Wikileaks: Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για την πολιτική Καραμανλή

Οι Αμερικανοί  δεν εμπιστεύονταν τον Κώστα Καραμανλή


Μάιος  27, 2011.

Τηλεγράφημα που εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι υπήρχαν φόβοι από τις στενές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετική τοποθέτηση της Ελλάδας προς το Ιράν.


«Κίνδυνος υπάρχει για την Αθήνα, επειδή τοποθετείται στενότερα με τη Ρωσία, τόσο από τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και από πιέσεις που δέχεται να εγκαταλείψει την πολιτική που έχει εκφράσει και να υποστηρίξει τη Ρωσία, όπως στο ζήτημα του Ιράν», αναφέρει το τηλεγράφημα που αναδημοσιεύθηκε στο Wikileaks και αναφέρεται  στην εποχή της διαμόρφωσης των συνθηκών στον τομέα της ενέργειας.

«Ο Καραμανλής επιδιώκει να παρουσιάσει ότι διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε αντίθεση με την πολιτική του αντίπαλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργό  Εξωτερικών, για την οποία πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι ακολουθεί πιστά την φιλοαμερικανική γραμμή, όπως έγραψε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ.

Το τηλεγράφημα εστάλη μεταξύ 2007-08 και συμπίπτει με τις δύο επισκέψεις Καραμανλή στη Μόσχα, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South Stream.

--

Πηγή: Kurir-Skopje