Σκοπιανός διπλωμάτης: «Persona non Grata» ο αμερικανός πρέσβης…


Μάρτιος 8, 2011.

 Ρίστο Νικόφσκι/Ристо Никовски
«Ο αντιαμερικανισμός χτυπά την πόρτα της πΓΔΜ;» σχολιάζει, ρητορικά, το σκοπιανό κανάλι ‘Α1’.
«Με την τελευταία  έγγραφη παρέμβασή του, ο Πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι,  επικρίνει άμεσα τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Philip Reeker,  αποστέλλοντας το μήνυμά του αυτό προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αλλά και προς τον αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν».
Έτσι, δεν είναι, μόνον οι πρέσβεις Έρβαν Φουερέ και Φίλιπ Ρίκερ αλλά και μια σειρά άλλων διπλωματών που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, επισημαίνει το ‘Α1’.
Με τον τρόπο αυτόν διευρύνεται ο κατάλογος των λεγόμενων ανεπιθύμητων δυτικών διπλωματών.


 Πρόσφατα ο Νικόφσκι μέσα από την εφημερίδα «Nova Makedonija», επέκρινε την συμπεριφορά του πρώην πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, απαίτησε, μάλιστα, να κηρυχθεί  και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια ως Persona non grata, δηλαδή, ανεπιθύμητος.
«Δεν μπορώ να πω ότι το όνομα δεν έχει ταυτότητα. Δεν υπάρχει ταυτότητα χωρίς όνομα. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να επανεξετάσει την λογική της εφαρμογής κυρώσεων και εκβιασμών σε σχέση με την ενσωμάτωσή μας στις ευρωατλαντικές ενώσεις. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για ανοιχτούν οι προοπτικές μας προς τον σκοπό αυτόν», δήλωσε ο Ρίστο Νικόφσκι, πρώην Πρέσβης.
Είναι, λοιπόν, οι ΗΠΑ, στρατηγικός μας εταίρος;
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να το πούμε αυτό», δήλωσε ο Νικόφσκι.
Τότε, ποιος είναι συνεργάτης μας, στρατηγικός συνεργάτης μας;
«Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα- αν, δηλαδή, έχουμε κάποιον στρατηγικό εταίρο», πρόσθεσε ο Νικόφσκι.
Η στάση του πρώην πρέσβη, ωστόσο,  έχει προκαλέσει  διάφορες αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης των Σκοπίων.
«Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προσωπικά και επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι απόψεις του Πρέσβη Νικόφσκι δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις του Προέδρου. Μπορεί ο πρέσβης, Ρίστο Νικόφσκι, να είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ενός άτυπου οργάνου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο όργανο εγχώριοι και ξένοι διπλωμάτες έχουν τις δικές τους απόψεις και γνώμες για διάφορα θέματα ενδιαφέροντος της Προεδρίας» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Άλλωστε δεν επιτρέπεται σε κανένα μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων να εκφράζει απόψεις εξ ονόματος του Προέδρου».
Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Αλί Αχμέτι , δήλωσε ότι:
«Τα κείμενα ενός αρθρογράφου είναι  προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζουν ούτε το κράτος, ούτε τη θέση της κυβέρνησης. Δεν ενστερνιζόμαστε την ιδέα του αντι-αμερικανισμού, ούτε, νομίζω, και οι πολίτες της πΓΔΜ» είπε ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος, DUI.
Σε παρέμβασή του ο ίδιος ο συντάκτης του κειμένου, Πρέσβης, Ρίστο Νικόφσκι, τόνισε ότι:
«Δεν έχουν κάποια βάση όλες αυτές οι θεωρήσεις. Απλά πρέπει να αντιδρούμε και μάλιστα πιο έντονα, όταν ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας, υπερβάλλοντας την εντολή που τους έχει δοθεί», είπε ο πρώην πρέσβης.
--
Τίτλος: «Никовски: САД не се стратешки сојузник»
Δημοσίευση: Α1, 08.03.2011 19:00