Αλβανοί Σκοπίων: «Μονο-εθνική» η πολιτική του Γκρούεφσκι

"Μονο-εθνική" η πολιτική του κόμματος του Γκρούεφσκι. Έχει  προτεραιότητα μόνον
το έργο "Σκόπια 2014".



Απρίλιος 16, 2011.
Ο κόμμα VMRO-DPNE, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει ως προτεραιότητα, στο προεκλογικό  του πρόγραμμα,  την ολοκλήρωση του έργου «Σκόπια 2014», την ανέγερση του ναού  στο Κάστρο των Σκοπίων καθώς και άλλα έργα που καθορίζονται ως ‘μονο-εθνικά’ .



Πηγές , στις οποίες είχε πρόσβαση το πρακτορείο μας (σ.σ. αλβανικό πρακτορείο ΙΝΑ) επιβεβαιώνουν ότι οι προτεραιότητες  του κυβερνώντος κόμματος για την επόμενη κυβέρνηση, είναι η αποπεράτωση του έργου, που έχει μεγάλη απήχηση στου Σλάβους, από οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από το πιο αλβανικό κόμμα  θα είχε τα πρωτεία στην εκλογική διαδικασία.
«Οι προτεραιότητες του κόμματός μας δεν εμπίπτουν σε κανένα συμβιβασμό και δεν σχετίζονται με τις απόψεις των αλβανικών κομμάτων», δήλωσε στο ΙΝΑ, μια πηγή προσκείμενη στον ηγέτη του VMRO-DPNE, τονίζοντας, συγχρόνως, ότι τα αλβανικά κόμματα έχουν δυσκολία να ενσωματώσουν  στην ημερήσια διάταξή τους, πρόσθετες απαιτήσεις, πέραν της εφαρμογής του Συμφώνου Πλαισίου της Οχρίδας.
Όπως, είναι γνωστό, το κόμμα του Γκρούεφσκι - VMRO-DPNE- προετοιμάζει το υπόλοιπο του έργου «Σκόπια 2014» και όλα τα έργα που προωθεί, ακόμη και σε άλλες πόλεις έχουν «μονο-εθνική» διάσταση. Το έργο της πλατείας των Σκοπίων,, έχει στοιχίσει προς το παρόν 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση το έργο θα φθάσει περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, το αλβανικό πολιτικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου στην πΓΔΜ είναι η χρονική διάρκεια παρουσίας τους στα κυβερνητικά κανάλια καθώς αναζητούν την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας σε αυτό, αλλά, και σε άλλα αιτήματα για συνταγματική αλλαγή ως προς τη θέση των Αλβανών στην σκοπιανή κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κύρια κόμματα , το SDSM και το VMRO-DPNE, προανήγγειλαν, ήδη,  ότι είναι δύσκολο να προβούν σε συμβιβασμούς,  σε θέματα που άπτονται  της θέσης των Αλβανών στην σκοπιανή κοινωνία.
--
Τίτλος : «VMRO-DPMNE në zgjedhje me „Shkupi 2014“, kishën në Kala dhe projekte tjera monoetnike»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 16.4.2011.