"Ντνέβνικ": Τα κρυφά ονόματα των αγγελιοφόρων Σκοπίων-Αθήνας

Η εφημερίδα "Дневник" στο μακροσκελές άρθρο της
θεωρεί πολύ πιθανή την μυστική διπλωματία Σκοπίων -Αθήνας 


Απρίλιος 9, 2011
Οι αδελφοί Μιγιάλκοφ και ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας και πρώην διευθυντής του διυλιστηρίου, «Окта», Εμμανουήλ Μαλέλης- Μανώλης, είναι από τα ονόματα που έχουν ανεπίσημα αναφερθεί, ως βασικοί παράγοντες, για μυστικές συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων.


Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέροντας εμπιστευτικές πηγές, αποκαλύπτει ότι η μυστική διπλωματία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι πρωταγωνιστές αυτής της διπλωματίας δεν έχουν καμία σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως και παλιά έτσι και τώρα διαπραγματευτής για το όνομα αναφέρεται Έλληνας διπλωμάτης, άτομο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος και σύμφωνα με την ‘Μακεδονία’ διευθύνων των μυστικών διαπραγματεύσεων  είναι ο διπλωμάτης των ΗΠΑ και στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Κάντριμεν.

Τα ονόματα που ρίχτηκαν στο μυστικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι Βόρεια Μακεδονία του Βαρδάρη και Άνω Μακεδονία.
 Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Σκόπια και η Αθήνα απέρριψαν τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, δίδοντας την εξήγηση ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία.

Ωστόσο, πρέπει να υπομνησθεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις που καθοδηγούνταν από την  ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Ελένη Κόπα με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Νίκολα Γκρούεφσκι, Μάρτινν Προτόγκερ, αντιμετωπίστηκαν, παλαιότερα, ως ‘εικασίες’, μέχρι, τελικά, να επιβεβαιωθούν από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks.

Τα μυστικά…γνωστά ονόματα

Παράλληλα, η διαπραγματευτική διαδικασία είχε αναπτυχθεί πλήρως μυστικά, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία», από την ελληνική πλευρά είναι ο Α.Ρ. –σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δίνει οδηγίες προς τον Έλληνα Μ.Μ. που ζει και εργάζεται στα Σκόπια.

Από την πλευρά των Σκοπίων, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τι προαναφερόμενες πηγές, «ήταν δύο αδέλφια, ένα μισθωτός στο τελωνείο και ένας άλλος επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας».

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι οι αναφερόμενοι αδελφοί είναι ο Σάσο και ο Βλαντιμίρ Μιγιάλκοφ ( των μυστικών υπηρεσιών) και ο Άλεξ Ρόντος, ο διπλωμάτης από τους Έλληνες διαπραγματευτές.
Ο Ρόντος έχει μια σημαντική διπλωματική θέση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αν και δεν ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) και αναφέρθηκε πιο πάνω ως σημαντικός παράγοντας στη μυστική διπλωματία που πραγματοποιείται για το όνομα.

Σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, αυτό θεωρείται ασυνήθιστο και οι τελευταίες πληροφορίες περί μυστικών διαπραγματεύσεων απευθύνονται στον Μιγιάλκοφ, ως παράγων  της μυστικής διπλωματίας,  με τον μεσολαβητή που χαρακτηρίζεται με τα αρχικά γράμμα ΜΜ, τα οποία προφανώς είναι από  το Μαλέλης Μανώλης.

Κάποιοι που έχουν στενές σχέσεις με τον Μανώλη, λένε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας, που ζει στην Θεσσαλονίκη, έρχεται συχνά στα Σκόπια με τη σύζυγό του, η οποία είναι Σλάβα.
Η εικασία αυτή μπορεί να είναι αληθινή, γιατί ο Μανώλης έχει έναν ρόλο στο να μεταφέρει τις απόψεις για την ονομασία  από τα Σκόπια- Αθήνα, λόγω της εξοικείωσής του με τους ανθρώπους της εξουσίας.

Ο Μανώλης είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ παρά στην Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν αναφορές ότι είχε μία ή δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και ότι η επικοινωνία του με τη δεξιά, έχει αλλάξει, υποστηρίζει ένας από τους ανθρώπους που έχουν φιλικές σχέσεις με τον Μανώλη στα Σκόπια, ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία του.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόση εμπιστοσύνη έχει ο Παπανδρέου στον επιχειρηματία αυτόν τον Εμμανουήλ Μανέλη, ο οποίος το 2000 ήταν υπάλληλος στην ελληνική διπλωματική αποστολή  των Σκοπίων και απολύθηκε από εκεί, πριν αναλάβει διευθυντική θέση στα, ελληνικής ιδιοκτησίας, διυλιστήρια ‘ΟΚΤΑΝΑ’;

Με ή χωρίς μυστική διπλωματία, δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις 

Είναι σαφές, ωστόσο,  ότι η μυστική διπλωματία δύσκολα μπορεί να αποσπάσει μια συμφωνία, με εξαίρεση της περίπτωση όπως αυτή, όπως αναφέρθηκε από το Wikileaks, για τη συνεργασία της Κόπα με τον Προτόγκερ,  που ακολούθησε η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι Έλληνες διπλωμάτες, το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», το ερμηνεύουν ως κερδοσκοπικό τέχνασμα για να προκληθεί εντυπωσιασμός και αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η μεγάλη απόδειξη είναι ότι δεν υπάρχει παράλληλη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα και δεν υπάρχει, φυσικά, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Παπανδρέου, για το όνομα, δεν συμβαίνει τίποτε άλλο, εξηγεί Έλληνας διπλωμάτης.

Παρόμοια ήταν και η απάντηση από τον Έλληνα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει  ό, τι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», ούτε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Wikileaks, για παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

«Υπάρχει μόνο μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό σύντομα, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις αρχές των Σκοπίων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη πριν από τις εκλογές στην πΓΔΜ.

Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε ότι μια πιθανή επίλυση της μακροχρόνιας αυτής διαμάχης, ίσως, δούμε μετά τις εκλογές και πρίν από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ivana Kostovska/ Ивана КОСТОВСКА 8.4.2011, 20:31


Σχετικές αναφορές

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Ο Μανώλης μπορεί να είναι αγγελιοφόρος…

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, θεωρεί ότι η Έλληνας επιχειρηματίας, Μανώλης, θα μπορούσε να έχει το ρόλο του αγγελιοφόρου, μεταφέροντας μηνύματα από την Αθήνα προς τα Σκόπια και αντιστρόφως.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η μυστική διπλωματία δεν πρέπει να εξετάζεται αρνητικά στην επίλυση της διαφοράς.


Μανώλης: Δεν ασχολούμαι με την πολιτική

«Επί πολλά χρόνια δεν ασχολούμαι με την πολιτική και τους αναφερόμενους αδελφούς Μιγιάλκοφ δεν τους γνωρίζω» τόνισε σε δήλωσή του για την εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ ο Έλληνας επιχειρηματίας Εμ. Μαλέλης.
«Από τότε που έφυγα από την πρεσβεία στα Σκόπια, δεν ανακατεύθηκα με την πολιτική, ούτε έχω έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς σας, ενασχόλησή μου είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όλα τα άλλα είναι εικασίες», είπε ο Μανώλης.

--
Τίτλος: «Тајни поштари за името помеѓу Скопје и Атина»
Δημοσίευση: Дневник, 8 Απρ.11