“Η Μεγάλη Αλβανία και οι ναζιστικές ιδέες του Χίτλερ»




Απρίλιος 4, 2011

«Το πρόγραμμα για την «Φυσική Αλβανία» δεν είναι τίποτε το σπουδαίο και μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με τις ναζιστικές ιδέες του Χίτλερ, για την ενοποίηση των γερμανικών εδαφών στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αλβανός διπλωμάτης και Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στρούγκα, Μπασκούρτι Λίζεν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και κατόπιν πρεσβευτής σε τρεις χώρες.

Ο Μπασκούρτι, επέκρινε σκληρά από την πρώτη, ήδη, δημοσίευση της λεγόμενης 'Μεγάλης Αλβανίας' που ονομάσθηκε «Φυσική Αλβανία» από τον Koço Danaj, διευθυντή του αλβανικού Ινστιτούτου για περιφερειακές προβλέψεις ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φάτος Νάνο και του Παντελή Μάικο.


Οι ιδέες του Ντανάι μετατράπηκαν σε ένα πρόγραμμα με χρονοδιαγραμμα που το ονόμασε ως «Φυσική Αλβανία». 
Προβλέπει ότι το 2013 είναι το έτος κατά το οποίο η Αλβανία θα ενωθεί σε 7 διαφορετικά στάδια, πρώτο στάδιο αποτελεί το Κοσσυφοπέδιο, κατόπιν θα πάρει εδάφη από την πΓΔΜ, από την Ελλάδα μια περιοχή που την ονομάζει ‘τσαμουριά’, από την Σερβία την κοιλάδα του Πρέσεβο καθώς και τμήμα του Μαυροβουνίου. 
Σύμφωνα με τον Ντανάι η πΓΔΜ πρέπει να αλλάξει τη μορφή του κράτους που έχει και να δημιουργήσει Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα της Ομοσπονδίας θα ενωθεί αργότερα με την Αλβανία.

--
Τίτλος:  «Албанци во Македонија критикуваат - Проектот за Голема Албанија е ништо!»
Δημοσίευση: ereport, Skopje, 4.4.2011.