Νίμιτς: Απορρίπτει ισχυρισμούς ότι η Ελληνική Διασπορά ζήτησε διαγραφή της «μακεδονικής γλώσσας»



Μάρτιος 16, 2011.


«Δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις  όταν έχω συναντήσεις  με ιδιωτικούς φορείς, προσπαθώ, όμως,  να ακούσω, προσεκτικά, τις απόψεις και  τις θέσεις  τους, σε κάθε συνάντηση που έχω μαζί τους», δήλωσε ο μεσολαβητής για την σκοπιανό-ελληνική διαφορά, Μάθιου Νίμιτς, σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το ‘Κανάλ 5’ των Σκοπίων.


Το αναφερόμενο τηλεοπτικό κανάλι, ζήτησε διευκρινήσεις, από το μεσολαβητή του ΟΗΕ, σχετικά με πληροφορίες ότι η ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, πρότεινε την διαγραφή της ‘μακεδονικής’ γλώσσας από τον κατάλογο του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για την προσωπική του άποψη στο ζήτημα αυτό, ο Νίμτις απάντησε:
 «Πάντοτε παροτρύνω και τις δύο πλευρές να σέβονται τις απόψεις του άλλου και να βρίσκουν σημεία στα οποία συμφωνούν».

«Προσωπικά, δεν σχολιάζω την εγκυρότητα των θέσεων που έχουν εκφραστεί και ασφαλώς δεν έχω κανένα λόγο στην εγκυρότητα των ιστορικών ή εθνικών ζητημάτων. Αυτά είναι θέματα τα οποία απασχολούν τους εμπειρογνώμονες» δήλωσε ο Νίμιτς στη συνομιλία που είχε με το ‘Κανάλ 5’.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι  η επίλυση του ζητήματος του ονόματος απαιτεί διπλωματική λύση.
«Για την επίτευξη αυτού του στόχου, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν με σοβαρότητα το διάλογο. Προσπαθώ να βοηθήσω στην αλληλοκατανόηση των δύο μερών και να παρουσιάσω τις ιδέες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον διάλογο. Οπωσδήποτε δεν είμαι υπεύθυνος στις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν οι ιδιωτικοί οργανισμοί», διευκρίνισε ο Νίμιτς.

--
«Нимиц за Канал 5 ги отфрла тврдењата на грчката дијаспора дека барал бришење на „македонскиот јазик“»

Канал 5, 16.3.2011.