοινή εκτίμησή τους, ήταν η συνέχιση και η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης τους στις ευρωατλαντικές ενώσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν τη διατήρηση της ευημερίας όλων των χωρών της περιοχής», γράφει το αλβανικό πρακτορείο.
Οι τρεις ηγέτες τόνισαν την αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους σε όλους τους τομείς.
Ένα ζήτημα των συνομιλιών τους ήταν η επικείμενη, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση των προέδρων της πΓΔΜ, της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, που προγραμματίζεται στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους στα Σκόπια.
 Όπως αναφέρθηκε, θα επανεξεταστούν μια σειρά ζητημάτων που αποβλέπουν στην καλύτερη συνεργασία των κρατών της περιοχής, όπως η δημιουργία υποδομών, η μείωση των περιοριστικών όρων, οι εμπορικές ανταλλαγές και η χάραξη ενός κοινού σχεδίου που θα αποβλέπει στην ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
--
Τίτλος: «Po ndërtojmë në Ballkan të ri»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 10.3.2011.