Σκόπια: Οι UCK-άδες στα ψηφοδέλτια

Xhezair Shaqiri


Μάιος 15, 2011.
Είχαμε αναφερθεί  πριν από πέντε ημέρες για τη συμμετοχή διοικητών παραστρατιωτικών οργανώσεων του UCK στις εκλογικές λίστες των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στην πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στον Ντζεζάιρ Σακίρι Χότζα,  που ‘κατεβαίνει’ υποψήφιος με τον κόμμα ‘Δημοκρατική Ένωση Αλβανών’- DUA.

Σήμερα τα «Αλβανικά Νέα» των Σκοπίων  έχουν μια συνέντευξη  με τον υποψήφιο βουλευτή και ο οποίος είναι και καταζητούμενος από τις σκοπιανές αρχές.

Προλογίζει η αλβανική εφημερίδα:


«Μετά από πέντε χρόνια ένοπλης αντίστασης του αυτόχθονα από το  χωριό Tanusevci,  Νζτεζάιρ Σακίρι, κατά των σκοπιανών αστυνομικών δυνάμεων, ο οποίος είναι γνωστός από τη διάρκεια του πολέμου του 2001 με το παρατσούκλι Διοικητής Χότζα, αποφάσισε  να ζητήσει ασυλία και  να συμμετάσχει στις εκλογές ως εκπρόσωπος των Αλβανών. Τα αλβανικά ‘Νέα’ συνομίλησαν με τον Διοικητή για την απόφασή του αυτή αλλά και τον τρόπο της προεκλογικής του εκστρατείας ως βουλευτής, αφού δεν μπορεί να εμφανίζεται σε χωριά και πόλεις για να μιλήσει στο εκλογικό σώμα».

Εφημερίδα: Είχατε πολλά προβλήματα μέχρι να θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής. Ποιοι σας εμπόδισαν;

Χότζα: Το σύνολο του αλβανικού λαού ξέρει πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια το Σκοπιανό Κράτος έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εναντίον μου. Δεν έχουν καμία απόδειξη για την ενοχή μου ή τη συμμετοχή σε αυτήν την διαδικασία, αλλά το κράτος θέλει να με εκβιάσει και επιδιώκει χωρίς στοιχεία να με καταδικάσει και να με κλείσει στις σκοπιανές φυλακές.
Ευτυχώς, όμως η Κρατική Εκλογική Επιτροπή  έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει δεκτή η υποψηφιότητά μου. Και είναι λογικό οι Σκοπιανοί κατά των οποίων αγωνιστήκαμε για τα δικαιώματά μας να θέλουν την ηρεμία στη χώρα τους.

Εφημερίδα:  Αναγκαστήκατε να φύγετε από το Τανουσέφσι. Που ζείτε τώρα;

Χότζα: Η θέση μου είναι σε αυτά τα μέρη, Εδώ γεννήθηκα και εδώ θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου για να μείνουν αυτά τα μέρη ελεύθερα χωρίς την πίεση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να ζήσω σε αυτόν.

Εφημερίδα: Πως θα κάνετε την προεκλογική εκστρατεία σας αφού δεν μπορείτε να έρθετε στην πόλη;

Χότζα: Ο αλβανικό λαός γνωρίζει ποιος είναι ο Νζτεζάιρ Σακίρι και ότι ποτέ δεν έχει προδώσει το λαό του. Υπήρξαν πολλές προτάσεις, όπως οι άλλοι πολιτικοί να πλουτίσουν και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους  με τους Σκοπιανούς, αλλά ποτέ δεν το επεδίωξα. Δεν  μπορώ να πουλήσω την ελευθερία του έθνους μου για ένα καλύτερο μέλλον σε μια στιγμή που δεν έχουν επουλωθεί ακόμη οι πληγές του πολέμου. Και αν έχουν ακόμη χορτάσει από ψωμί εξακολουθούν να βλέπουν το σπαθί των Σκοπιανών.
»Όσοι με έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής, όλοι γνωρίζουν το Διοικητή Χότζα. Δεν κατεβαίνω σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Σκόπια και στο Κουμάνοβο, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Αλβανός Χότζα δεν υπονομεύει την αλβανική υπερηφάνεια.

Εφημερίδα: Τι πιστεύεται για την πολιτική στην πΓΔΜ, για τα αλβανικά κόμματα;

Χότζα. Ο αλβανικός πληθυσμός σήμερα, βρίσκεται στην πιο δύσκολη πολιτική θέση από ποτέ στα Σκόπια. Οι Αλβανοί έχουν χάσει την αξία τους από έναν Νίκολα Γκρούεφσκι που επί τόσα χρόνια προσβάλλει τους Αλβανούς με την ανοχή των Αλί Αχμέτι και του Μεντούχ Τάτσι. Θα μπορούσαν όλα τα αλβανικά κόμματα να ενωθούν για να δημιουργήσουν έναν πολιτικό παράγοντα στην χώρα, αλλά η αλαζονεία και τα στενά ατομικά τους συμφέροντα δεν τους αφήνουν. Εγώ βλέπω το εθνικό συμφέρον και γι’ αυτό αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές με αυτό το κόμμα.

Εφημερίδα: ποιο είναι το μήνυμά σας στις εκλογές:

Χότζα.  ‘Ελευθερία ή θάνατος’, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των Αλβανών στο σκοπιανό κράτος. Καλώ όλους τους Αλβανούς να μην ξεχνάνε τους πραγματικούς αγωνιστές του UCK.


--
Πηγή:  Lajm

Σχετικό: Σκόπια: «Και οι τρομοκράτες του UCK στις βουλευτικές λίστες»...