Αλβανία: Ισχυρή αντίδραση από την Ελλάδα για την ταινία “Ballkan Bazar”



Απρίλιος 17, 2011.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα δημιούργησε η νέα ταινία του  Εντμόντ Μπουντίνα /Edmond Budinës,   Βαλκανικό Παζάρι/"Ballkan Bazar".
Πριν  να προβληθεί η ταινία, σε κινηματογράφους της Αλβανίας, παρουσιάστηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ως ‘μια άλλη ενοχλητική πρόκληση κατά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας’.


Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, η αλβανο-ιταλική παραγωγή δεν είναι τυχαία που παρουσιάζεται παραμονές των εορτών του Πάσχα.

Ο συντάκτης του άρθρου, υποστηρίζει ότι «η ταινία βασίζεται σε προκάτ ειδήσεις των αλβανικών μέσων ενημέρωσης και άλλων μέσων που σχετίζονται με την εκταφή των λειψάνων στο χωριό Κοσίνα για να παρουσιαστούν μετά ως λείψανα νεκρών Ελλήνων στρατιωτών στη διάρκεια του Ιταλο-ελληνικού πολέμου του 1940-41.

Αλλά, σύμφωνα με την άποψή τους, «ο σκοπός αυτής της ταινίας είναι η υποτίμηση και ο εμπαιγμός μιας από τις φωτεινότερες σελίδες της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της αντίστασης όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στο φασισμό».

Καταγγέλλουν, ακόμη, το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε κυρίως σε Ορθόδοξη Εκκλησία, που το θεωρούν ιεροσυλία, ενώ πολλές από τις σκηνές του θεωρούνται καταχρηστικές.
«Το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας, είναι υποχρεωμένο να δώσει μια εξήγηση για τους λόγους που ώθησαν τους δημιουργούς σε αυτήν την ταινία», αναφέρεται.

Ο τρόπος με τον οποίο η ταινία ασχολείται με την προσωπικότητα ενός Ορθόδοξου Ιερέα την αποκαλούν ως ‘παρωδία αθεϊστικής προπαγάνδας των χρόνων της κομμουνιστικής καταδίωξης της θρησκείας, ένα κακό αντίγραφο των μεθοδεύσεων που ακολούθησε το καθεστώς για να προπαγανδίσει την κοινή γνώμη εναντίον του Κλήρου και της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την ελληνική αναφορά, «η ταινία τρέφει, κυρίως, θρησκευτικό μίσος και ρατσισμό, σε μια εποχή που η τέχνη θα έπρεπε να χρησιμεύσει για το αντίθετο». Σε αυτό επιτείνουν και τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης που προβάλουν την ταινία αυτή.

Και ως κατακλείδα το αλβανικό άρθρο θα παραθέσει:

«Γνωστός σκηνοθέτης είπε στο News24, ότι «η ταινία  δεν είναι πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας,  αλλά προσπαθεί να αναδείξει  τους μικρο-εθνικισμούς,  που χωρίζουν τους ανθρώπους!
»Το μήνυμα της ταινίας είναι η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός για τον άλλον!»
--

Σχετικά δημοσιεύσαμε: Αλβανική ταινία στήνει «Βαλκανικό Παζάρι» με οστά Ελλήνων στρατιωτών

--
«Filmi “Ballkan Bazar”, reagime të forta në Greqi»
BW, 16.4.2011.