Ο πυρηνικός προγραμματισμός στην πΓΔΜ



Απρίλιος 1, 2011.

Η πΓΔΜ δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για τα ενδεχόμενα
πυρηνικά απόβλητα
Μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της, τα οποία είναι ηλικίας πάνω από 30 ετών, ενώ η Ελβετία ανακοίνωσε την καθυστέρηση της κατασκευής νέων.

Οι ΗΠΑ και η Αυστρία έχουν θεσπίσει πρόσθετους ελέγχους για την ασφάλεια. Η Βενεζουέλα πάγωσε το πυρηνικό της  πρόγραμμα.

Η ενεργειακή στρατηγική της πΓΔΜ προβλέπει, σε ορίζοντα είκοσι ετών, τη δημιουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Οι εμπειρογνώμονες διχάζονται. Μια τέτοια μονάδα θα είχε τη δυνατότητα να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, ενώ άλλοι διατείνονται ότι μια τέτοια σκέψη πρόκειται για τρέλα και εξηγούν ότι μόνο στην καταστροφή του Τσερνομπίλ, εκκενώθηκε μια έκταση μεγαλύτερη από όλη την έκταση που έχει η χώρα.


«Οι μικρές και φτωχές χώρες που περικλείονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η πΓΔΜ που έχει έκταση 25.713 τ.χ.  είναι αδύνατο να σκεφθούν τη κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου. Πρώτο δεν υπάρχει το ανάλογο υγρό στοιχείο, δεν υπάρχει η τοποθεσία και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι όλες οι υπάρχουσες πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι κατασκευασμένες πριν από 30 χρόνια και μια τέτοια σήμερα θα είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές ακριβότερη», δήλωσε ο Τάρπε Γκρούεφσκι, του συνδέσμου εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Πέρα από αυτές τις θέσεις, μια ιδέα που προτάθηκε πριν από 15 χρόνια, είχε πανικοβάλει του κατοίκους,  αφού η πΓΔΜ δεν διαθέτει κανέναν αποθηκευτικό χώρο των ραδιενεργών αποβλήτων. Και αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προσαρμοζόμενοι με τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σήμερα, οι πιθανότητες για λάθη ή βλάβες, ελαχιστοποιούνται, οπότε η χώρα θα πρέπει να προγραμματίζεται για την πυρηνική εποχή.

Σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική  της χώρας, υποτίθεται ότι μετά το 2030, οι παρούσες πηγές ενέργειας θα έχουν εξαντληθεί. Τότε, αναγκαστικά, θα προσφύγει η χώρα, στην πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, τα φιλόδοξα σχέδια γονάτισαν. Η πΓΔΜ παραμένει , τώρα, σιωπηλή.

--
Τίτλος: «Нуклеарка во Македониј»
Δημοσίευση: Α1, 31.3.2011.